A filmes világ egyik meghatározó karakterszínésze, M. Emmet Walsh 88 éves korában távozott az élők sorából, hagyva maga után egy gazdag és emlékezetes művészeti örökséget.

Az amerikai filmipar és a szórakoztatóipar egyik legismertebb arca, M. Emmet Walsh életének 88. évében, Vermont államban halt meg. Independent Spirit-díjas színész, akinek pályafutása során több mint fél évszázad alatt 230-nál is több film- és sorozatbeli szereplés fűződik a nevéhez, olyan karakterek megformálásával vált halhatatlanná, amelyek mély nyomot hagytak a nézők emlékezetében.

A színész első jelentősebb filmvászni megjelenése az 1969-es Alice étterme című musical volt, amelyet Arthur Penn rendezett, és rövid időn belül Dustin Hoffman mellett tűnt fel a Kis nagy ember című produkcióban. A hetvenes években Emmet Walsh tovább bővítette filmográfiai repertoárját olyan emlékezetes alkotásokkal, mint a Serpico, a Majmok bolygója III, az Airport '77, és A pacák.

Az amerikai karakterszínész karrierjének csúcspontja azonban a nyolcvanas években volt, amikor olyan meghatározó alkotásokban kapott szerepet, mint a Szárnyas fejvadász, ahol Harrison Ford karakterének főnökét alakította, és a Véresen egyszerű, a Coen testvérek első rendezésében, ahol Loren Visser magánnyomozó bőrébe bújt. Ebben az évtizedben a Vörös Skorpió című filmben is megmutatta tehetségét Dolph Lundgren oldalán.

Roger Ebert, a híres filmkritikus egyszer megjegyezte, hogy a filmek, amelyekben Harry Dean Stanton vagy M. Emmet Walsh szerepel, nem lehetnek teljesen rosszak, bár e szabály alól akadnak kivételek. Emmet Walsh aktív maradt pályafutása végéig, utolsó ismertebb szereplése a 2019-es Tőrbe ejtve című filmben volt, ahol Mr. Proofroc biztonsági őrt játszotta.

M. Emmet Walsh halálának hírével a filmes közösség egyik legikonikusabb alakját veszítette el, akinek munkássága örökké fennmarad a filmek történetében.

(Borítókép: M. Emmet Walsh. Fotó: Getty Images)