Anakin Skywalkerként ismerte meg a világ az 1999-ben mozikba kerülő Star Wars: Baljós árnyak című film főszereplőjeként, ám a korai siker ellenére nehéz felnőttkorral nézett szembe Jake Lloyd: a jelenleg 35 éves színész ismét pszivhiátriára került.

Jake Lloydnál 2015-ben állapítottak meg súlyos mentális betegséget, miután botrányos viselkedés miatt bíróság elé került. Az ítélethozók akkor úgy határoztak, hogy börtön helyett pszichiátriára küldik a férfit, akit a szabadulását követően a családja felügyeletére bíztak.

Jakenek a középiskolában kezdődtek a problémái. Folyamatosan különböző valóságokról beszélt

– részletezte korábban az édesanyja, Lisa a People magazinnak. Azt is elmondta, hogy később még drasztikusabb jelek utaltak arra, hogy baj van, például a fia többször is úgy érezte, hogy követik őt. A szakemberek végül skizofréniát állapítottak meg nála, ezt követően Lloyd még súlyosabb depresszióba esett. A gyógyszereit sem akarta szedni, mert úgy gondolta, hogy nem beteg.

A színésznél tavaly márciusban jelentkeztek újra  pszichoszomatikus tünetek, amikor a z autóját leállította egy háromsávos út kellős közepén és kihívták rá a rendőrséget. Ezután ismét  pszichiátriára került, az édesanyja beszámolója szerint egy 18 hónapos mentálhigiénés rehabilitációs programban vesz részt.

Sokkal jobban teljesít, mint amire számítottam

– mondta Lisa. Az édesanya úgy érzi, hogy a programnak köszönhetően a fia kezd szociálisabbá válni. Hozzátette, az egykori színész a mai napig imádja a Csillagok háborúját annak ellenére, hogy az emberek ennek az ellenkezőjét hiszik.

(People)

(Borítókép: Jake Lloyd, mint Anakin Skywalker a Star Wars első részében. Fotó: Northfoto)