Több mint 108 kilót nyomott, végül azért kezdett diétába, mert attól félt, hogy a fiait csúfolni fogják az alkata miatt: az angliai Crowboroughból származó Mary Watkinsnak a testsúlya közel felét sikerült végül leadnia. Mutatjuk, hogy csinálta!

Mary Watkins szinte az egész életében túlsúllyal küzdött, a koplalós diéták helyett inkább mindig a kiadós családi menüket választotta. Az első terhessége alatt magas vérnyomást állapítottak meg nála, valamint a súlyából fakadóan a gyermeke koraszülött lett.

„Freddie hét héttel korábban született, mivel a méhlepényem gyenge vérellátása miatt leállt a növekedése. Terhességi toxémiát diagnosztizáltak nálam, amiben a súlyom és a magas vérnyomásom is szerepet játszott. Fáj belegondolnom, hogy Freddie talán nem született volna meg ilyen korán, ha egészséges súlyú lettem volna” – nyilatkozta az édesanya, akit ezt követően többen figyelmeztettek, hogy a vérnyomása kontrollálása érdekében kezdjen fogyókúrába, főleg, ha egy második gyereket is szeretne.

„Akkoriban sokakat ismertem, akik időszakos böjtöt tartottak, ezért kipróbáltam. Le is sikerült fogynom egy kicsit, mielőtt megfogant a második fiam, Walter, de aztán hamarosan visszaszedtem a kilókat. Kétgyerekes anyaként nehezen tudtam előtérbe helyezni saját magam és az egészségemet” – magyarázta Watkins, akinek idővel az önbizalmára is kihatott méretes külseje, így elkezdett bezárkózni és lemondani a társasági eseményeket, például a barátai lánybúcsúit. Aztán amikor 2016-ban az idősebbik fia iskolás lett, Watkins rájött, hogy változtatni kell. Féltette a gyerekét a csúfolódóktól, akik esetleg miatta pécézik ki maguknak Freddie-t.

„A babás csoportokban egy fogyókúrás programról beszéltek az anyukák, majd amikor egy barátnőm azt mondta, csatlakozik a programhoz, úgy döntöttem, hogy én is kipróbálom. Aggódtam, hogy a fiamat miattam piszkálják majd az iskolában” – emlékezett vissza a kétgyerekes édesanya. Bár Watkins az addigi tapasztalatai alapján arra számított, hogy folyton éhes és ingerlékeny lesz, meglepetésére nagyon könnyen ment neki az átállás.

Az egész családnak főztem, például bolognai spagettit, marokkói tagine-t kuszkusszal vagy chilit házi készítésű chips-szel.

A program étkezési tervét Watkins idővel kifejezetten élvezni kezdte és az étkezési szokások változtatásán túl egyéb egészséges szokásokat is bevezetett a családja életében. Az autót például sok esetben lábbuszra váltották, ő pedig intenzívebben elkezdte a rendszeres testmozgást is.

„Fiatalabb koromban elég aktív voltam, amivel a felnőtt éveimre alábbhagytam. Amikor újra elkezdtem mozogni, kínosnak éreztem, hogy egy edzőteremben kivörösödött fejjel, ekkora súllyal csináljak bármit is, így ahelyett, hogy kondiba mentem volna, gyaloglással kezdtem, majd áttértem a háztömb körüli futásra, ami egy 10 kilométeres futóversenyben csúcsosodott ki. Nagyon büszke vagyok, hogy részt tudtam venni rajta” – mondta Mary Watkins, akinek 10 hónap alatt 44 és fél kilótól sikerült megszabadulnia, így jelenleg alig több mint 63 kilót nyom.

„Annyira jól éreztem magam, tele voltam élettel és energiával. Fényévnyire kerültem attól az embertől, aki a fogyás előtt voltam. Ezt az érzést szerettem volna palackba zárni és átadni mindenkinek, aki hasonló helyzetből indul, így magam is tanácsadóvá váltam. Egészen addig azt hittem, hogy a fogyás a legjobb érzés, de kiderült, hogy másoknak segíteni a fogyásban ugyanolyan kifizetődő” – mutatott rá az édesanya. A fogyása óta mostanra hét év telt el, Watkins pedig elérte az álomsúlyát. A titok pedig, hogy hogyan lehet hosszú távon fenntartani a fogyás eredményét az, hogy az életmódunkon kell gyökeresen változtatnunk.

„Senki sem akar élete végéig diétázni, én viszont mindig úgy akarom érezni magam, ahogy most. Az egészséges táplálkozás és a testmozgás mostanra teljesen természetessé vált a számomra. Életemben először mindent meg tudok tenni, amiről álmodtam. Az a fitt és aktív anya vagyok, aki mindig is lenni akartam, ez a legjobb érzés!”

Alább pedig megmutatjuk, hogy Mary Watkins milyen ételeket fogyasztott a fogyása előtt, és milyen étrendre váltott a diétája alatt:

Fogyás előtt

  • Reggeli: Egy tál cukros gabonapehely.
  • Ebéd: Boltban vásárolt bagett, chips.
  • Vacsora: Pizza fokhagymás kenyérrel
  • Rágcsálnivaló: Kenyér, sajt, szalámi, pástétom

Fogyás után

  • Reggeli: Friss gyümölcs és zsírmentes natúr görög joghurt, vagy hétvégenként egy szalonnából, tojásból és babból álló grill reggeli.
  • Ebéd: Párolt tojás vagy rántotta két szelet teljes kiőrlésű pirítóssal vagy házi készítésű quiche nagy adag vegyes salátával.
  • Vacsora: Házi bolognai spagetti vagy fajita csirke chilivel, sültbabbal, salsával és taco kagylóval.
  • Este: Egy pohár bor

(yahoo!life)

(Borítókép: Lefogyott nő a régi nadrágjában. Illusztráció: Getty Images)