Dánia királynője, Mária, és férje, Frigyes király, szerelmi története egy jósnő jóslatával vette kezdetét.

Miközben Dánia az új király, X. Frigyes koronázását ünnepli, a királyi család iránti érdeklődés ismét felpezsdült. X. Frigyes király és Mária királyné története azonban messze túlmutat a szokásos királyi románcokon. A páros már több mint két évtizede együtt van, de a kezdetek meglepően szokatlanok voltak.

2000-ben, amikor Sydneyben zajlott az olimpia, Frigyes herceg éppen a dán vitorláscsapatnak szurkolt. Eközben Mária, aki akkoriban csak egy egyszerű marketinges volt Tasmániából, még fogalma sem volt arról, hogy az élete hamarosan teljesen megváltozik. Az a bizonyos este a Slip Inn bárban, ahol Frigyes herceg egyszerűen csak „Fredként” mutatkozott be Máriának, ami végül meghatározó pillanattá vált. Mária később úgy emlékezett vissza, hogy már az első pillanatban érezte a szikrát közöttük, és szerencsére Fred még aznap este elkérte a telefonszámát.

Frigyes herceg a következő két évben titokban többször is ellátogatott Ausztráliába, hogy találkozzon Máriával. Kapcsolatuk azonban nem maradhatott sokáig rejtve: egy dán bulvárlap leleplezte a szerelmüket. Ekkor Mária úgy döntött, hogy Koppenhágába költözik, ahol dánul tanult és csatlakozott az evangélikus egyházhoz. Nem sokkal később Frigyes herceg egy gyémánt és smaragd gyűrűvel kérte meg Mária kezét, ami a dán zászló színeire utal. A romantikus történetük csúcspontja a koppenhágai katedrálisban tartott esküvőjük volt, ahol hivatalosan is összekötötték az életüket.

Frigyes herceg esküvői beszédében így nyilatkozott új menyasszonyáról:

Mától Mária az enyém, én pedig az övé. Teljes szívemből szeretem és védelmezni fogom.”

A történet azonban itt még korántsem ért véget. Mária egyszer egy jósnőhöz fordult, aki megjósolta neki, hogy találkozni fog egy külföldi férfival, híres lesz, és Európába költözik. Mária ezen csak nevetett, és gondolta, hogy ez csupán egy szórakoztató jóslat. Azonban később kiderült, hogy a tarot kártyák jóslata valóságosabb volt, mint hitte.

Azóta a pár rendszeresen látogatja az olimpiai játékokat, és négy gyermekük született, közülük Keresztély herceg az első a trónöröklési sorban. Mária és Frigyes a királyi életet meglehetősen nyíltan és őszintén élik meg. Mária különösen népszerű a dánok körében.

A történetük valóságos Hamupipőke mesét idéz, és Mária, aki most már folyékonyan beszél dánul és tiszteletbeli őrnagyi címet is kapott, bizonyítja, hogy a mesék néha valóra válnak. A pár 2024-ben hivatalosan is királyi címet kapott, és Mária ezzel az első ausztráliai születésű királynő lett. A dánok pedig büszkén ünnepelték új királyi párjukat, akik a Christiansborg-palota erkélyén állva fogadták a nép hódolatát.

(Borítókép: X. Frigyes király és felesége, Mária. Fotó: Getty Images)