Matt Dillon, a hatgyerekes ír családból származó tinibálványból lett Hollywood egyik legismertebb agglegénye, 60. születésnapját ünnepli, miközben pályafutása során kubai zenék és régi ruhák gyűjtőjeként, valamint Marlon Brando szerepére készülődve továbbra is meghatározó alakja marad a filmiparnak.

A New York állambeli New Rochelle-ben, egy nagy ír-amerikai családban született Matt Dillon hatvanadik születésnapját ünnepli, emlékeztetve minket arra a különleges utazásra, amelyet egy iskolából kimaradó tinédzserből Hollywood egyik legelismertebb színészévé tett. Dillon pályafutása különösen a tinédzserkorban kapott lökést, amikor véletlenül felfedezték, és a „Over the Edge" című film főszerepével berobbant a filmszakmába. Azóta számos kihívást jelentő szerepet vállalt, többek között egy rasszista rendőr karakterét az Oscar-díjas „Ütközések" című filmben, amiért számos díjra jelölték, beleértve az Oscar és a Golden Globe jelöléseket is.

Dillon nemcsak a színészetben mutatott rendkívüli tehetséget, hanem rendezőként és producerként is elismerést nyert, különösen a Szellemek városa" és az El Gran Fellove" dokumentumfilmekkel. Utóbbi, amely a kubai zene egy legendás alakját mutatja be, kiválóan tükrözi Dillon szenvedélyét a kubai zene és kultúra iránt. Gyűjteményében számos régi bakelitlemez található, amelyek a latin és kubai zenék gazdag örökségét őrzik.

Dillon, aki a negyvenes évek filmsztárjainak öltözködési stílusát kedveli, nem csak a zenében, hanem a divatban is a múlt kincseit keresi. Gyakran látható régi, eredeti ruhadarabokban, amelyekkel tiszteleg az elmúlt korok előtt. Az egészséges életmód híveként rendszeresen fut a Central Parkban, jelezve, hogy bár Hollywood sztárja, mégis inkább New Yorkot választotta otthonául, élvezve annak emberközeliségét és kulturális sokszínűségét.

Élete személyes aspektusait tekintve Dillon sosem nősült meg, és nincsenek gyermekei, ami Hollywood egyik legismertebb agglegényévé teszi. Kapcsolatai között szerepelt Cameron Diaz és az olasz színésznő, Roberta Mastromichele, de jelenleg egyedülálló. A jövőben Dillon továbbra is izgalmas szerepeket vállal, többek között Marlon Brando bőrébe bújik egy közelgő projektben, ami bizonyítja, hogy a színész továbbra is sokoldalú tehetségével hódítja meg a közönséget.

Matt Dillon pályafutása és élete kiváló példa arra, hogyan lehet szenvedéllyel, tehetséggel és elkötelezettséggel maradandót alkotni a szórakoztatóiparban.

(Borítókép: Matt Dillon. Fotó: Getty Images)