Új könyvet adtak ki Elizabeth Taylor egy eddig ismeretlen oldaláról. Az írás szerint a világtörténelem egyik legnagyobb filmsztárja amilyen híres volt, annyira züllött életet élt, ennek következtében pedig számos betegséggel küzdött.

Elizabeth Taylor neve akkor vált világszerte ismertté, amikor megkapta Kleopátra szerepét az azonos című 1958-as filmben. Ezzel ő vált az első filmsztárrá, aki 1 millió dollárt, mai árfolyamon 356 millió forintot keresett egyetlen szereppel.

A film első változatát Angliában kezdték forgatni, ám már a munkálatok elején problémákba ütközött a stáb, többek között Taylor nem múló egészségügyi problémái miatt. A későbbiekben sem javult a helyzet, 1960 októberében például odáig fajult a színésznő állapota, hogy a stúdió 150 ezer dollárt fizetett Taylor férjének, Eddie Fisher énekesnek azért, hogy figyeljen a felesége diétájára és sétáltassa a kutyáit.

Az Elizabeth Taylorról szóló új, Erotic Vagrancy (Erotikus csavargás) című könyvnek a szerzője, Roger Lewis egyebek mellett arról ír, hogy Eddie Fisher egyszer nyíltan vallott arról, hogy a neje a nap nagy részében tablettákat szedett és ivott. Mindeközben maga Fisher állítólag metamfetaminfüggő volt. A házaspár életkörülményei is erősen kifogásolhatók voltak: amikor Truman Capote író meglátogatta őket, Taylor szobáit kifejezetten rendetlennek találta, azok zsúfoltig voltak vedlő macskákkal és nem szobatiszta kutyákkal.

Az igénytelen légkör végül Taylor egészségére is kihatott. A színésznőt egy alkalommal a londoni klinikára vitték, vastüdőbe helyezték és „máltai lázzal”, más néven brucellózissal diagnosztizálták, amely eredetileg állatokat érint, de emberre is átterjedhet pasztőrözetlen tej vagy nem eléggé átsütött hús fogyasztásával.

Taylor valószínűleg úgy kapta el a betegséget, hogy puszilgatta a háziállatait, amelyekkel az ágyát is megosztotta.

A színésznőt kiengedték, de a következő hónapban súlyos migrénnel tért vissza a klinikára. A Kleopátra forgatását ekkor leállították, de Taylor egészségügyi problémái tovább súlyosbodtak. Végül 1961 márciusában súlyos tüdőgyulladást kapott és kómába esett. A hónap végére szerencsére felépült és hazaengedték, ezzel egy időben megkezdődött a Kleopátra díszleteinek bontása. Az addigi összes meglévő felvételt kidobták, a stáb pedig Rómába költözött és új rendező, Joseph Mankiewicz vette át a filmet. Ez hétmillió dollár veszteséget okozott a stúdiónak. A munkálatok újbóli megkezdésével Richard Burton walesi színész is csatlakozott a produkcióhoz, aki a naplójában arról írt, hogy a színésznő egy alkalommal nercbőrben érkezett a forgatásra a férjével, két titkárnővel, két szobalánnyal, sminkesekkel és fodrászokkal.

A mellei mindenki szeme láttára kibuggyantak a ruhája alól

– írta a színész, aki a felesége háta mögött viszonyba kezdett a szintén házas Taylorral. Később Burton neje, Sybil bevallotta, hogy a férjének rendszeresen voltak hasonló viszonyai, de végül mindig hazament hozzá.

Burton és Taylor egy idő után annyira szemérmetlenül folytatták a viszonyukat, hogy a Vatikán sem hagyta szó nélkül, „erotikus csavargásnak” nevezve azt.

Amikor egy idő után Burton szakítani próbált mondván, hogy „mókás volt, amíg tartott”, Taylor túladagolta magát nyugtatóval, így ki kellett mosni a gyomrát. Végül mindketten elhagyták a házastársukat és 1964-ben összeházasodtak, ám a kapcsolatuk továbbra is viharos maradt. A vitáik és veszekedéseik mondhatni legendássá váltak. Míg Burton „Mss T-ts”, vagyis Miss Tits-nek (Miss Mellbimbóknak), illetve „kövér kis ri*ancnak” hívta a feleségét, addig őt Taylor egy „részeges, kiégett walesinek” nevezte. Előszeretettel gúnyolták is egymást, Burton például előszeretettel ércelődött azon, hogy Taylor műveletlen, és színésznőként még Shakespeare-ről sem tud semmit. Erre Taylor rendszerint úgy felelt:

Nem tudok semmit a színházról, de nem is kell. Én egy sztár vagyok!

A sztárallűrök között pedig előkelő helyet foglalt el a káosz és rendetlenség, Lewis könyve szerint ugyanis áldatlan állapotok uralkodtak a színésznő környezetében. A New York-i Plazában például együtt hevertek a földön a vacsoratálcák és a kutyaürülék, a római Grand Hotelben szintén kutyapiszok, illetve szanaszét hagyott üres üvegek várták a betérőket, a New York-i Four Seasons Hotelben pedig napokig tartott az állati ürülék eltakarítása a szőnyegekről, függönyökről, tükrökről és bútorokról.

Burton és Taylor közel 10 évig voltak házasok, 1974-ben váltak el, majd 1975-ben újra összeházasodtak, ám egy évvel később ismét elváltak. Elizabeth Taylor 2011-ben, 79 évesen hunyt el.

(PageSix)

(Borítókép: Elizabeth Taylor A mi erdőnk alján című filmben. Fotó: Getty Images)