Hofi Géza, az ország „melósának hangja”, a Madách Színházban tett önálló estjeivel és politikai vicceivel vált a nemzet megmondóemberévé, aki sosem titkolta véleményét és hű maradt a hétköznapi emberekhez.

Április 10-én 22 éve veszítettük el Hofi Gézát, de emlékezetéből és humorából máig sokan merítenek. Hofi Géza, az ország "melósának hangja", aki mindent kibeszélt az elvtársaknak és az uraknak, az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb magyar humoristája volt.

A Madách Színházban tett önálló estjeivel hódította meg a közönséget, ahol saját szövegeivel és rögtönzéseivel szórakoztatta a nagyérdeműt.

Én nem szoktam mellélőni. Tíz centit sem. Mert ott már nem az a céltábla áll, ott már más van. Esetleg a saját emberre lövök

– fogalmazott a humorista egy interjúban, amelyben arról beszélt, hogy a szerepléseinek politikai bizalomra van szüksége.

De mi is volt Hofi titka? A Mikroszkóp Színpadon született meg a legendás humorista, ahol Hofi és Komlós János igazgató közös munkája volt a siker kulcsa. A humorista nemcsak az elvtársaknak mondta el a maga véleményét, hanem a lakótelepek hőseinek is szólt, és mindig hű maradt a melós alulnézethez.

Az igazi áttörést a televíziós szereplések hozták meg Hofinak. Az MTV szilveszteri műsorának rendszeres fellépője volt, és politikai viccei sokakat felforgattak. A színpadon látszólag csak viccelődött, de Hofi éles szemmel látta a politika színfalai mögött zajló eseményeket is.

Még Kádár János sem maradt ki a Hofi-showból. Többször megnézte Hofi előadásait, és még személyesen is gratulált neki. Így lett Hofi Géza a nemzet megmondóembere, aki mindig elmondta, amit gondolt, és sosem hagyta, hogy bárki elnyomja a hangját.

(Borítókép: Hofi. Fotó: Ilovszky Béla/MTI)