Schobert Norbert vállalkozásának, a Free Group Zrt.-nek a napjai meg vannak számlálva: a bíróság döntése értelmében megkezdődött a cég felszámolási eljárása. Az egykori fitneszguru, aki hosszú éveken keresztül építgette vállalkozását, most szembe kell néznie a valósággal: a vállalkozás, amely egykor virágzott, a túlélés küszöbén áll.

A felszámolás kezdetét 2023. június 29-én vették nyilvántartásba, és a hivatalos eljárás 2024. január 18-án indult. Az érintett hitelezőknek most 40 nap áll rendelkezésükre, hogy bejelentsék követeléseiket. A Free Group Zrt. ellen több felszámolási kérelem is érkezett, ami arra utal, hogy a cég pénzügyi helyzete tarthatatlan.

Amikor a vállalkozások már nem tudnak eleget tenni fizetési kötelezettségeiknek, jön a felszámolás 

- mondta Tóth Levente, a Bank360 szakértője. 

A Free Group esetében is ez történt. A korábbi jelzések, mint a székhelyváltozás, a névváltoztatás, és az üzleti tevékenység visszaesése már előrevetítették a problémákat.

A vállalkozás sorsa az utóbbi években egyre bizonytalanabbá vált. A 2022-es mérleg szerint a cég árbevétele és vesztesége is jelentősen változott: az árbevétel 2,3 milliárdról 1,6 milliárd forintra csökkent, a veszteség pedig 135 millióról 200 millió forintra nőtt.

Schobert Norbert korábban ambiciózus terveket szőtt a vállalkozásával kapcsolatban. 

A célom, hogy Európát behálózzam, világmárkát építsek

– nyilatkozta. Azonban a koronavírus-járvány, a rezsiválság és az élelmiszerinfláció mind hozzájárultak a vállalkozás nehézségeihez.

A felszámolási eljárás során a felszámoló veszi át a vállalat irányítását

– magyarázza dr. Zavaczky Márk András ügyvéd. 

„Az ügyvezetőnek, ebben az esetben Schobert Norbertnek, bár hivatalosan helyén marad, nincs joga gazdasági döntéseket hozni. A céget mostantól a felszámoló irányítja a bíróság felügyelete mellett.”

(Borítókép: Schobert Norbert. Fotó: Kaszás Tamás/Index)