A Kossuth-díjas Básti Juli megrázó pillanatokat osztott meg a nyilvánossággal barátnője, Tompos Kátya utolsó óráiról.

A magyar színházi élet egyik legkedveltebb alakja, Tompos Kátya tragikus halála mély nyomot hagyott közeli barátjában, Básti Juliban. A két művész a Nemzeti Színház falai között kötött mély barátságot, ami az évek során csak erősödött. Básti Juli és férje a múlt héten látogatta meg utoljára Kátyát a kórházban, ahol a színésznő már életének utolsó óráit élte.

A tudtuk, hogy közel a vég. Kátya már nem volt teljesen magánál, alig kapott levegőt, és morfiumot kapott a fájdalmai enyhítésére

– mesélte Básti Juli a Blikknek. Hozzátette, hogy barátnője emberfeletti küzdelmet vívott az elmúlt öt évben, melyben orvos párja és számtalan szerette támogatta.

Básti Juli szerint Tompos Kátya olyan ember volt, akit a közönség is úgy ismerhetett meg, ahogy valójában élt: egy angyali jellem, aki mindenkit lenyűgözött tehetségével, akár énekelt, játszott vagy verset mondott.

Elementáris ereje volt, amit csinált. Mindig huncut és humoros volt, egy igazi zseni, akit soha nem fogunk elfelejteni

– emlékezett meghatottan Básti Juli.

Tompos Kátya hosszú ideig titokban tartotta betegségét, de tavaly nyártól kezdve, állami segítséggel, külföldön is kerestek számára megoldást. Végül nyilvános gyűjtés indult a támogató kezelések finanszírozására, ami ismét csak megmutatta, mennyire szerették és tisztelték őt mindazok, akik ismerték.

A veszteség ellenére a család és barátok szeretnének értelmet adni Kátya szenvedésének: tervezik egy alapítvány létrehozását az ő emlékére, hogy más betegek is esélyt kapjanak a gyógyulásra.

„Egy alapítvány, ami Kátya emlékét őrzi, lehetőséget adna másoknak is, hogy harcolhassanak, ahogy ő is tette” – zárta szavait Básti Juli.

(Borítókép: Básti Juli. Fotó: Szollár Zsófi/Index)