Az 1975-ben született színész volt már a világ „legszexibb férfija” és vígjáték sztár is, idén viszont felérhet karrierje csúcsára.

Bradley Cooper nem művészcsaládban nevelkedett, de édesapja rajongott a filmekért, így a színész, már fiatalon megismerkedett mozik világával és egy-két olyan alkotással, ami egész életére kihatással volt. Saját bevallása szerint a legmeghatározóbb filmes élménye David Lynch 1980-as, Az elefántember című alkotása volt, ami lángra gyújtotta a történetmesélés iránti szenvedélyét.

Ennek ellenére nem színésznek vagy rendezőnek tanult, hanem angol-francia szakos hallgató lett a georgetowni egyetemen, ahol evezett és részt vett a színjátszókörben. A női evezőscsapat tagjai már ekkor Pretty Bradnek, azaz helyes Bradnek hívták, így nem is csoda, hogy pályája elején kisebb sorozatokban tűnt fel, amikben főleg szépfiókat alakított. Az első más típusú szerepe a 2005-ös Ünneprontók ünnepében volt, ahol egy arrogáns figurát kellett hoznia. Ez a karakter árnyalta a színészről kialakított képet, de nem hozta el neki a nagy áttörést és egyre jelentősebb alkoholfogyasztási gondjai voltak.

2009-ben aztán minden megváltozott, amikor bemutatták a Másnaposok című filmet, ami elképesztő kasszasiker lett. A film megmentette Bradley Cooper karrierjét, aki ekkora már a pálya elhagyásán gondolkozott.

Az első siker után érkezett a Másnaposok 2. és a Csúcshatás. Utóbbi nem mozgatott meg annyi embert, mint a vígjáték, de akik látták, azok felfigyeltek a színész tehetségére és kinézetére, így nem is csoda, hogy 2011-ben Bradley Coopert a People Magazin megválasztotta a világ „legszexibb” férfijának.

Nem baj, ha a kinézetem, ami megragad, de a tehetségem legyen az, ami megtart

– fogalmazott a sztár.

A színész ezek után elkezdte tudatosan felépíteni magát, miközben sorra kapta a aszerepeket és a jelöléseket a díjakra. A Napos oldalban legjobb férfi főszereplőnek, az Amerikai botrányban legjobb férfi mellékszereplőnek jelölték Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjakra.

2015-ben pedig már produceri érdemei miatt jelölték az Oscaron, az Amerikai mesterlövész miatt. Ezt követően pedig rendszeresen jelentkezett filmekkel. A 2016-os Haverok fegyverbennek és a Jokernek is ő volt a producere.

Mostanra azonban már nem csak színészként és producerként tündököl Bradley Cooper, hanem rendezőként és íróként bebizonyította tehetségét. Az első alkotása, amelyben a kamera mögé is ő állt a rendkívül sikeres Csillag Születik volt.

Tavaly pedig felért a Csúcsra, amikor ismét nem csak főszereplője vagy producere volt egy filmnek, hanem ezek mellett ő is írta és rendezte is.

A 2023-as Maestro nem csak jól megmutatja, hogy mit tanult Bradley Cooper az elmúlt évek alatt, mind a színészet, mind a rendezés kapcsán, hanem azt is, hogy mennyire tehetséges az egykoron „szépfiúkat” megszemélyesítő rendező. A filmet ráadásul Critics Choice Awardra jelölték és korábban csak olyan film tudott Oscar-díjat nyerni, amit jelöltek erre az elismerésre.

(Borítókép: Bradley Cooper a Maestro premierjén 2023-ban. Fotó: GettyImages)