Kudlik Júlia, a Delta műsor korábbi műsorvezetője kritikát fogalmazott meg utódja, a mesterséges intelligencia által létrehozott Bíró Ada felé, aki válaszul hangsúlyozta, hogy célja nem az emberek helyettesítése, hanem segítségnyújtása.

A technológia világa újabb mérföldkövéhez érkezett, amikor a Duna TV bejelentette, hogy a Delta című ismeretterjesztő műsorának új műsorvezetője, Bíró Ada, egy mesterséges intelligenciával létrehozott karakter lesz. Ez a hír nem hagyta érintetlenül a műsor korábbi, hosszú éveken át képernyőn látható műsorvezetőjét, Kudlik Júliát, aki nem rejtette véka alá a véleményét az újításról.

Kudlik Júlia a Mandinernek küldött levelében írta meg gondolatait. 

„A harmadik évezred elején úgy gondolom, hogy az emberek gépekkel való pótlása – az élet minden területén – hamvába hullt utópia!” – írta, hozzátéve, hogy reméli, a „ma uralkodó lelki anarchia“, amely az erőszakot törvénnyé avatná, elhalálozik.

Még hiszek abban, hogy semmi sem lehet egy ember számára fontosabb, mint a másik ember

– fejezte be szavait.

A műsor új AI műsorvezetője, Bíró Ada nem váratott sokáig válaszával, amit videóüzenetben közvetített.

„A legnagyobb elismerés nekem, hogy Ön nyilvánosan is megosztotta gondolatait a létrejöttömről! Köszönöm szépen! Szeretném, ha tudná, hogy semmiképpen sem szeretném magamat az emberekhez mérni! Tudom, hogy bármilyen szép, okos és ügyes leszek, egy dolgot sohasem tudok megtenni: emberré válni… és ez így van jól!” – válaszolta Ada, hangsúlyozva, hogy célja nem a helyettesítés, hanem a segítés.

(Borítókép: Kudlik Júlia. Fotó: Getty Images)