Leonardo DiCaprio és Matt Damon mindketten jól ismert hollywoodi hírességek, ám nem ez az egyetlen közös bennük: mindketten cigarettáztak, azonban belátva annak káros hatásait, változtattak az életmódjukon. Matt Damon teljesen felhagyott a dohányzással, Leonardo Dicaprio pedig az ártalomcsökkentés jegyében füstmentes technológiára váltott. Az utóbbi időben egyre többet lehet találkozni a dohányzás kapcsán az ártalomcsökkentés kifejezéssel. Ön tudja, mit jelent? Kvíz!

A fejlődés az élet minden területén számos változást hozott az életünkbe. Ez a dohányzás kapcsán sem történt másképp.

A tudomány és technika fejlődésével alternatív technológiák is elérhetővé váltak, amelyek révén csökkenthetők az ártalmak a cigarettázással összehasonlítva, ha valaki továbbra is a dohányzás folytatása mellett dönt. Fontos persze megjegyezni, hogy a füstmentes technológiák által elérhető ártalomcsökkentés csak a cigaretta teljes mellőzésével érhető el.

Ha megnézzük, egyre több hazai és külföldi sztár választja ezeket a füstmentes technológiákat a dohányzás alternatívájaként, amennyiben nem szokik le teljesen a dohányzásról. De mégis, mit kell tudnunk ezekről a füstmentes technológiákról? Mit jelent az ártalomcsökkentés?

Kvíz!

Ön tudja, hogy hány ember dohányzik Magyarországon?
Mi okozza elsősorban a dohányzással kapcsolatos megbetegedéseket?
Mi a legfontosabb jellemzője a füstmentes dohánytermékeknek?
Milyen hatása van a nikotinnak a szervezetre?
Mi a lehető leghatékonyabb ártalomcsökkentő lépés a dohányzással összefüggésben?
Mit tehetnek azok a felnőtt dohányosok az ártalomcsökkentése érdekében, akik nem szoknak le?
Az alábbiak közül melyik számít a hagyományos cigarettázás ártalomcsökkentett alternatívájának?
Mit kell tudni a füstmentes technológiákról?
Mi jellemzi ezeket a füstmentes technológiákat?
A füstmentes technológiák és az égéssel járó dohánytermékek együttes használta esetén is elérhető maradéktalanul az ártalomcsökkentés?
Mióta vannak tapasztalatok az egyes füstmentes technológiák ártalomcsökkentő hatásáról?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Ha ezt tudja az ártalomcsökkentéssel kapcsolatban, máris jó alapra építkezik

  1. A tudomány mai állása szerint nem elsősorban a nikotin, hanem a cigaretta égése során felszabaduló füst felelős főként a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért.
  2. Az a legjobb, ha egyáltalán nem dohányzunk. Aki még el sem kezdte, az ne is szokjon rá, aki pedig már dohányzik, az minél hamarabb szokjon le róla, hisz az első cigarettamentes naptól jelentősen csökkenek a megbetegedés kockázatai.
  3. Sokan vannak – a Földön több, mint egy milliárdan, hazánkban 2 millióan – akik valamiért mégsem szoknak le. Azoknak a felnőtt dohányosoknak, akik az ismert kockázatok ellenére is tovább folytatják a dohányzást, van lehetőségük csökkenteni az ártalmakat, ha megbízható forrásból tájékozódnak az ártalomcsökkentés lehetőségeiről.
  4. A füstmentes technológiák által akár 70-95 százalékkal csökkenthető a károsanyag- kibocsátás. Ilyen füstmentes technológia az elektronikus cigaretta, a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, vagy a dohányhevítéses technológia. Fontos tudni azonban, hogy ezen füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen tartalmaznak például nikotint, amely többek között megemeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát, valamint függőséget okoz, a károsanyag-kibocsátás csökkenése és az egészségügyi hatás közötti összefüggés vizsgálatára pedig még további hosszútávú kutatások szükségesek.
  5. A füstmentes technológiák által elérhető ártalomcsökkentés csak a cigaretta teljes mellőzésével érhető el, együttes használatuk esetén nem érvényesül maradéktalanul az ártalomcsökkentés. A legjobb azonban továbbra is az, ha egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen dohány- és nikotin tartalmú készítményt.

(A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.)

(Borítókép: Leonardo DiCaprio és Matt Damon. Fotó: Getty Images)