Roberto Cavalli, az olasz divat ikonja, 83 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Firenzében. A divattervező a 70-es években robbant be az iparba egzotikus mintáival és luxus szőrméivel, és évtizedekig meghatározó alakja volt a nemzetközi divatvilágnak.

Elhunyt Roberto Cavalli, az olasz divattervező, aki a 70-es években vált ismertté egzotikus mintáival, luxus szőrméivel és a koptatott hatású farmereivel. Nyolcvanhárom éves korában, hosszú betegség után hunyt el Firenzében, az olasz hírügynökségek és a tervező családja szerint.

Roberto Cavalli neve egyet jelentett az innovatív és merész tervezéssel. „A szerény firenzei kezdetek után Roberto sikerült világszerte elismertté válnia. Mindenki által szeretett és tisztelt névvé lépett elő” - írta a divatház az Instagram-bejegyzésben.

Cavalli már fiatalon, művészeti hajlamokkal megáldott családban nőtt fel. Nagyapja, Giuseppe Rossi, a híres Macchiaioli festőcsoport tagja volt, művei ma az Uffizi galériában tekinthetők meg. Roberto a helyi művészeti intézetben tanult textilfestést, majd forradalmasította a bőrfestés technikát, amelyeknek köszönhetően olyan neves divatházaktól, mint Hermes és Pierre Cardin, kapott megrendeléseket.

Első saját kollekcióját harmincéves korában mutatta be, és rögtön megnyitotta első butikját Saint-Tropez-ban, a francia Riviérán. Az egyik első híresség, aki felfedezte és viselte ruháit, Brigitte Bardot volt, de később számos más világsztár is előszeretettel választotta Cavalli kreációit.

Roberto Cavalli élete és munkássága mély nyomot hagyott az olasz és a nemzetközi divatvilágban. Számtalan női és férfiöltözék, kiegészítő és óra fűződik a nevéhez, amelyek mindegyike tükrözi azt a szenvedélyt és innovációt, amellyel életét a divatnak szentelte.

(Borítókép: Roberto Cavalli. Fotó: Getty Images)