Mai hírösszefoglalónkban még: Martinek János a sportolói karrierjének befejezéséről és a magánéletének alakulásáról vallott, Pesák Ádám síbalesetet szenvedett.

Ázsia Expressz

Ősztől ötödik alkalommal kerül képernyőre az Ázsia Expressz, amelyben ezúttal – a címhez hűen – ismét Ázsiában kelnek majd versenyre a celebek. Hogy kik lesznek őt, azt egyelőre csak találgatni lehet, de már vannak tuti befutók a kommentelők körében. A Bors szúrta ki, hogy Stohl Andrást mindenképp a játékosok között látnák. Bár a színész többnyire műsorvezetőként tűnik fel a csatornán, már szereplőként is kipróbálta magát néhányszor, például a Nicsak, ki vagyok? és a MasterChef VIP című műsorban. A nézők most újra ebben a szerepkörben látnák a feleségével, Vicával.

Stohl Andráson kívül a TV2 egy másik műsorvezetőjének, pontosabban műsorvezetőnőjének neve is felmerült: a rajongók szívesen látnák Lékai-Kiss Ramónát és férjét a kamerák előtt küzdeni, a színésznő pedig elárulta: boldogan mondana igent a felkérésre.

Egyértelműen elindulnék, csak most attól félek, hogyha ezt kimondjuk, akkor jövőre mennünk kell

– mondta még tavaly Lékai-Kiss Ramóna, akit egy TV2-es partin kérdezett Ördög Nóra arról, hogy indulna-e a műsorban. Utóbbi ezúttal is műsorvezetőként szerepel majd az Ázsia Expressz ötödik évadában.

Az eddigieken felül Tápai Szabináról is szó esett a kommentelők között, miután a tavalyi, Dél-Amerikában játszódó negyedik évadot a volt férje, Kucsera Gábor és barátja, Tóth Dávid nyerte meg. Ha van rá esély, hogy az egykori kézilabdás feltűnik a műsorban, feltehetőleg a húgát, Andreát vinné magával, akinek nemrég kérték meg a kezét. Elképzelhető, hogy egy álomesküvő reményében ők is harcba szállnak a pénznyereményért.

A Redditen Jákob Zolit is megemlítették tekintve, hogy mostanában sok időt tölt együtt Erdélyi Mónikával. Többek szerint a párosuk kiutazik majd Ázsiába. „Erdélyi Mónika és Jákob Zoltán... kész, végem. Na ezt a párost hogy tették össze?” – fakadt ki egy kommentelő.

Ők nyertek korábban

Az első, 2017-es évadot Ambrus Attila és Berki Krisztián nyerte meg. A két évvel későbbi második évadban az azóta szakító akkori álompár, Horváth Gréta és Meggyes Dávid győzedelmeskedett. A harmadik évadot 2022-ben szintén egy mostanra ex szerelmespár, Halastyák Fanni és Szlépka Armand nyerte, legutóbb pedig a két kajakozó, Tóth Dávid és Kucsera Gábor futott be elsőként a célvonalon.

Martinek János

Martinek János, egyéniben bron-, váltóban pedig aranyérmes világbajnok öttusázó az elmúlt harminc évéről mesélt a Blikknek. Többek között szót ejtett a visszavonulásáról és a magánéletéről is.

„Remekül kezdődött az elmúlt harminc esztendőm. A folytatás már nem volt ennyire diadalmenet... Utána sajnos nem sikerült a vébé, de összeszedtem magam és az atlantai olimpián harmadik lettem. A következő időszak nehéz, küzdelmes volt. 1997-ben nem kaptam kedvezményeket az akkori kapitánytól, hanem bedobtak a fiatalok mellé. Felvettem a harcot és győztem, kiharcoltam az Eb-részvételt, de addigra fizikailag elfáradtam, nem teljesítettem jól. Ez elhozta a fájdalmas zárást is: lemondtam a válogatottságot, de itthon még versenyeztem egy évig.

Ez, a befejezés az egyik legnehezebb döntés egy sportoló számára, pláne ilyen hosszú pályafutás után. Nekem sem volt könnyű.”

Martinek János ezt követően hivatásos katonának öltözött és sporttisztként tevékenykedett. Eztuán egy ideig diáksporttal foglalkozott, majd 2013-ban visszatért az öttusába sportigazgatóként, majd főtitkárként, három évvel később pedig pályázat útján felnőtt- és juniorkapitány lett a férfiaknál. Ma már a férfi és női nemzeti csapatot is vezeti. „Fordult a kocka, most már több időt töltöttem sportvezetőként, mint a másik oldalon, sportolóként” – mutatott rá az egykori élsportoló, akinek a magánélete is rengeteget változott az elmúlt harminc esztendőben. A kislányából például felnőtt nő vált, jelenleg 31 éves.

„Belőle nem lett élversenyző, de szereti a sportot, a mozgást, ami mindig fontos szerepet játszott az életében. Az is lényeges, hogy a panelből kertes házba költöztünk. Nem sportolok: amikor visszavonultam, megfogadtam, hogy tíz évig nem mozgok, s ezt azóta is tartom. Jó, néha beöltözöm vívni, illetve nagyon közel van hozzánk Dunakeszin a repülőtér, a kutyánkkal szoktunk a szabadba menni, ami egy 3,5-4 kilométeres túra. Másra nincs is időm a sok verseny miatt, de ha lenne, azt a családtól venném el, ezt pedig nem szeretném, és nem is lenne fair.”

Pesák Ádám

Pesák Ádám síbalesetet szenvedett Ausztriában, a jobb karja csúnyán megsérült. A 29 éves színészre hathetes rehabilitáció vár. A részletekről a Borsnak vallott.

„A kedvesemmel utaztam Ausztriába síelni. Egyik nap elvesztettem az egyensúlyomat és ráestem a jobb karomra. Már ott azonnal elláttak az orvosok. Megnyugtattak, hogy szerencsére nem tört el, de nagyon csúnyán zúzódott a karom. A gyógyulási folyamat meglehetősen hosszú, hat-hét hétig is eltarthat, de szerencsére amikor színpadra kell állnom, már pont jó lesz, így a munkámban egyáltalán nem akadályoz” – magyarázta Pesák, akit a barátnőjéről is kérdeztek, ám a magánéletét féltve őrzi. Annyit tudni, hogy a Janza Katával való szakítását követően egy fiatal, civil lánnyal hozta őt össze a sors.

Védeni szeretném

– zárta rövidre a barátnőjével kapcsolatos kérdéseket korábban a színész.

Baló György

Baló György öt évvel ezelőtt, március 18-án halt meg. Emlékét azóta is sokan őrzik, ám a nevét egyelőre csak egy televíziós stúdió viseli. Ezen változtatott volna a II. kerületi önkormányzat, amely egy emléktáblát akart elhelyezni róla abban a budai társasházban, amelyben egykor az otthona volt. Sokak megdöbbenésére azonban egy lakó heves ellenállása megakadályozta az emléktábla elhelyezését.

Az avatót a Prima Primissima-díjas tévés halálának évfordulójára tűzte ki az önkormányzat, ám hogy a táblát elhelyezhessék, ahhoz a lakók beleegyezése szükséges. Bár az ott élők nagy része támogatta az ötletet, így a közgyűlési többség megvolt az engedélyeztetésre, nem mindenki értett egyet. A társasház közös képviselője erről egy levélben arról tájékoztatta a hivatalt, amely most azon munkálkodik, hogy meggyőzze a vétózó személyt vagy személyeket.

Ha nem sikerül, keresünk egy másik helyszínt a tábla felhelyezésére

 – fogalmazott a Blikknek Gyülvészi András, a budai önkormányzat közösségi kapcsolatokért felelős igazgatója. A lap a ház lakóit is felkereste, kérdéseikre egy idős hölgy válaszolt.

„Annak idején egy osztályba jártam Gyurival, és a lányait is nagyon szeretem, mindemellett öt évig éltünk szomszédságban. Tehát ki lehet mondani, hogy közeli kapcsolatot ápoltunk. Épp ezért én kifejezetten elfogult vagyok a táblát érintő kérdésben, nagyon szeretném, hogy megvalósuljon a kezdeményezés” – fogalmazott a neve elhallgatását kérő asszony, azt azonban nem tudta, ki vétózta meg a tábla elhelyezését. Baló családja nem kívánt nyilatkozni az ügyben, ugyanakkor a lap kiszúrta Baló lánya egy Facebook-posztját, amelyben Baló Sára szívhez szóló sorokkal emlékezik édesapjára a halálának ötödik évfordulóján, március 18-án.

„Ma öt éve. Az utolsó nyilvános szavad az volt, 'viszontlátásra'. Viszontlátlak. Viszontlátlak késő nyári fényekben, dióban, hangsúlyokban, rokonok arcában, barátok nevetésében, almás pitében, a Balaton vizében. Mindenben, ami versenysport, és mindenben, ami küzdelem. Gürcölés, rakkolás, trappolás. Viszontlátlak a saját szememben is, a fejemben pedig százszor és ezerszer. De bárcsak viszontlátnánk többször és több helyen. Abban, ahogy a hazai közélet működik. A híres-hírhedt Magyar Televízióban. Újságok lapjain. YouTube-videókban. Politikusok, döntéshozók kommunikációs stílusában. Magyarországon, ahol az emberek végre megértették, hogy joguk van ismerni, érteni, tudni és cselekedni – saját magukért és a következő generációkért. 'De azért' – újra és újra – 'viszontlátásra'.”

(Borítókép: Baló György. Fotó: RTL)