Lehet, hogy meg fog lepődni, amikor megtudja, mennyi híresség került örökbefogadásra.

Az örökbefogadás gyakoribb jelenség, mint sokan gondolnák. Valószínűleg Ön is ismer valakit, aki örökbe fogadott vagy örökbe lett fogadva az élete során. Sok híresség életében is fontos szerepet játszott az örökbefogadás, ami azt mutatja, hogy a hírnév nem jelenti automatikusan a családi háttér mentességét ebben a kérdésben.

  • Ice-T, polgári nevén Tracy Lauren Marrow, egy amerikai rapper, színész és producer, aki a nyolcvanas és kilencvenes évek hip-hop egyik meghatározó alakja lett. Leginkább az O.G. Original Gangster című albumáról és a Law & Order: Special Victims Unit című televíziós sorozatban nyújtott alakításáról ismert, ahol Fin Tutuola nyomozót alakítja. Karrierje során több műfajban is kipróbálta magát, beleértve a rockot is a Body Count nevű zenekarával. Ice-T határozott hangja és társadalomkritikus dalszövegei tették őt híressé, amelyek gyakran foglalkoznak a bűnözéssel, a szegénységgel és az igazságszolgáltatás rendszerével kapcsolatos problémákkal. Nyolc éves korában szülei elhunytak, és ezután nagynénjei nevelték fel, ami formálta őt, mint embert és művészt is.
  • Jamie Foxx, eredeti nevén Eric Marlon Bishop, egy rendkívül tehetséges amerikai színész, énekes és humorista, aki számos területen bizonyított már. Oscar-díjjal is elismerték a Ray című filmben nyújtott alakításáért, ahol Ray Charles életét formálta meg. Emellett számos sikeres filmhez kapcsolódik, mint például a Collateral - A halál záloga, Django elszabadul, és a Dreamgirls. Színészi karrierje mellett Foxx több zenei albumot is kiadott, amelyek közül több is kritikai és kereskedelmi sikert aratott.

Foxx egy Texas állambeli kisvárosban született, és csecsemőkorában, szülei különválása után, anyai nagymamája fogadta örökbe. Nagymamája, Esther Marie Talley, jelentős hatással volt Foxx életére és későbbi karrierjére is, erős értékrendet és művészeti érzékenységet csepegtetett bele. Jamie Foxx rendszerint hálásan emlékezik vissza gyermekkorára és azokra az emberekre, akik támogatták őt az évek során.

  • Nelson Mandela, dél-afrikai jogász, politikus és az apartheid elleni küzdelem ikonja, az első fekete elnök Dél-Afrikában, 1994 és 1999 között. Mandela az afrikai nemzeti kongresszus (ANC) vezetőjeként és később mint az ország elnöke is, az egyenlőség, a demokrácia és a rasszok közötti megbékélés szimbólumává vált világszerte. Életét a rasszizmus, a szegénység és az egyenlőtlenség elleni harcnak szentelte, amiért több mint 27 évet töltött börtönben. 1993-ban megkapta a Nobel-békedíjat az apartheid elleni küzdelméért és az ország demokratikus átalakulásáért.

Kilencéves korában Mandela élete drámai fordulatot vett, amikor apja halála után Jongintaba Dalindyebo, a Mqhekezweniben élő Tembu nép uralkodója fogadta örökbe. Ez az időszak jelentős hatással volt Mandela későbbi életére és politikai nézeteire. A törzsi vezetői udvarban való nevelkedés során Mandela megismerte az afrikai történelmet és a politikai hatalom működését, ami későbbi küzdelmeiben és vezetői filozófiájában is megmutatkozott. Jongintaba a fiatal Mandelában felismerte a vezetői képességeket és jelentősen befolyásolta, hogy Mandela később a jogi pályára lépjen és az ő népe valamint az egész ország érdekében cselekedjen.

  • John Lennon, a világhírű brit zenész, énekes, dalszerző, a The Beatles együttes alapító tagja, aki a 20. század egyik legnagyobb zenei és kulturális ikonjává vált. Lennon a The Beatles tagjaként és szólóelőadóként is jelentős hatással volt a modern zenei világra és a popkultúrára. Dalai, mint az Imagine és a Give Peace a Chance, a békemozgalmak jelképei lettek. Lennon emellett ismert volt politikai aktivizmusáról, éles társadalomkritikai megjegyzéseiről és az avantgárd művészet iránti szenvedélyéről.

Személyes életében Lennon korai gyermekkora nehézségekkel teli volt. Apja elhagyta a családot, és anyja, Julia, aki nem tudta egyedül felnevelni, John nevelését testvére, Mimi Smith vette át. Lennon a Mimi által vezetett háztartásban nőtt fel Liverpoolban. Bár anyja anyagilag jobb körülmények között élt, és jelentős hatással volt Lennon zenei ízlésére és érdeklődésére, a fiatal John nagyrészt Mimivel töltötte gyermekkorát, aki stabil otthont biztosított neki. Lennon és édesanyja kapcsolata változó volt, de Julia bevezette fiát a rock and roll zenébe, és ő inspirálta John első zenekarának, a Quarrymennek létrejöttét is. Lennon későbbi művészetét és életét ez a korai családi dinamika is mélyen befolyásolta.

  • Steve Jobs, az amerikai üzletember, feltaláló és az Apple Inc. társalapítója, olyan forradalmi termékek mögött áll, mint az iPhone, iPad, iPod és Macintosh számítógépek. Jobs nemcsak az Apple-lel vált világhírűvé, hanem a Pixar Animation Studios vezetőjeként is jelentős hatást gyakorolt a modern animációs filmgyártásra. Innovatív látásmódja, design iránti szenvedélye és az ipari formatervezésben betöltött vezető szerepe forradalmasította az informatikai, a szórakoztatóipari és a mobiltelekommunikációs iparágakat.

Születésekor, 1955-ben, Jobs biológiai szülei, Joanne Schieble és Abdulfattah Jandali, egyetemi hallgatók voltak, akik nem álltak készen a szülői felelősségre. Joanne családja különösen nem támogatta a kapcsolatot Jandalival, ami részben a kulturális különbségekre vezethető vissza. Ebben a nehéz helyzetben Joanne úgy döntött, hogy Steve-et örökbe adja, ami a legjobb megoldásnak tűnt számára és a gyermekének. Paul és Clara Jobs, egy szerető, de gyermektelen pár fogadta örökbe Steve-et, akik mindvégig támogatták és bátorították őt különböző érdeklődési területein. Bár Jobs később felvette a kapcsolatot biológiai szüleivel és testvéreivel, Paul és Clara voltak azok, akiket igazi szüleinek tekintett.

  • Eric Clapton, az angol gitáros, énekes és dalszerző, a rock és blues zenék egyik legismertebb és legbefolyásosabb alakja. Karrierje az 1960-as években kezdődött, és olyan neves együttesekben játszott, mint a Cream, a Derek and the Dominos, valamint szólókarrierje során is számos slágert írt. Slowhand néven is ismert, Clapton a gitározás mestere, több mint 50 éven át formálta és gazdagította a zenét. Olyan klasszikusokat jegyez, mint a Layla, Wonderful Tonight és a Tears in Heaven.

Clapton Ripleyben, Angliában született, és gyermekkorától kezdve nagyszülei, Rose és Jack Clapp nevelték, mert anyja, Patricia Molly Clapton, még csak 16 éves volt, amikor megszületett, és inkább Kanadába költözött, hogy ott folytassa életét. Eric azt hitte, hogy nagyszülei a szülei, és anyját a nővérének gondolta egészen 9 éves koráig. Bár gyermekkora bizonyos zavarokkal és érzelmileg bonyolult helyzetekkel teli volt, a zenei tehetsége már korán megmutatkozott. A blues zenétől kezdve a rock and rollig Eric különböző stílusokban fejlesztette gitártechnikáját és zenei kifejezésmódját, ami végül világszerte elismertséget hozott számára.

  • Marilyn Monroe, eredeti nevén Norma Jeane Mortenson, az 1950-es és 60-as évek egyik legnagyobb szexszimbóluma és ikonikus amerikai színésznője volt. Karrierje során olyan filmekben szerepelt, mint a Van, aki forrón szereti, Hétévi vágyakozás és Szőkék előnyben, amelyek megerősítették státuszát mint a kor egyik legnépszerűbb és legemlékezetesebb hollywoodi sztárját. Monroe nemcsak a filmvásznon, hanem a művészetekben és a populáris kultúrában is örökös inspirációként és vitatott személyként maradt fenn.

Személyes életében Monroe számos kihívással szembesült már gyermekkorától kezdve. Anyja, Gladys Pearl Baker mentális betegségei miatt gyakran került pszichiátriai kezelésre, és képtelen volt ellátni kislányának gondozását. Ezen körülmények között Monroe gyakran került árvaházakba és ideiglenes nevelőszülőkhöz, míg végül a kaliforniai Hawthorne-ban élő Albert és Ida Bolender örökbe fogadta. Bár a Bolender házaspár stabil otthont biztosított számára, Monroe kapcsolata velük bonyolult volt, és továbbra is vágyott anyja szeretetére és elfogadására. Ezek a korai évek jelentős hatással voltak Monroe életére és későbbi küzdelmeire, beleértve harcát a mentális egészséggel és az identitásával.

(Borítókép: John Lennon, a világhírű brit zenész. Fotó: Getty Images)