A zenészvilág tele van olyan történetekkel, amikor a tehetség és a siker sem jelent védettséget a problémák és konfliktusok ellen. Íme néhány híres eset, amikor a zenekarok úgy döntöttek, hogy megválnak a renitens tagjaiktól.

Ozzy Osbourne és a Black Sabbath

Elképzelhetetlen, de még a sötét herceget, Ozzy Osbournet is kipaterolták 1979-ben a Black Sabbath-ból. A banda többi tagja elege lett Ozzy vad életmódjából. A túlzásba vitt bulizás és a szabályok állandó áthágása nem fért bele a banda menetrendjébe. Később azonban a banda többször is újra összeállt, így a rajongók újra hallhatták őket együtt. 1997-ben együtt készítettek egy Reunion című élő albumot, 2013-ban pedig kiadták a 13 című lemezt. A zenekar utolsó közös turnéja, a The End Tour, 2016 és 2017 között került megrendezésre.

Brandon Fried, a The Neighbourhood dobosa

2022-ben a The Neighbourhood dobosát, Brandon Friedet kirúgták, miután María Zardoya, a The Marias énekesnője szexuális zaklatással vádolta meg. Zardoya egy Instagram-sztoriban osztotta meg a történteket:

Tegnap este egy bárban voltam, és Brandon Fried megpróbált közeledni hozzám az asztal alatt. Ez volt az egyik legkényelmetlenebb élményem

A banda gyorsan reagált, és közölték, hogy Fried már nem tagjuk, hangoztatva, hogy nulla toleranciát alkalmaznak az ilyen viselkedéssel szemben.

Dave Mustaine, a Metallica volt gitárosa

Nem mindenki emlékszik rá, de Dave Mustaine volt a Metallica egyik gitárosa, mielőtt a Megadeth frontembere lett. A zenekar 1983-ban kirúgta őt, hivatalosan az ivási szokásai miatt. Mustaine azonban nem hagyta magát, és a Megadeth-tel a heavy metal világának egyik meghatározó alakjává vált.

Nick Oliveri, a Queens of the Stone Age zenekar basszusgitárosa

Nick Oliveri, aki a Queens of the Stone Age basszusgitárosa volt, 2004-ben távozott a zenekarból. Családon belüli erőszak és drogproblémák miatt került bajba, és ezek a komoly ügyek végül Josh Homme-t, a zenekar vezetőjét arra kényszerítették, hogy elbúcsúzzon legjobb barátjától. Homme úgy érezte, hogy a zenekar és a közösség érdekei fontosabbak, mint a személyes kapcsolatok.

Steven Adler és Matt Sorum, a Guns N' Roses dobosai

Steven Adler és Matt Sorum, a Guns N' Roses dobosai, mindketten hasonló módon távoztak a zenekartól. Adler-t 1990-ben küldték el, mert a drogproblémái túl nagy terhet jelentettek a zenekarnak. Sorum esetében a helyzet 1997-ben éleződött ki, amikor a zenekaron belüli feszültségek és az Axl Rose-zal való nézetkülönbségek miatt döntöttek úgy, hogy elengedik.

Slash, a Guns N' Roses legendás gitárosa 1996-ban hagyta el a bandát. Bár sokan kirúgásról beszéltek, úgy tűnik, inkább ő maga döntött úgy, hogy távozik, mivel elege lett Axl Rose tekintélyelvű hozzáállásából és a zenekar irányításában való túlzott befolyásából.

Syd Barrett, a Pink Floyd alapítója

Syd Barrett, aki az énekes és egyik alapító tagja volt a Pink Floyd zenekarnak, 1968-ban távozott a csapattól. A zenekar többi tagja úgy döntött, hogy nem tudnak együtt dolgozni vele tovább, mert Barrett viselkedése túl kiszámíthatatlanná vált a kábítószer-használata és a mentális állapota miatt.

Pete Best, a The Beatles eredeti dobosa


Pete Best, aki a Beatles első dobosa volt, 1962-ben távozott a zenekartól két év együttműködés után. A távozásának pontos okai nem teljesen világosak, de sokan úgy gondolják, hogy a többi tag nem volt megelégedve a dobolásával. Miután Pete elhagyta a bandát, Ringo Starr csatlakozott hozzájuk, aki később a Beatles egyik ikonikus tagjává vált.

(Borítókép: Ozzy Osbourne. Fotó: Getty Images)