Matthew Perry tavaly októberben, 54 évesen halt meg, a holttestére otthonában, a jakuzziban bukkantak rá. A két évvel korábban írt memoárja az esetet követően hatalmas példányszámban kelt el világszerte, a könyvben pedig sokkoló részletek derülnek ki a színészről, többek között, hogy miért nem volt hajlandó visszanézni a Jóbarátok epizódjait.

Matthew Perry nevét az 1994 és 2004 között futó Jóbarátok című sorozatnak köszönhetően ismerte meg a világ. Bár a széria hatalmas sikert hozott a számára, ő maga vonakodott attól, hogy visszanézze az alakítását Chandler Bingként, erre pedig nyomós oka volt. A színész 2022-ben írt Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet című memoárjában részletesen írt önmagáról, belső küzdelmeiről, függőségéről és persze a Jóbarátokról is, amelynek a forgatásait nagy részben részegen csinálta végig.

„Nem néztem végig a sorozatot és ezt utólag sem pótoltam, mert csak annyit láttam benne, hogy ivás, ópiátok, ivás és kokain. Tudom, hogy néztem ki évadról évadra, és bár nem hiszem, hogy ez másnak is feltűnt, nekem egyértelműen igen. Ezért nem akartam végignézni, mert én ezt láttam benne. Egyből ezt vettem észre, amikor belenéztem” – mondta korábban Matthew Perry a CBC-nek, amikor a könyvét promózta. Elárulta azt is, hogy mindennek ellenére később többször is gondolkodott azon, hogy az elejétől kezdve kinézze a sorozatot.

„Hihetetlen kaland volt, és még hihetetlenebb volt látni, hogy a történet mennyire megérinti a különböző generációkat. Egy fontos, jelentőségteljes dologgá vált, szóval lehet, hogy egyszer mégis megnézem. Nagyon vicces volt, mindenki kedves volt, én pedig túlságosan aggódtam eddig azon, hogy milyen állapotban látom vissza magam. Igazság szerint meg akarom nézni a sorozatot” – jelentette ki Matthew Perry, aki a halála előtt már nem biztos, hogy véghez tudta vinni a tervét. A holttestét tavaly október 28-án találták meg az otthonában, a jakuzziban. A boncolási jegyzőkönyv szerint a ketamin nevű altatószer akut hatásai okozták a halálát.

A tragédiát követően a rajongók világszerte gyászolták a színészt és számos ikonikus jelenet megosztásával tisztelegtek előtte az interneten. A Jóbarátok című sorozatot sugárzó NBC csatorna is közleményt adott ki Perry halála kapcsán.

Hihetetlenül szomorúak vagyunk Matthew Perry túl korai halála miatt.

Rengeteg örömöt adott emberek százmillióinak világszerte a poénjai tökéletes időzítéseivel és fanyar humorával. Az öröksége számtalan generáción keresztül tovább él” – írta a csatorna. Perry egykori kollégái megemlékezést is szerveztek eltávozott barátjuknak.

„Matthew elvesztése mindannyiunkat mélyen lesújtott. Többek voltunk, mint egyszerű szereplőtársak. Egy család vagyunk. Annyi mindent lehetne még mondani, de most gyászolunk és megpróbáljuk feldolgozni ezt a felfoghatatlan veszteséget. Idővel többet mondunk majd, amint képesek leszünk rá. Addig is együttérzésünket fejezzük ki Matty családjával, a barátaival és mindazokkal, akik szerették őt szerte a világon” – írta nyilatkozatában Jennifer Anniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc és David Schwimmer.

Matthey Perry a halálakor 54 éves volt. A Jóbarátok című sorozat május 6-án lesz 20 éve, hogy véget ért.

(LADBible)

(Borítókép: Matthew Perry. Fotó: Getty Images)