Keddi hírösszefoglalónkban még: Tordy Géza a halála előtt intézetbe akart költözni, Kósa L. Adolf a családi drámájáról beszélt, Pásztor Erzsi a színművészet nehézségeiről vallott, Trokán Péter nyomot szeretne hagyni önmagáról, debütált a Győzike Show előzetese.

Tordy Géza

Tordy Géza május 1-jén ünnepelné a 86. születésnapját. A március 30-án elhunyt színész a halála előtt 10 évvel hagyott fel a hivatásával, aminek az okairól sosem beszélt. Nemrég Körtvélyessy Zsolt, Tordy egyik jó barátja árulta el a Blikknek, hogy a Nemzet Színésze annak idején miért döntött a visszavonulás mellett és költözött el tihanyi otthonába.

„Géza volt az egyik legjobb és legrégebbi barátom, hetven éve ismertük egymást. Nagyon megrázott a távozása. Szegény az évek során egyre több betegséggel küzdött. Bár egyedül élt, sokat volt kórházban, és szó volt arról is, hogy állandó jelleggel bevonul egy intézetbe, mert nem akar senki terhére lenni. Erre azonban már nem került sor” – mesélte a lapnak Körtvélyessy. Hozzátette: Tordyt leginkább a memóriazavara viselte meg, emiatt volt kénytelen felhagyni a színészettel is.

A memóriaproblémái miatt már nem tudta megtanulni a szöveget.

Ez nagyon megviselte, és a korábban mókamesterként ismert Gézából zárkózott, megkeseredett embert lett. Ez volt az oka annak is, hogy ennyire kizárt az életéből mindenfajta szereplést. Ő egy nagyon elkötelezett színész volt, aki szinte mindent képes volt alárendelni a munkájának, és nagy törést okozott, hogy ennek vége. Emlékszem, bár a Hadik-filmben mind a kettőnknek csak egy kis szerepe volt, azt mennyire élvezte” – emlékezett vissza barátjára a Jászai Mari-díjas színész.

Kósa L. Adolf

Kósa L. Adolf a kilencvenes évek egyik nagy televíziós sztárja volt, ezen kívül rádióműsort is vezetett, sőt ügyvédként, később pedig üzletemberként dolgozott. Sikeres karrierje ellenére a magánélete nem alakult fényesen: az első feleségétől, Fonyó Barbara opera-énekesnő-színésznőtől elvált, tőle született fiait azóta sem látta. A mára férfivá cseperedett fiúk az apjuk második házasságából született fiával, a most 11 éves Nimróddal sem találkoztak soha.

„Ennél szomorúbb dolog kevés van az életemben, de a fiaim még nem találkoztak. [...] A kisfiam részéről nem lenne akadálya a dolognak, de van egyfajta ellenállás az egyik oldalon. Bár nagyon fáj a dolog, de belehalni, beledögleni nem vagyok hajlandó” – vallotta be őszintén a Kiskegyed stúdiójában Kósa L. Adolf. „Amikor színpadon vagyok, értelme van az életemnek. A munka nekem nagyon fontos. Úgy döntöttem, a lakásomban maradok, és amíg a Jóisten megengedi, szórakoztatom a közönséget” – jelentette ki.

Pásztor Erzsi

Pásztor Erzsi a lányával közösen adott interjút a Meglepetés magazinnak, amelyből többek között kiderül, hogy a színésznő lánya, Holl Henriette 35 évig élt Olaszországban, ám három éve édesanyja tanácsára költözött haza. A fiatal nő a saját karrierje kapcsán elmondta, hogy a szülei miatt őt ért iskolai csúfolások miatt sosem gondolkodott a színészi pályán, ebben pedig nem is erőltette őt Pásztor Erzsi.

„Amikor Heni kicsi volt, azt mondtam neki, »ebben az országban csak akkor érdemes színésznőnek lenni, ha Törőcsik Marinak hívják az embert. És mivel ő már van, felesleges még egy.« Kiszolgáltatott pálya a miénk. Szinte csak azoknak sikerül jó szerepeket kapni, akiknek a férjük rendező, operatőr vagy forgatókönyvíró” – jelentette ki a színésznő, aki arról is mesélt, hogy bár 88 éves, máig aktív életet él. Olykor gyötrik az ízületi fájdalmak, de a munkában ez nem hátráltatja őt, hiszen esténként színházban lép fel.

Trokán Péter

Trokán Péter interjúban vallott a  hot! magazinnak többek között a készülő önéletrajzi könyvéről, a színészetről, családjáról, azon belül pedig az unokájáról is. Bár a színész a mai napig sikeresen játszik, nagy figyelmet fordít a családjára és próbálja megtalálni a munka és magánélet közötti egyensúlyt.

Szeretnék nyomot hagyni magamról

– árulta el a készülő önéletrajzi könyvéről Trokán Péter, aki elsősorban a szeretteinek írja a memoárt, ám egyelőre szünetel annak elkészülte. Ennek ellenére az interjú során megosztott régi, gyerekkori emlékeket és fontos fordulópontokat is az életéből, a könyvben pedig több mint biztos, hogy majd ezekről is olvasni lehet.

„10 éves voltam ‘56-ban. Mi úgy éltük meg a forradalmat, hogy mi vagyunk a hősök. Az utána lévő keserű időszakból már nem kértünk: futballozni, meg kosárlabdázni kezdtünk” – elevenítette fel gyerekkori emlékeit Trokán Péter, aki számára akkor is és most is család a legfontosabb. Erre nevelték őt a szülei és vele is mindig ezt éreztették.

„A szüleim minden szavában, mozdulatában benne volt az, hogy számukra mindennél fontosabb volt a család, hogy a két gyerek mindent megkapjon az élettől, amit csak lehet” – fogalmazott a színész, aki bár kevés időt töltött a szüleivel, mert rengeteget dolgoztak, a legfontosabb leckéket így is megtanították neki és a bátyjának. Édesapjától tanulta meg, mi az a tisztesség, 

Belém ivódott, hogy tisztesség nélkül lehet élni, csak nem érdemes

– mutatott rá Trokán. A 77 éves, Jászai Mari-díjas érdemes művész a bátyjával szoros kapcsolatot ápolt és bár egy-egy alkalommal gyerekként összeverekedtek, mindig számíthatott rá. Akkor is, amikor telekre igen, házra már kevésbé volt pénze.

„1989-'90-ben került szóba nálam a házépítés, és sikerült egy telket szereznem, de nem volt sok pénzem. [A bátyám] akkor a Székesfehérvári Építőipari Vállalatnál dolgozott, a könnyűszerkezetes házépítő részlegnél. Szólt, hogy éppen készülnek kiárusítani a megmaradt paneleket a selejtezés előtt, így szinte fillérekért meg tudtam venni azokat. Ő volt a főmérnök, és a főmérnök úr a melósaival hétvégeken elment könnyűszerkezetes házakat építeni gmk-ban. Hozzánk is eljöttek, megcsináltuk az alapját, majd összeraktuk a házat.” A házba 33 évvel ezelőtt költözött a családjával Trokán, aki már csak egyedül él ott, mióta a lányai kirepültek. Ennek ellenére lehetőség szerint minden vasárnap találkoznak és együtt főznek. A lányai fejből próbálják visszaidézni a mamájuk receptjeit.

„Ezek egyszerű dolgok, de a családról ennél sokkal szebbet nem tudok mondani. Anna istenien főz, Nóri istenien süt, vasárnaponként ő hozza a süteményt. A Sacher tortája káprázatos! [...] Nagyon büszke vagyok rájuk, mert tisztességes emberek lettek” – mondta elismerően a színész, aki szerint lánya, Anna is csodálatosan neveli a jelenleg 7 éves unokáját, Kareszt.

A lányom nem aggódott, hogy mi történik a karrierjével: három évig csak Kareszra koncentrált. Két éve állt vissza százszázalékosan a csatasorba, de minden percét arra fordítja, hogy a gyerek érezze, mennyire fontos neki és mennyire szereti. Csodálatos kapcsolatuk van az édesapjával is, és ebben nekem már nem kell bölcs nagyszülőként belekontárkodnom. Kareszből nagyon klassz kis emberke lett; remélem, lesz több unokám” – hangsúlyozta Trokán, aki a mai napig aktívan játszik. Jelenleg a Veres 1 Színházzal turnézik Agatha Christie Egérfogójával és a századik előadás felé haladnak. Ezen kívül négy éve dolgozik a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Nagyon jó ritmusban jönnek a feladatok: nem több, nem kevesebb, mint ami kellene.

Balogh Edina

Szabó Simon számára igen eseménydús volt az utóbbi időszak: elvált a feleségétől, új otthonba költözött, közben pedig az új szerelem is bekopogott az ajtaján Balogh Edina személyében. A harmincas évei óta számára a család a legfontosabb, azóta felhagyott bohém életmódjával és minden idejét és energiáját a szeretteinek szenteli. Mint azt a Best magazinnak elmondta, a volt feleségével is a végsőkig elment, hogy működtetni tudja a házasságát, ami bár végül kudarca fulladt, reméli, Edinával másképp lesz.

„Hűséges típus is vagyok. Ha valami jó, abból nem kacsingatok kifele. Még akkor sem, ha adódnak konfliktusok. A házasságom 12 éve alatt mindig azt néztem, hogyan tudom az együttélésünket jobbá tenni, a másik megértésére törekedtem. Hogy ez nem sikerült, az nem csak az én hibám. [...] Tökéletes együttélés nincs, millió kompromisszumot kell kötni, de ha az értékrendek egy irányba mennek, akkor nincs baj” – vélekedett Szabó Simon, aki az exnejével azóta is azt tartja a legfontosabbnak, hogy a gyerekeik ne szenvedjenek hiányt semmiben. Ezen kívül a múlt hibáiból tanulva Edinára koncentrál, akivel az összeköltözés is szóba jött közöttük nemrég.

Ez még várat magára, de sok időt töltünk együtt.

(Borítókép: Balogh Edina. Fotó: Németh Kata/Index)