Számos híresség él a Földön, aki valójában magyar gyökerekkel rendelkezik. A leghíresebbek közé tartozik Rubik Ernő, Bíró László, Robert Capa vagy Gábor Zsa Zsa. Összeállításunkban most összesen hat olyan világszerte ismert személyt mutatunk, aki szintén hazánkból való. Íme!

Drew Barrymore

A híres amerikai színésznő és televíziós műsorvezető magyar gyökerekkel is rendelkezik az édesanyja révén. Makó Ildikó bár Németországban született, később hazánkban telepedett le, majd összeházasodott az amerikai John Drew Barrymore-ral. Közös lányuk, Drew Blyth Barrymore már az Egyesült Államokban, Kaliforniában született és idővel világszerte megismerték a nevét. 2010-ben Golden Globe-díjat nyert a legjobb színésznőnek járó kategóriában.

Harry Houdini

A világszerte népszerű szabadulóművész nemcsak magyar gyökerekkel rendelkezik, de Magyarországon is jött világra Budapest városában, egy zsidó családban Weisz Erik néven. Amikor négyéves volt, a családjával az államokba emigráltak. A nevét később Harry Houdinire változtatta, amikor bűvészkedni kezdett. Halálát vakbélgyulladás és egy, a hasára mért ütés okozta.

Calvin Klein

A híres amerikai divattervező szülei szintén magyar bevándorlók voltak. Kleint az édesanyja buzdította arra, hogy a divatszakmában helyezkedjen el. Bár a manhattani művészeti középiskolába járt, sosem végezte el azt. A karrierjét Dan Millstein New York-i kabát- és öltönykészítőnél kezdte, később még pár évig a Nagy Almában foglalkozott tervezéssel. Az első cégét 1968-ban indította, ám először azután ért el áttörő sikert, hogy piacra dobta a farmer termékeit. Széleskörű ismertséget a New York-i divathéten való debütálásával szerzett.

Joseph Pulitzer

Az újságírók legnívósabb díját egy magyar újságíróról, Pulitzer Józsefről nevezték el. A néha firkász Makón született, majd 17 évesen az Egyesült Államokba emigrált, hogy a polgárháborúban harcoljon. Az újságírói karrierjét St. Louisban kezdte, később New Yorkba költözött, majd csatlakozott a Képviselőházhoz. A Pulitzer-díjat a halála után, 1911-ben alapították, azóta is az újságírás, a színjátszás és az oktatás területén tevékenykedő legkiemelkedőbb tehetségek kapják.

Goldie Hawn

A magyarok egyik legkedveltebb színésznőjét talán nem véletlenül szeretjük annyira: Goldie Hawn magyar zsidó szülők lányaként született, miután a családja a második világháború közepén az Egyesült Államokba menekült. Goldie Hawn Washingtonban jött a világra, a nevét az édesanyja a magyar Aranka név angol tükörfordításaként választotta. A színésznő egy alkalommal a testvérével Magyarországra utazott, hogy megismerje a származását.

Tony Curtis

Tony Curtis eredetileg Bernard Schwartz néven jött a világra Manhattanban. Gyerekként csak magyarul beszélt, csak később tanult meg angolul. A nevét is ő maga változtatta meg később, amikor a karrierje felfelé kezdett ívelni. Bár a '60-as, '70-es évek egyik leghíresebb színészévé vált, Curtis sosem feledkezett meg magyar gyökereiről. Közreműködött például a budapesti Nagy Zsinagóga újjáépítésében is. Színészként több mint 100 filmben szerepelt, az egyik alkotásban például Harry Houdinit alakította.

(Discover Walks Blog)

(Borítókép: Calvin Klein. Fotó: Getty Images)