Üdvözlünk mindenkit, ahogyan azt már megszokhatták, idén sem fekszünk le aludni a legnagyobb filmes díjátadó estéjén, hogy élőben tudjunk közvetíteni arról, hogy ki kapja 2024-ben az aranyszobrokat.

A fontosabb díjak:

 

Legjobb production design: Szegény párák, azaz Mihalek Zsuzsa berendező

Legjobb női mellékszereplő: Da’Vine Joy Randolph (Téli szünet)

Legjobb animációs film: A fiú és a szürke gém

Legjobb eredeti forgatókönyv: Egy zuhanás anatómiája

Legjobb férfi mellékszereplő: Robert Downey Jr. (Oppenheimer)

Legjobb operatőr: Hoyte van Hoytema (Oppenheimer)

Legjobb dal: What Was I Made For (Barbie)

Legjobb férfi főszereplő: Cillian Murphy (Oppenheimer)

Legjobb rendezés: Christopher Nolan (Oppenheimer)

Legjobb női főszereplő: Emma Stone (Szegény párák)

Legjobb film: Oppenheimer

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Korábban arról lehetett olvasni, hogy az Egy zuhanás anatómiájának border collie-ja, Messi nem fog elutazni Los Angelesbe, kiderült, hogy mégis ott tud lenni a nagy eseményen.

    Ha már ott volt, akkor pedig helyet is foglalt.

  • Az Oppenheimer érdekelt a legjobb filmnek járó díjban, de film színészei külön külön is izgulhatnak. Cillian Murphy-t a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték.

    A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díj pedig a legtöbb szakértő szerint Robert Downey Jr. kezében fog landolni.

  • Megérkezett a díjátadóra Michelle Yeoh is, aki tavaly nyert Oscar-díjat a Minden, mindenhol, mindenkor című filmben nyújtott elképesztő alakításáért.

  • Arról valószínűleg már sokan hallottak, hogy Mihalek Zsuzsát Oscar-díjra jelölték a legjobb látványtervezés kategóriában a Szegény párákban mutatott teljesítményéért.

    Azonban nem csak érte, hanem Péter Bencéért is izgulhatunk, aki a Robot Dreams című film betétdalát szerezte. Az ő filmje a legjobb animációs film kategóriájában indul. Ha pedig érdekli a valaha volt összes Oscar-díjra jelölt magyar, akkor az erről szóló cikkünket ITT elolvashatja.

  • Bradley Coopert színészként már ötször, rendezőként kétszer, peoducerként pedig háromszor jelölték Oscar-díjra, de egyszer sem tudott nyerni.

    Idén a Maestro című filmjét három kategóriában jelölték, így lesz miért aggódnia a sztárnak, aki nagyon reméli, hogy idén megtörik az átok és végre átvehet egy aranyszobrot.

  • A Storible egy kutatásban megállapította, hogy az Oscar-díjas filmek egyharmadában jelenik meg a kávé, és minden egyes kávés jelenet 26,5 százalékkal növeli egy film Oscar-esélyeit. A kávés megjelenések száma alapján a Storible arra a következtetésre jutott, hogy az Oscar-díj elnyeréséhez egy film számára ideális kávés megjelenések száma nyolc.

    Meg figyelték, hogy az idei jelöltek közül torony magasan a Megfojtott virágokban kávéznak a legtöbbször, szám szerint hatszor, így a cég szerint Martin Scorsese alkotása a legesélyesebb.

  • Az elmúlt évtizedek során sokan körbejárták már a holokauszt kérdéskörét, azonban senki sem fogta még meg olyan szempontból a borzalmas eseményt, mint ahogyan az Jonathan Glazer rendező tette az Érdekvédelmi területben.

    A történet egy idilli családi képpel indul, ahol láthatjuk, ahogy német gyerekek fürdőruhában egy folyó partján játszanak, amíg szüleik mögöttük beszélgetnek. Láthatjuk, ahogy összeszedik holmijaikat, hazatérnek tiszta, rendezett otthonukba, ahol még medencéjük is van. Azonban a történet főszereplője, Rudolf Höss – akit Christian Friedel játszik – és családja az auschwitzi koncentrációs tábor tőszomszédságában élnek és úgy élik ignoráns és idilli életüket, hogy zsidók ezreit végzik ki tőlük pár méterre. Ráadásul a férfi a hírhedt telep vezetője.

  • Megérkezett a vörös szőnyegre Ryan Gosling is, aki a ma este is előadja a legendássá vált I'm Just Ken című számot.

    Valamint már ott van a gálán Dwayne Johnson is, aki a napokban kapta meg az amerikai kormánytól A Szikla megnevezés kizárólagos jogait.

  • Sokszor találkozhatunk azzal, hogy egy rendező saját élményei és tapasztalatai mentén készíti el első nagyjátékfilmjét. Így tett Celine Song is debütáló, önéletrajzú ihletésű filmjével, aaz Előző életekkel. Ez a módszer különösen jó arra, hogy a történet személyes, szinte már intim közelségbe kerüljön a nézővel, Celine Song pedig olyan remekül használja ki az önkifejezés ezen belsőséges formáját, hogy a Sundance fesztiválon már el is ismerték munkásságát és felkerült az Oscar-díjra jelöltek listájára is.

    A történet szerint Nora, akit Greta Lee játszik, fiatal korában emigrált családjával Szöulból Torontóba, ám így maga mögött kell hagynia mindent, még a Teo Yoo által megformált barátját, Hae Sungot is. 12 évvel később aztán a fiú online rátalál a lányra és felelevenítik a régi emlékeket, azonban a távolság miatt ismét megszakad a kapcsolatuk. Telik az idő, aztán egyszer a fiú úgy dönt, hogy New Yorka utazik, hogy megkeresse Norát, aki eddigre már férjhez ment.

  • Billie Eilish és Anya Taylor-Joy is meghívást kapott az amerikai filmakadémia tagjai közé, 395 másik személlyel egyetemben. Ha mind elfogadják a meghívást, a filmakadémia tagságának létszáma 10 665-re nő, akik közül 9 665-en szavazhatnak az Oscar-díjról.

  • Alexander Payne egy hosszú, hat évig tartó „téli szünet” után tért vissza, hogy ismét filmet rendezzen, de a Téli szünetre minden kétséget kizárólag megérte várni. Alexander Payne szembe ment a trendekkel és egy nagyon egyszerű és letisztult drámát vitt a filmvászonra.

    A történet szerint a Paul Giamatti által eljátszott Paul egy házsártos történelemtanár, aki megkapja azt a hálátlan feladatot, hogy felügyelje azokat a diákokat, akik nem tudnak hazautazni a bentlakásos iskolából karácsonyra. Paul nem szeret senkit és őt sem szeretik a diákok, különösen a Dominic Sessa által megformált engedetlen diákkal, Angusszal gyűlik meg a tanár baja, aki a nyakán maradt a téli szünetre. Ők ketten és az iskola főszakácsa, Mary – akit Da'Vine Joy Randolph formál meg – összezárva várják az új tanév kezdetét, miközben számtalan vicces és megható pillanatot élnek át együtt.

  • Mindig jó előjel, ha egy film bezsebeli a Cannes-i Arany Pálmát és a Justine Triet által rendezett Egy zuhanás anatómiája sem okoz csalódást, így minden esélye meg van az alkotóknak és a színészeknek, hogy egy vagy több aranyszoborral távozzanak az este végén.

    A történet alapja, hogy a Sandra Hüller által eljátszott Sandra egy francia hegyi kisvárosban él férjével és látássérült fiával, Daniellel, akit Milo Machado Graner alakít. Egy nap az anya és fia arra érnek haza, hogy a család feje kiesett a padlásról és szörnyethalt. Mivel nem sokkal a haláleset előtt a nő és a férfi veszekedtek, így a rendőrség „gyanús halálesetként” vizsgálja ki az ügyet, aminek fő gyanúsítottja a feleség, ez pedig morális válságba taszítja a fiút, aki nem tudja, hogy kinek és mit higgyen el. Az elképesztő drámában sokkal többről van szó annál, mint hogy Sandra ölte-e meg a férjét vagy sem, sőt a rendező nem is tartja sokáig a ködben a nézőjét, ugyanis, ahogyan a film is kiemeli a lényeg nem az igazság, hanem a saját állításunk hihetőség.

  • Az Oscar-gálán mindig fellépnek a legjobb eredeti betétdal kategória jelöltjei és ez idén sem lesz másképp. Különlegessége az idei gálának, hogy egy filmből, a Barbie-ból két szám is el fog hangozni a díjátadón.

    Fel lép a színpadon Billie Eilish a What Was I Made For? című slágerrel, de Ryan Gosling is előadja majd a legendássá vált I'm Just Kent.

  • Sorra érkeznek a sztárok a kifutóra- Többek között feltűnt az eseményen a High School Musical sztárja, Vanessa Hudgens is, aki egy fekete ruhában mutatta meg pocakját a fotósoknak.

    Vanessa Hudgens tavaly ment hozzá Cole Tucker baseballjátékoshoz és máris első gyermeküket várják.

  • A Cord Jefferson által rendezett American Fiction talán a legkevésbé ismert film, a kategóriájában, pedig egy elképesztő társadalomkritika egy vígjátékba bújtatva. A történet főszereplője a Westworld című sorozat sztárja, Jeffrey Wright, aki egy egy sikertelen regényíró, Monk Ellison bőrébe bújik.

    A történetben Monk egy irodalom fesztiválon eszmél rá arra, hogy az olvasók a fekete íróktól véres gengsztertörténetekre vágynak, így a főhősünk félreteszi addigi elvont történeteit és ír egy agyatlan gettóregényt, ami miatt hirtelen elképesztően sikeres lesz. Igaz, a siker még inkább bebizonyítja Monk számára, hogy az emberek mennyire sztereotipak és felszínesek.

  • Az Oscar-gála leginkább várt kategóriája minden évben a legjobb filmnek járó díj. Emlékeztetőül itt vannak az idei év jelöltjei a kategóriában:

    American Fiction
    Egy zuhanás anatómiája
    Barbie
    Téli szünet
    Megfojtott virágok
    Maestro
    Oppenheimer
    Előző életek
    Szegény párák
    Érdekvédelmi terület

    A Barbie, a Megfojtott virágok, a Maestro, az Oppenheimer és a Szegény párák számtalan alkalommal kerültek be a hírekbe, viszont a másik öt jelöltről már sokkal kevesebbet hallhatott a nagyérdemű. Aggódalomra azonban semmi ok, csak maradjon velünk és hamarosan jelenkezünk az említett „ismeretlen” filmek rövid összefoglalóival!