Állatvédelmi aktivisták megrongálták III. Károly király újonnan felavatott portréját, tiltakozásképpen a brit állattartási gyakorlatok ellen.

Tiltakozó akció zavarta meg a londoni Philip Mould Gallery nyugalmát, ahol nemrégiben leplezték le III. Károly király hivatalos, új portréját. A brit monarchia legfrissebb ábrázolása, melyet Jonathan Yeo, neves kortárs művész készített, éppen hogy megnyugvásra lelt a galéria falain, máris botrány tárgyává vált.

Az Animal Rising nevű, erőszakmentes állatvédő csoport két tagja váratlanul megjelent a kiállítótérben, és egy merész lépéssel, a királyi arcmásra, a népszerű brit animációs sorozat, a Wallace és Gromit főhősének képét ragasztották. A képhez egy beszédbuborékot is ragasztottak, amelyben Wallace, a feltaláló felhívja kedvenc kutyája, Gromit figyelmét arra, hogy a brit farmokon mennyire kegyetlenül bánnak a tenyészállatokkal.

A csoport ezzel a gesztussal szerette volna felhívni III. Károly és az általa védnökölt állatvédelmi szervezet, az RSPCA figyelmét a farmokon tapasztalható állatkínzásokra. Az aktivisták szerint bár az RSPCA törekvései dicséretesek, mégis, a vizsgált farmokon elrettentő kegyetlenséggel bánnak az állatokkal, annak ellenére, hogy ezek a telepek hivatalos jóváhagyással rendelkeznek.

A galéria vezetősége gyorsan reagált az eseményekre, és megnyugtatta a közönséget, hogy a festmény maga sértetlen maradt, hiszen az aktivisták a védőüvegre ragasztották a képeket. A tüntetők állítása szerint a ragasztás vízzel történt, így nem okozott maradandó kárt, az akciót pedig csupán egy „derűs epizódnak” szánták, amellyel szerették volna felhívni a figyelmet a súlyos állatvédelmi problémákra.

Euronews

(Borítókép: Welsh Guards vörös díszegyenruhájában ábrázolja a királyt, amely az első hivatalos portré, a király tavalyi koronázása óta. Fotó: Getty Images)