7. Szürrealista szakácskönyv
Salvador Dalí nem csak a képzőművészet terén alkotott maradandót, hanem a gasztronómiában is hagyott nyomot. Az 1973-ban megjelent Les dîners de Gala szakácskönyve egy igazi kulináris különlegesség, amely a szürrealizmus jegyében született meg. Ez a kötet nem csak ételrecepteket tartalmaz, hanem Dalí sajátos, provokatív stílusában íródott, tele pikáns és extravagáns fogásokkal, amelyek kihívást jelentenek a hagyományos ízlésnek. A szakácskönyvben Dalí nem csupán az ételek formájával, hanem a funkciójukkal is játszik, felszólítva az olvasót, hogy lépjen túl a megszokott kereteken. Például fantáziadús recepteket kínál, amelyekben a tenger gyümölcsei és egyéb hétköznapi alapanyagok új, váratlan formát öltenek. Minden tárgy és íz arra ösztönöz, hogy szabadon gondolkodjunk az ételekről és a formákról. Dalí kérdései, mint például „Miért ne telefonálhatna valaki egy rákkal?” vagy „Miért ne hűthetne be magának valaki egy finom fekete telefont?”, rámutatnak arra, hogy az emberi elme és kreativitás nem ismer korlátokat, még az étkezés terén sem.
Fotó: Judy Unger / Getty Images Hungary