A Tony-díjas színésznő több mint 60 éves karrierje során több tucat filmben és színdarabban játszott.

A menedzsere erősítette meg a hírt a BBC-nek, hogy meghalt Glynis Johns, brit színésznő Los Angelesben január 4-én csütörtökön. Mitch Clem közleményében azt írta, hogy a világ nem csak a színésznőt, hanem Hollywood aranykorát is gyászolja.

Glynis intelligenciával, szellemességgel és az előadás iránti szeretettel töltötte az életét, és milliók életére volt hatással

– fogalmazott a menedzser.

Glynis Johns 2023 októberében ünnepelte 100. születésnapját és több mint 60 évet felölelő karrierje során több tucat filmben és színházi darabban vett részt. Leghíresebb filmes alakítását Julie Andrews oldalán nyújtotta z 1964-es Disney-klasszikusban, a Mary Poppinsban, amely öt Oscar-díjat nyert.

Színházi alakításai közül az Little Night Music című Broadway-musicalt érdemes kiemelni, amiben Desiree Armfeldt-et alakította. A darabban nyújtott teljesítményéért 1973-ban Tony-díjat kapott.  A darabban hallható Send In The Clowns című dalt Stephen Sondheim kifejezetten Glynis Johns számára írta.

A színésznő 1923. október 5-én született Dél-Afrikában, ugyanis walesi színész szülei éppen ott léptek fel. 1948-ban kapta meg első filmszerepét a Miranda című filmben, egyik legnagyobb sikere pedig, hogy 1961-ben jelölték a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjra a The Sundowners (A csavargók) című filmben nyújtott alakításáért. Utolsó szerepét az 1999-es Szupersztár című filmekben kapta.

(BBC)

(Borítókép: Glynis Johns. Fotó: GettyImages)