Az elmúlt napokban ismét reflektorfénybe került a hajdúdorogi Sz. atya ügye, aki a vádak szerint öt kislányt is molesztálhatott. Bár a pap tagad, jelenleg is gőzerővel folyik ellene a büntetőeljárás. Az ügy kapcsán összeszedtük azokat a hírességeket, akik szintén egyházi személy zaklatásának estek áldozatul, a velük történtekről pedig őszintén beszéltek a nyilvánosságnak.

Bobby Brown

Bobby Brown a 2022-ben megjelent életrajzi dokumentumsorozatában számos. köztük szomorú és sokkoló részletet is megoszt a múltjáról, egyebek mellett a függőségéről, két gyermekének elvesztéséről és egy hatalmas traumáról, amelyet több mint 40 éven át eltemetett magában. Mint arról beszámol, Boston egy kemény környékén nőtt fel és gyerekként szemtanúja volt, ahogy az anyját megütötték, majd letartóztatták a rendőrök, miután megpróbált beavatkozni a szomszédjai letartóztatásába. Ezek után Brown-t egy ideiglenes otthonban helyezték el. 

„Elméletileg egy vallásos helyre küldtek, de egyáltalán nem volt kellemes hely egy gyerek számára. A papok egyike molesztálni próbált, meg akarta érinteni bizonyos intim helyeken. Akkoriban egy fiatal kisfiú voltam, nem tudtam, hogy hol vannak a szexuális határok. Csak annyit tudtam, hogy nem tetszett, amikor megérintett. Néhány dolgot nehéz elfelejteni – mondta Bobby Brown. Hozzátette, gyerekként és felnőttként is egész életében zavarták a történtek, amelyek után elszökött az otthonból. „Azt hiszem, ez volt az oka számos dolognak, amit később csináltam. A drogozásnak, alkoholizálásnak, annak, hogy ártottam magamnak” – magyarázta az R&B sztár, aki már több mint 20 éve tiszta.

„Olyan mélyen eltemettem magamban a történteket, hogy nem hittem, hogy valaha is beszélni fogok róla” – tette hozzá Brown, akinek úgy sikerült megbirkóznia a történtekkel, hogy a tekintély minden formája ellen lázadt, illetve a zenébe menekült. Hogy végül sikerült beszélni róla, az rengeteget segített neki a továbblépésben. „Visszatekintve már látom, hogy az életemben hol fordultak rosszra a dolgok. Az, hogy ma már képes vagyok beszélni róla, rengeteg nehézségen segít túljutnom, főként ezen” – vallotta meg az előadó.

Laurent Martinez

Laurent Martinez francia színészt szintén egy pap abuzálta, amikor 8 éves volt. A katekizmusórákat tartó férfi ürügyet keresett arra, hogy miért szükséges kettesben találkozniuk az ifjú Martinezzel, aki később elmondta a szüleinek, hogy mi történt vele. A szülők riasztották az egyházmegyét, majd a papot eltávolították.

Martinez pár évvel ezelőtt úgy döntött, hogy egy színjátékot ír a vele történtekről,  így feldolgozva a traumát és  bemutatva annak súlyos következményeit, valamint azt, hogy mennyit segít a gyógyulásban és a felépülésben, ha beszélünk róla. A Pardon? című előadásból kiderül, hogy a 40 évvel ezelőtti bántalmazás hogyan emésztette fel Martinezt belülről és a történteket követően hogyan küzdött meg a mindennapi élettel.

Az egyházi szexuális visszaélések legtöbb áldozatához hasonlóan – különösen a 2000-es évek egyházi visszaélési botrányai előtt – Martinez sem folyamodott jogi útra, mostanra pedig már túl késő lenne az elévülés miatt. Az évek során egyedül két feleségének beszélt a vele történtekről.

„A szexuális kapcsolatokat onnantól fogva tiltott dologként éltem meg, ezért nagyon nehéz volt ismerkednem és nagyon türelmes partnereket kellett találnom” – árulta el Martinez, akinek nemcsak a szexuális, de az érzelmi életére is kihatottak a vele történtek. Néha indokolatlanul agresszívvá vált vagy túlreagálta a mások számára lényegtelennek tűnő, mindennapi dolgokat. Ugyanakkor a traumája vezetett ahhoz, hogy nagyon védelmező legyen a gyerekekkel szemben. 

„Olyan sokáig szenvedtem, de színész lette, és így kijátszhatom magamból a fájdalmamat. Már nem ez határoz meg engem” – mondta. Az elmúlt időszakban a francia színész egy újabb meghatározó lépést tett annak érdekében, hogy végleg lezárhassa a múltat. Bár az abuzálást követően elveszítette a hitét, hosszas habozás után megkérdezte a francia püspöki konferencia vezetőjét, Eric de Moulins-Beaufortot, hogy kérheti-e a bántalmazója bűnbocsánatát. Az egyházi vezető elfogadta a kérését.

„Apránként eltűnik a trauma. Ebben rengeteget segített, hogy meg tudtam bocsátani a papnak, aki megerőszakolt. Az az este érzelmileg mindenki számára óriási volt” – mesélte Laurent Martinez, aki szerint a pap mostanra meghalt.

Clare Crawley 

Az amerikai Nagy Ő című valóságshow sztárja szintén gyerekként esett egy katolikus pap áldozatául. A férfihoz a szülei küldték el őt, akik hagyományaiknak megfelelően a papokat egytől egyig piedesztálra emelték. Az, akihez a lányukat küldték, a katolikus iskola egyfajta vallási tanácsadója volt.

„Nem hiszem, hogy a fogadóóráin bármilyen tanácsadásra is sor került volna. Ezeket az alkalmakat ragadozóként használta ki, kettesben az áldozataival” – fogalmazta meg a véleményét Crawley egy beszélgetős műsorban.

Ezek a ragadozók arra építenek, hogy hallgatunk. Ez adja meg nekik a hatalmat

– mondta a híresség, aki sosem árulta el a családjának, hogy mi történt vele. „Ő egy köztiszteletben álló személy volt, akiről nem hitték volna, hogy bármi rosszat tesz. Ezért sem hallottál szexuális visszaélésekről a templomban. Senki sem beszélt róla” – magyarázta Crawley, aki először negyedik osztályos korában, véletlenül beszélt a vele történtekről. Az egyik nővérének szólta el a titkát, aki rögtön a szüleikhez rohant a hírrel. A nyilvánossággal 40 éves korában, egy Instagram-posztban osztotta meg a benne dúló érzéseket, többek között, hogy a fiatal felnőtt éveit egészségtelen kapcsolatokban töltötte, mert úgy érezte, hogy nem méltó a jó kapcsolatokra. Elmondta, hogy ez egy ördögi kör volt, amelyet a gyerekkorában elszenvedett trauma befolyásolt.

„Minél több olyan férfit választottam magam mellé, akik rosszul bántak velem, annál inkább elhittem, hogy nem vagyok elég jó” – vallotta meg Clare Crawley, aki a történtek ellenére  nem szereti, ha áldozatként hivatkoznak rá, saját bevallása szerint ugyanis ő egy igazi túlélő.

Gabriel Byrne

Gabriel Byrne ír színész először 2010-ben nyílt meg a nyilvánosságnak arról, hogy 11 éves korában szexuálisan bántalmazta őt a Keresztény Testvérek nevű rend egy tagja Angliában. A történtekről őszintén vallott Walking with Ghosts (Séta a szellemekkel) című memoárjában, hozzátéve, hogy évekkel később is úgy érezte, bebetonozták életében azt az éjszakát.

„Az emléket azóta is csak egy gombostűvel piszkálgatom, mert félek szétzúzni azt egy kalapáccsal. Félek, mi van alatta eltemetve” – írta a jelenleg 73 éves színész , aki sokáig önmagát hibáztatta a történtekért, szégyellte és bűnösnek érezte magát, mintha rosszat tett volna. Aztán évekkel később, 2002-ben felvette a kapcsolatot telefonon a pappal, aki akkorra már egy idősek otthonában élt és nem emlékezett rá. 

„Az utolsó másodpercekben el akartam küldeni a fenébe, elmondani neki, hogyha én magam nem is hiszek a pokolban, remélem ő igen, mert azt akarom, hogy rettegjen és örökké égjen. Végül aztán nem mondtam semmit. Egy részem nem akarta bántani ezt a kedves hangú öregembert, aki egy idősek otthonában ragadt és nem is emlékezett rám és arra, hogy mit tett” – mesélte Byrne, akinek a hívás végén a pap még meg is köszönte, hogy felvette vele a kapcsolatot. Néhány évvel ezelőtt egy, a New York Times-nak adott interjúban a színész elárulta, hogy tudomása szerint a pap azóta meghalt.

„Szeretjük azt hinni, hogy biztos megoldás van arra, hogy hogyan kezeljünk egy traumát. Például, hogy »szembesítettem a bántalmazómat, megbirkóztam vele és továbbléptem«. Ez azonban nem feltétlenül igaz. Rájöttem, nem kell, hogy mindenképpen legyen feloldozás” – mutatott rá Gabriel Byrne.

Andrew Rannells

Andrew Rannells-t tinédzserként molesztálta egy katolikus pap. A történtekről Too Much Is Not Enough (A túl sok nem elég) című memoárjában írt. A Csajok című sorozat sztárja mindent felkavaróan részletezett arról az időről, amit egy nebraskai jezsuita középiskolában töltött, amelyet papok vezettek. Kiemelt továbbá egy bizonyos Dominik atyát, aki különleges érdeklődést mutatott iránta, mert „kiemelten jól teljesített” az óráin. Rannells bevallása szerint ugyanakkor a papnak más szándékai voltak. Abban az időben a színész még küzdött a szexualitásával és úgy döntött, egy gyónás alkalmával megbízik az atyában.

„Teljesen tanácstalan voltam, a jegyeim romlottak, állandóan fájt a hasam és azt hittem, minden összeomlik körülöttem. Mivel nem volt kivel beszélnem a szörnyű kapcsolatomról és teljesen reménytelennek éreztem a helyzetemet, úgy döntöttem, hogy a következő misén meggyónok Dominik atyának. Olyan erősnek, de kedvesnek tűnt, reménykedtem benne, hogy meg tud menteni önmagamtól” – írta Rannells.

Egy sötét sarokban ültem vele szemben, a térdeink összeértek. Megfogta a nyakamat, ahogyan az várható volt, és beszélni kezdtem. Megpróbáltam elmagyarázni, hogy mi történik velem, de nem jött ki szó a torkomon. Helyette sírni kezdtem, annyira zavarban voltam. Dominik atya ekkor erősebben kezdte szorítani a nyakamat, a szabad kezével pedig megragadta a kezeimet. Csak ültünk ott, én pedig sírtam. Végül ő azt mondta: »Semmi baj. Nem tettél semmi rosszat«. Bár nem erre számítottam, nagyon jól esett, amit mondott. Ezután felállt, magához húzott és szorosan átölelt. Biztonságban éreztem magam, meghallgattak és megértettek.

Aztán váratlanul szájon csókolt. A nyelvét erőszakkal a számba nyomta, közben erősen tartotta a tarkómat.

Amikor végre elengedett, egy keresztet rajzolt a homlokomra. Elmosolyodott, én pedig megdöbbenve sétáltam el” – emlékezett vissza a Grammy-díjas színész, aki a történteket követően kerülni kezdte a papot, ám az érettségi partijára az édesanyja őt is elhívta. Rannells nem próbálta meg lebeszélni az anyját, ugyanakkor azt is leírta, hogy Dominik atya másodszor is zaklatta.

„Amikor az atya távozott, megkért, hogy kísérjem ki. Éreztem, mi következik, de nem érdekelt. Akkorra már számos alkalommal szexeltem egy olyan férfival, akivel valójában nem törődtem, miközben sebzettként bolyongtam az életben. Szóval a szüleim bejárati ajtajánál álltunk, elköszöntünk egymástól, aztán az utolsó pillanatban megragadta a nyakamat és a nyelvét a számba erőszakolta. Én csak álltam ott és hagytam. Nem csókoltam vissza, nem is mozdultam. Rám mosolygott és az autójához sétált. Én a konyhába mentem és lehúztam egy pohár bort, mielőtt visszamentem volna a partira” – számolt be részletesen a második alkalomról Andrew Rannells, aki ezt követően minden szálat elvágott a katolikus egyházzal. „Ideje volt távozni. Ideje volt maga mögött hagyni a középiskolát, a katolikus egyházat, Omahát és azt az elképzelést, hogy együtt kell működnöm azzal az idősebb férfival, aki a dolgokat irányítja.

Tizennyolc éves voltam, nem lehettem többé senki ministránsfiúja.”

(Borítókép: Bobby Brown és Clare Crawley. Fotó: Getty Images)