Szurdi Miklós, a „Familia Kft.” és az „Angyalbőrben” rendezője, életének 73. évében, hosszú betegség után elhunyt, maga után hagyva maradandó művészetét és egy szeretetteljes családot.

Nagy szomorúsággal és mély megrendüléssel értesültünk arról, hogy Szurdi Miklós, a magyar színház, film és televíziózás kiemelkedő személyisége, életének 73. évében elhunyt. A művészet iránti szenvedélyes elkötelezettségével, sokrétű tehetségével Szurdi Miklós maradandó nyomot hagyott a magyar kultúrában.

Szurdi István és Kreisler Mária gyermekeként született, és már fiatalon a Színház- és Filmművészeti Főiskolán kezdte meg tanulmányait, ahol előbb színészi (1970–1974), majd rendezői (1971–1976) diplomát szerzett. Pályafutása során számos jelentős színházi és televíziós produkcióban vett részt, többek között a Nemzeti Színház tagjaként, a Mafilm és a Magyar Televízió rendezőjeként, valamint a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatójaként is tevékenykedett. Különösen emlékezetes marad Elton John és Tim Rice "Aida című musicaljének magyarországi ősbemutatója, amelyet ő rendezett.

Szurdi Miklós magánélete is bővelkedett jelentős eseményekben. Első felesége Gór Nagy Mária volt, akitől két fia született. Később Appel Editet vette feleségül, akivel szintén két gyermekük született. Azonban a Familia Kft. című népszerű televíziós sorozat forgatásai során találkozott és szeretett egymásba Xantus Barbarával, aki szintén a sorozat egyik meghatározó alakja volt. Ebből a kapcsolatból született két gyermekük, Panna és Balázs Benjámin, megszilárdítva ezzel is Miklós családjának és magánéletének fontos pilléreit.

Szurdi Miklós pályáját számos díjjal és elismeréssel jutalmazták, többek között a filmszemle díjával (1983), a filmkritikusok díjával (1984), valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével (2010), amelyek mind hozzájárultak művészeti hagyatékának elismeréséhez.

Erdőkertes polgármestere, Pásztor László, személyes emlékeiben is megőrizte Szurdi Miklós alakját, kiemelve művészi tehetségét, emberi nagyságát és a kulturális élet iránti elkötelezettségét. Facebook-bejegyzésében így emlékezett: 

„Nagyon megkedveltem Őt, mert fiatalos gondolkodása és sajátos világlátása ösztönzően hatott a környezetére. Művész volt, egy ember, akire számíthattam. Egy hős, aki kitartóan viselte hosszan tartó, komoly betegségét. Elment, és nagy űrt hagy maga után. Köszönjük, Miklós, hogy nekünk is voltál!”

(Borítókép: Szurdi Miklós. Fotó: Mohai Balázs/MTI)