A hírességekről sok mindent tudunk, de rengeteg dolgot el is titkolnak előlünk. A legnagyobb sztárok között több olyannal is találkozhatunk, akik súlyos, szörnyű betegséggel küzdöttek.

Bob Marley – melanoma

Nem véletlenül hírhedt betegség a melanoma, azaz a bőrrák. A reggie koronázatlan királyát 36 évesen ragadta el a szörnyű kór. A rákot 1977-ben fedezték fel nála, ezért az1980-as Uprising című albumát már betegen énekelte fel, sőt még egy koncertturnét is bevállalt, miközben a rák lassan felemésztette. Németországban ugyan kapott különböző kezeléseket, de állapota nem javult. Végül úgy döntött, hogy hazatér Jamaikába, de az utazást már nem élte túl, 1981-ben Miamiban hunyt el. 

Céline Dion – Stiff-person-szindróma

Céline Dion 2023 januárjában az Instagram-oldalán jelentette be, hogy egy gyógyíthatatlan betegségben, az úgynevezett merev ember-szindrómában (Stiff-person-szindróma) szenved. A betegség önmagában nem halálos, de nagyon megnehezíti az illető életét: súlyos izommerevséget és kínzó görcsöket okoz, akadályozva a beteg mozgását. Az 54 éves popsztár esetében az éneklésben is gondokat okoz, ráadásul a betegség tüneteit olyan külső hatások váltják ki, mint a magas hangok vagy például a stresszhelyzet, ezek után pedig órákig tartó izomgörcsök következnek, ezért a betegek egy idő után már nem mernek kimozdulni az otthonukból.

Albert Einstein – Asperger-szindróma

A relativitáselmélet megalkotója, Albert Einstein feltehetőleg az autizmus egyik fajtájában, Asperger-szindrómában szenvedett. A híres fizikus gyerekkorában magányos volt, nehézségei akadtak a beilleszkedéssel, rögeszmésen ismételgetett mondatokat, felnőttkorában pedig szókimondó és tapintatlan volt másokkal. A dublini Trinity College kutatója, a Michael Ftizgerald szerint a világ egyik legnagyobb koponyája nem véletlenül volt megszállott és nagy munkabírású.

Michael Jackson – alfa-1-antitripszin hiány, vitiligo

A pop királyának kijutott betegségekből. Ezek közül a vitiligo néven ismert egy kevésbé veszélyes kór, ám mégis meghatározta Jackson életét. A betegség során a bőr foltokban veszíti el eredeti barnaságát, és ezeken a helyeken teljesen pigmentmentes, hófehér marad. A sejtek ezeken a területeken nem tudnak festékanyagot, azaz melanint előállítani, amely nemcsak színt ad, hanem véd a leégés ellen is. A világhírű énekes műtétek sorozatával próbálta helyrehozni a bőrét, amelynek eredményeképp egyre inkább leépült. Az alfa-1-antitripszin hiány a vitiligoval ellentétben egy veszélyes, örökletes betegség, amely következtében szív- és májelégtelenség alakul ki. Az alfa-1-antitripszin enzimet a máj termeli, az a feladata, hogy megvédje a szerveket más fehérjét lebontani képes enzimektől. Ha nem tudják kimutatni a vérből, az azt jelenti, hogy nem választódik ki a májból, és így károsítja azt, májzsugort okozva. Felnőtteknél leginkább tüdőtágulást idéz elő.

Michael Jackson májzsugorban és tüdőtágulatban is szenvedett.

Franklin D. Roosevelt – paralízis, melanoma

Steven Lomazov FDR halálos titka címmel írt egy könyvet arról a rejtélyes foltról, amely az Egyesült Államok egykori elnökének szemöldöke felett volt, de egy műtét után hirtelen eltűnt. Lomazov szerint a folt melanóma, azaz bőrrák volt, ami agyi áttétet okozva vezetett az elnök szívrohamához, majd halálához. Roosevelt paralízisét (bénulás) is igyekeztek titkolni, az utolsó éveiben már csak fémkeretre támaszkodva tudott felállni, ezért rengeteg fotó készült róla ülő helyzetben, a fotósoknak pedig tilos volt kerekesszékben megörökíteniük az elnököt.

+1 Joseph Merrick, az „Elefántember”

Az Elefántemberként elhíresült Merrick azért kivétel listán, mivel valójában maga a betegsége tette híressé. A 19. századi Angliában ugyanis nem volt sok lehetősége az életben az olyan embereknek, akik valamilyen külsejüket eltorzító rendellenességben szenvedtek. Merrick pontos diagnózisa napjainkban is vita tárgyát képezi. Több bizonyosan helytelen feltételezés után mára két elmélet maradt: az 1979-ben felfedezett, rendkívül ritka Proteusz-szindróma, amely a csontok és némely szövetek, például a bőr túlnövekedését okozza, illetve a neurofibromatózis, azaz von Recklinghausen-kór, amely genetikai eredetű, és némely tünete Merrickre is illik. Egyesek szerint a két betegségben egyszerre szenvedhetett.

(Borítókép: Michael Jackson. Fotó: Michael Caulfield Archive/Getty)