Heather Donahue neve sokak számára összeforrt az 1999-es kultikus horrorfilm, az Ideglelés (The Blair Witch Project) sikerével. A film, amely a horror műfaját új szintre emelte, a mozikban hatalmas sikert aratott és a színésznő életét is megváltoztatta, bár nem a legjobb irányba.

Heather Donahue, aki ma már Rei Hance néven él, egyike volt az Ideglelés című nagy sikerű horrorfilm szereplőinek

A film 70 millió forintból (200 ezer dollár) készült, ehhez képest 87,5 milliárd forintot (250 millió dollár) termelt a mozikban, amihez hasonló nem sok volt Hollywoodban.

A történet nagyon egyszerű: három fiatal filmes diák, Heather, Mike és Josh elindul, hogy dokumentumfilmet készítsen a mitikus blairi boszorkányról, ám mind eltűnnek a Burkittsville-i erdőben.

Bár a film valóban hatalmas siker volt, a kézi kamerás stílusa miatt a későbbiekben rengeteg problémát okozott Heather Donahue-nak, a színésznő ugyanis a saját nevét használta az eljátszott karakter képében, így az édesanyja részvétnyilvánító leveleket kapott a film megjelenése után. Sokan úgy hitték, hogy Donahue valóban eltűnt vagy meghalt, a folyamatában érkező levelek pedig mélyen megviselték a családot.

A mai napig a legnagyobb hiba volt az életemben

– nyilatkozta később a színésznő, aki a későbbiek során ugyan számos más projektben is részt vett, de sosem tudta felülmúlni az Ideglelés sikerét, illetve elfeledtetni sem tudta azt, hogy a neve szó szerint egybeforrt a filmmel. „A nevem és az arcom örökre valaki más szellemi tulajdona lesz. Mindenki csak erről akart velem beszélni” – mondta korábban.

Ez a fajta beskatulyázás és a vele járó személyes és szakmai nyomás végül arra késztette Donahue-t, hogy megváltoztassa a nevét és végleg hátat fordítson a színészetnek. Utolsó filmje, a 2008-as The Morgue című horror után a 2012-ben megjelent Growgirl című memoárjában osztotta meg tapasztalatait az új életéről és szakmájáról. Jó ideig orvosi marihuána termesztőként kereste a kenyerét, majd gyógynövényes bőrápolási termékeket próbált fejleszteni. A folyamatos kudarcok után végül 2016-ban nagyobb összeghez jutott, amikor a képmását felhasználták az Ideglelés folytatásában, amely a Blair Witch címet kapta. A pénzből körbeautózta Észak-Amerikát és több alkalommal is teljesen szétcsapta magát. Egy későbbi, 2021-es interjúban úgy fogalmazott:

Reménykedtem, hogy meghalok.

Mindezt követően Rei Hance Maine-be költözött, ahol végül sikerült kijózanodnia. Gyakorló buddhistává vált és jelenleg azon dolgozik, hogy segítsen másoknak, akik spirituális útmutatást keresnek. A weboldalán található egyik hozzászóló „bölcs és ragyogó boszorkánynak” nevezte.

(Mirror)

(Borítókép: Heather Donahue. Fotó: Getty Images)