A magyar színházi világ gyászol: Benedek Miklós, a Nemzet Színésze, 78 éves korában elhunyt. Az elismert művész az utolsó interjúját a Nemzeti Színház online lapjának adta, ahol őszintén beszélt félelmeiről, betegségéről és a színházi élet változásairól.

Az interjúban Benedek Miklós nem rejtette véka alá érzéseit, nyíltan beszélt a halálfélelemről: 

Nem mondom, hogy nem félek"

– vallott őszintén az érzéseiről. 

A művész hosszú ideig küzdött egészségügyi problémáival, mégis sokkolt mindenkit a hír. Az utolsó hónapjaiban visszavonultan élt, távol a reflektorfénytől.

2023. szeptember 28-án, a Palikék világában című műsorban adott interjút Benedek Miklós, akit ebben az évben a Nemzet Színészének választottak. Az interjúban szóba került az elhunyt fia, az olimpiai bajnok vízilabdázó, Benedek Tibor. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész most is nehezen beszélt fia elvesztéséről, és főként dühöt érzett amiatt, hogy az ilyen típusú betegségeket még ma sem lehet gyógyítani.

Benedek Miklós a színházművészet egyik meghatározó alakjaként vonult be a történelembe. Számos emlékezetes előadás és szerep fűződik a nevéhez. A Nemzeti Színház online lapjának adott interjújában visszaemlékezett barátjára, Balázsovits Lajosra, akivel osztálytársak voltak a főiskolán. Elmesélte, hogy Balázsovits halála után felismerte saját betegségének komolyságát, és gyakran beszélgettek egymással a COPD-ről és a kezelésekről.

Tervei között szerepelt egy könyv kiadása is, amelyben életének legfontosabb eseményeit, családi tragédiáit, és pályafutásának kiemelkedő pillanatait szerette volna összefoglalni. A könyv kiadását a tavaszra tervezték.

Az interjú során Benedek Miklós azt is elárulta, hogy már nem látogatott színházakat nézőként. Bírálta a színházi világban végbemenő változásokat, mint például a túlzott meztelenséget és trágárságot. Inkább otthonában, „elefántcsonttornyában” töltötte idejét a családjával együtt.

Benedek Miklós halála nagy veszteség a magyar kultúra számára, de emléke és művészete tovább él azokban, akik ismerték és tisztelték őt, mint embert és művészt.

(Borítókép: Benedek Miklós. Fotó: Wikipedia)