Tegnap este robbant a szomorú hír, miszerint III. Károlyt az Egyesült Királyság uralkodóját rákkal diagnosztizálták.

A Buckingham-palota hétfőn este közölte, hogy a brit királyt, III. Károlyt a rák egy formájával diagnosztizálták. A közleményben nem tértek ki arra, hogy milyen rákkal kezelik az uralkodót, azonban a korábbi műtétjéből könnyen lehet következtetéseket levonni. 

Károly király az utóbbi időben többször járt kórházban. Nemrég ismét kórházba került, ahol jóindulatú prosztatamegnagyobbodása miatt egy műtéten is átesett. Az egészségügyi intézetben töltött idő alatt kiderült, hogy rákos megbetegedése is van az uralkodónak. Mivel a király műtétje az uralkodó prosztatáját érintette,

ezért logikus feltevés, hogy prosztatarákkal küzd Nagy-Britannia első embere. 

Prosztatarákban szenvedhet III. Károly

A Buckingham-palota által kiadott közleményben többek között az is szerepel, hogy a király pozitívan áll a gyógyuláshoz, vagyis Károlynak jó esélyei lehetnek a felépülésre, mivel időben észrevették a daganatos megbetegedést. A prosztatarák pedig valóban nagy százalékban gyógyítható, ha időben felfedezik, és a prosztataműtét alatt könnyedén észre is vehették az orvosok az erre utaló jeleket. A prosztata rák diagnózisát egyébként nem könnyű felfedezni, ugyanis a tünetek más betegségekre is utalhatnak, például a jóindulatú prosztata-megnagyobbodásra. A palota által kiadott közleményben ki is térnek rá, hogy a király „jóindulatú prosztatamegnagyobbodás” miatt esett át műtéten. A legtöbb beteg mellesleg 70 év körüli, amikor megállapítják nála a betegséget. 

Milyen kezelést kaphat a király?

A prosztatarák gyógyítása, ha azt korai stádiumban azonosítják, akkor igencsak bíztató. Elsősorban műtét javasolt a prosztata eltávolítására és a rák teljes megszüntetésére. Alkalmazhatnak még sugárkezelést, hormonterápiát, valamint kemoterápiát is a betegség gyógyítására. 

(Borítókép: III. Károly. Fotó: Pool/Getty)