Medveczky Ilona majdnem elvesztette mindenét, amikor Kisbandi, az „ alvilág bankára” becsapta, de a bírósági eljárás végül megmentette őt a teljes anyagi csődtől.

Medveczky Ilona, a magyar művészvilág egyik meghatározó alakja, szinte kis híján elvesztette mindenét, amikor Kisbandi, az „alvilág bankára” és társai egy rafinált csalással majdnem teljesen tönkretették. Az eset nem csak azért vált ikonikussá, mert egy híresség volt az áldozat, hanem a csalás mértéke és a mögötte húzódó alvilági szálak miatt is figyelemre méltó.

Medveczky Ilona a Blikknek adott nyilatkozatában osztotta meg a történet részleteit.

„Erkölcsileg és anyagilag is tönkretettek az akkor történtek. Olyan ékszereket csaltak ki tőlem, amiket barátoktól, hírességektől kaptam” – emlékezett vissza a díva, aki a csalás áldozata lett, amikor Kisbandi és bandája felajánlották, hogy felújítják a villájának tetőterét, de ehelyett súlyos milliókat csaltak el tőle.

A történet úgy kezdődött, hogy Kisbandi és bandája felajánlották, hogy felújítják Medveczky Ilona villájának tetőterét, amiért 30 millió forintot kértek. Ezt az összeget a díva ékszereivel fizette ki előre, amit a csalók azonnal magukhoz is vettek. Az ingatlan, amely már akkor is 270 millió forintot ért, azonban érintetlen maradt, mivel a csalók soha nem kezdték el a munkát.

A csalás egyik legfájdalmasabb része, hogy Medveczky aláírt egy szerződést, amelyről nem tudta, hogy tulajdonképpen arról szól, hogy a villájának tulajdonjogát Lakatos Andrásra ruházza át. Kisbandi ezt a villát, két másik ingatlan mellett, felajánlotta fedezetként Prisztásnak és Portiknak, akiktől összesen majdnem 200 millió forint kölcsönt kért.

A helyzet csak akkor derült ki, amikor Medveczky ráébredt, hogy csúnyán átverték. Feljelentést tett, és egy hosszadalmas bírósági eljárás után a szerződést érvénytelenítették, így a díva megőrizhette otthonát és nem kellett elhagynia azt. Ezzel egyidejűleg Kisbandi is elmenekült az országból, a kölcsönbe kapott milliókkal együtt.

Kisbandi, aki a börtönből való szabadulása után adott interjúban beszélt az esetről, azt állította, hogy az 1990-es évek végi alvilági leszámolások nem a Medveczky villa miatt robbantak ki, hanem Portik Tamás egyszerűen az alvilág teljes uralmát akarta megszerezni. A mostani visszaemlékezés nem csak a múlt titkait hozza napvilágra, hanem azt is, hogy Medveczky Ilona, noha komoly veszélybe került, szerencsésen megmenekült a teljes katasztrófától.

(Borítókép: Medveczky Ilona. Fotó: Kaszás Tamás/Velvet)