Vastag Tamás több genetikai és fejlődési rendellenességgel küzd, ami miatt élete során mostanra húsz operáción esett át. Az énekes őszintén vallott a beavatkozásokról a Duna Ridikül című műsorában.

Ritka betegségekről szólt a Duna Ridikül című műsorának legutóbbi adása, amelynek Vastag Tamás is a vendége volt. A 32 éves énekes elárulta, hogy az élete során eddig húsz műtéten esett át vele született genetikai és fejlődési rendellenességei miatt. Az első operációján egy, a szegycsont és a bordák befelé húzódó deformitásával járó elváltozással, tölcsérmellkassal műtötték 11 éves korában.

„Körülbelül negyedórát töltöttem a műtőben. Nagyon fájt. Két oldalról behelyeztek egy-egy fémlemezt, hogy azok helyes irányba tereljék a csontokat, hasonlóan, mint ahogy a fogszabályzó működik. Akkoriban ez új eljárásnak számított” – mesélte Vastag Tamás, akinek gyerekkora óta remeg a bal hüvelykujja, tompalátástól szenved, valamint több családtagjához hasonlóan elviselhetetlenül hangosan horkol. Mindezen kívül egy genetikai vizsgálaton arra is fény derült, hogy a mája túl gyorsan bont le bizonyos hatóanyagokat, ezért nem hatnak nála bizonyos gyógyszerek.

A Fonogram-díjas művészt az eddigi beavatkozásain, illetve problémáin a munkája segítette át, úgy véli ugyanis, hogy a zene gyógyító erejű, a színpadi lét pedig igazi „fájdalomcsillapító”.

Egy koncert vagy előadás alatt annyi adrenalin és endorfin szabadul fel, hogy szinte megszűnik a fájdalomérzetem.

(Borítókép: Vastag Tamás. Fotó: Zih Zsolt/MTI)