Hírességek, akik különböző, néha szinte hihetetlen körülmények között éltek túl lövöldözéseket, a katonai szolgálatban szerzett sérülésektől a tragikus és véletlen balesetekig.

50 Cent

50 Cent, született Curtis Jackson, 2000. május 24-én brutális támadás áldozata lett. A történet szerint éppen autójában ült a nagymamája háza előtt, amikor egy támadó megközelítette és kilenc lövést adott le rá. A lövedékek többek között a kezét, lábát, arcát és még a fogait is érintették. A támadást követően gyorsan kórházba szállították, ahol a sebeit kezelték, és csodával határos módon hihetetlenül gyorsan, mindössze tizenhárom nap alatt felépült.

A támadás hátterében álló motivációk és részletek az évek során többször is vita tárgyát képezték. Egyes források szerint a támadás egy korábbi drogügyi vita következménye lehetett, míg mások szerint a rapiparban meglévő rivalizálás állhatott a háttérben. A lövöldöző személye sosem került egyértelműen azonosításra, és a támadás összefüggéseit ma is homály fedi.

Bob Marley 

Bob Marley 1976. december 3-án az otthonában lőttek rá, Kingstonban. Ez a támadás politikailag instabil időszakban történt, amikor Jamaicán közelgő választások miatt feszült volt a helyzet. Marley és zenekara, a The Wailers a Smile Jamaica koncertre készült, melyet a politikai feszültség csökkentése érdekében szerveztek.

A támadók este törtek be Marley otthonába, és több lövést adtak le, melyek Marley-t, feleségét Ritát és menedzserét, Don Taylort is érték. Marley a mellkasán és a karján sebesült meg, Rita pedig fejsérülést szenvedett. A többi sérülttel együtt ők is kórházba kerültek.

Annak ellenére, hogy sokak szerint a koncertet le kellett volna mondani a támadás miatt, az énekes ragaszkodott hozzá, hogy fellépjen. Két nappal a lövöldözés után, sérüléseit kötésekkel ellátva, Marley színpadra lépett a koncerten. Azt mondta, hogy a rosszindulatú erők ellen a legjobb válasz a béke és a szeretet üzenetének továbbítása.

Ez a bátor fellépés még inkább megerősítette Marley hírnevét, mint a békéért és az igazságosságért küzdő művészt. 

Tupac Shakur

Tupac Shakur, a híres rapper és színész, 1994. november 30-án lőttek rá a New York-i Quad Recording Studios előtt. Ezen az éjszakán Shakur éppen a stúdióba tartott, amikor három férfi támadta meg a lift előterében, majd ötször meglőtte, a fejét, az ágyékát és a kezét eltalálva.

A támadás után Tupacot sürgősen kórházba szállították, ahol sikeresen megműtötték. A támadást követően Tupac a sajtónak azt nyilatkozta, hogy úgy gondolja, az incidens nem csupán egy rablási kísérlet volt, hanem konkrétan az ő meggyilkolására irányult. Soha nem azonosították egyértelműen a támadókat.

Sajnos, Tupac Shakur két évvel később, 1996. szeptember 13-án egy másik lövöldözésben tragikusan életét vesztette Las Vegasban.

Oliver Stone

Oliver Stone, akit később híres filmrendezőként ismertek meg, a vietnami háborúban szolgált katonaként. A háború alatt többször is megsebesült - egyik alkalommal nyakon lőtték - és kitüntetéseket kapott bátorságáért és szolgálatáért. 

Oliver Stone a 25th Infantry Division katonai egység tagjaként szolgált, és ebben az időben tapasztalta meg a háború valóságát, amely későbbi műveiben is megjelenik, mint például A szakasz, a Született július 4-én és más filmekben is. 

Akon

Akon, a híres R&B és hip-hop előadó, és menedzsere, Robert Montanez egy 2006-ban történt autós lövöldözésben sérültek meg. Az eset New Jersey-ben történt, amikor Akon és csapata egy szórakozóhelyről távoztak. A jelentések szerint az autójukat követték és többször rájuk lőttek.

Akon maga nem szenvedett súlyos sérüléseket, de sajnos Montanez a fején kapott lövés következtében életét vesztette. 

Akon az incidens után több interjúban is beszélt a történtekről, hangsúlyozva a zeneiparban és saját életében jelen lévő erőszak problémáját. A tragédia ellenére Akon folytatta zenei pályafutását, de a lövöldözés és annak következményei kétségtelenül mély nyomot hagytak rajta és környezetén.

Lil Wayne

12 éves korában, saját otthonában, mellkason lőtte magát egy pisztollyal, amelyet édesanyja lakásában talált. A sürgős orvosi beavatkozásnak köszönheti, hogy túlélte.

Kezdetben sokan balesetnek hitték az esetet, de később Lil Wayne maga is beszélt arról, hogy az incidens valójában egy öngyilkossági kísérlet volt, amit a családi körülmények és érzelmi zavarok váltottak ki. Az esemény részleteit ő maga is többször nyilvánosságra hozta dalokban és interjúkban, hangsúlyozva, hogy milyen mély nyomot hagyott rajta ez a traumatikus élmény.

Az incidens állandó részévé vált a rapper élettörténetének és karrierjének, és gyakran hivatkozik rá, mint egy fordulópont, ami után elkötelezte magát a zene és az élet mellett.

Kelly Preston

Kelly Preston színésznő, aki egykor John Travolta felesége volt, egy lövöldözéses incidensben sérült meg, miközben Charlie Sheen-nel, az akkori partnerével volt együtt az 1990-es évek elején.

A sztori szerint a színésznőt véletlenül lőtték meg a karján egy pisztollyal, amely Sheen tulajdonában volt. A hivatalos verzió szerint Preston véletlenül ráült a pisztolyra, ami elsült és megsebesítette őt a karján. Kelly Preston és Charlie Sheen is kórházba kerültek a történtek után.

Charlie Sheen későbbi interjúkban többször is próbálta tisztázni a történteket, állítva, hogy bár ő volt a fegyver tulajdonosa, az eset egy tragikus baleset volt. Kelly Preston pedig viszonylag csendben maradt az esetet illetően, és nem beszélt nyilvánosan részletesen a történtekről.

Az esemény az évek során sok spekulációt és pletykát szült, de a lövöldözéses incidens körülményei máig tisztázatlanok. Kelly Preston 2020-ban hunyt el mellrákban, így ő már nem tudja tisztázni az eset részleteit.

Larry Flynt

Larry Flynt, a Hustler magazin alapítója és kiadója egy lövöldözés áldozata lett 1978. március 6-án, ami jelentős hatással volt a további életére. A támadás Gwinnett County-ben, Georgia államban történt, amikor Flynt és ügyvédje, Gene Reeves Jr. éppen a bíróságról távoztak. Egy ismeretlen támadó tüzet nyitott rájuk, és Flynt a gerincénél érő lövedéktől deréktól lefelé lebénult.

A támadást Joseph Paul Franklin szélsőséges fajgyűlölő és sorozatgyilkos követte el, aki később bevallotta a lövöldözést. Franklin azt állította, hogy a Hustler magazinban megjelent interraciális párkapcsolatokat ábrázoló fotósorozat miatt döntött úgy, hogy megöli Flynt-et. Franklin sosem vádolták meg vagy ítélték el Flynt elleni támadásáért, de számos más bűncselekményért, beleértve több gyilkosságot is, felelősségre vonták, és 2013-ban kivégezték.

Flynt bénulása ellenére folytatta a Hustler magazin kiadását, és az események után is aktívan részt vett az első módosítás (szólásszabadság) jogaiért folyó vitákban és pereskedésekben. Az élete és a lövöldözés története számos médiafigyelmet és közbeszédet váltott ki, beleértve a Larry Flynt, a provokátor című 1996-os filmet, amely Flynt életét és jogi küzdelmeit dolgozza fel. 

James Garner

James Garner, az amerikai színész, aki leginkább a Rockford nyomoz és a Maverick című sorozatokból ismert, az amerikai hadseregben szolgált a koreai háborúban. A szolgálat során „baráti tűz” érte, vagyis saját csapata tüzének következtében szenvedett sebesüléseket. 

Garner sérüléseit és bátorságát elismerve kétszer is megkapta a Bíbor Szív kitüntetést, amit a katonai harcban szerzett sebesülésekért kapta.

A háború után Garner visszatért a civil életbe és folytatta színészi karrierjét, de sosem feledkezett meg a katonai szolgálatáról és azokról a tapasztalatokról, amelyeket Koreában szerzett. A színész nyíltan beszélt a háború borzalmairól és a katonák által elszenvedett traumákról, és élete során sokat tett a veteránok támogatásáért.

(Borítókép: Bob Marley. Fotó: Getty Images)