A sikerért és csillogásért sok esetben komoly árat fizetnek a világsztárok, akik különböző szenvedélybetegségekbe menekülve próbálják meg feldolgozni az ismertséggel járó stresszt. Szerencsére többen akadnak, akiknek sikerült letenniük a poharat, illetve a drogokat, egyeseknek azonban rivaldafény ellenére is sikerült egész életükben kerülniük az alkoholt és a kábítószereket. Összeállításunkban most megismerhet néhány igazán erős hírességet, íme!

Tyra Banks

Tyra Banks amerikai szupermodell korábban nyíltan vallott a józanságáról a rajongóinak.

„Nagyon szerencsés vagyok, hogy nem vagyok addiktív személyiségtípus. Sosem toltam drogot, az alkoholt pedig épp csak megízleltem, amikor 12 éves voltam, de ennyi”.

Zac Efron

Zac Efront az ELLE US kérdezte korábban arról, hogy hogyan változtatta meg a józanság az életét, miután 2016-ban úgy döntött, hogy leteszi a poharat.

„Azt kapod az élettől, amit beleteszel. Egy időben az volt a reggeli rutinom, hogy rákerestem önmagamra a neten, de három évvel ezelőtt drámai módon felhagytam vele. Rájöttem, ha mások szemén keresztül nézem magam, akkor nem a saját életemet élem. A legtöbb hobbimmal, mint a gördeszkázással és a szörfözéssel fel is hagytam, mert féltem, hogy követnek. A félelem átlépése azonban nagysághoz vezet” – magyarázta a színész.

Anne Hathaway

Anne Hathaway számára a saját bevallása szerint minden jobb lett, amióta egy kortyot sem iszik. „Mélyen belül mindig is tudtam, hogy nem nekem való, de túl extrémnek éreztem azt mondani, ha kérdezték, hogy semmit sem iszom. Pedig ha allergiás vagy valamire, azzal sem vitatkozol. Szóval én leálltam erről vitázni. Egyébként is csak fetrengtem tőle, amit egyáltalán nem szerettem. Hiszem, ha körülöttünk mindenki más iszik egyet-kettőt, akkor ha már a második italnál tartanak, a társaságukban mi is úgy érezzük, mintha a második körnél járnánk, csak másnaposság nélkül” – magyarázta Az ördög Pradát visel című film 41 éves sztárja. Hozzátette: ezt az utat mindenkinek magának kell megtennie. Ő akkor döntött így, amikor 2019-ben megszületett a második fia, Jack Shulman.

„Felhagytam az ivással 18 évre, amíg a fiaiam a házban vannak, mert nem szeretem, ahogy az ital hat rám. Jack lassan olyan korba ér, amikor nagy szüksége van rám reggelente. A vele töltött idő nagyon értékes a számomra, mivel rengeteget kell utaznom a munka miatt. Bár sosem vesztettem el a kontrollt körülötte és utálom kimondani, de ahogy az ember öregszik, a másnapok egyre rosszabbak. Választanom kellett, és én a reggeleket választottam. Hát nem idegesítő? Nem szörnyű? Nagyon bosszant, hogy milyen jól megy” – poénkodott egy interjúban a színésznő utalva arra, hogy az alkoholizálás tönkretenné a másnap reggelt, az pedig értékes időt venne el a fiaitól.

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton 16 éves korában kezdett inni, ám 38 éves korára teljesen felhagyott vele, ugyanis rájött, mennyire legyengítették őt a másnapok. 

„Napokig szenvedek olyankor, előfordul, hogy 3-4 napig egyhuzamban. Persze csak akkor térsz észhez, amikor hazaérsz a buliból és megkérdezed magadtól, hogy miért kellett lehúznod azt az utolsó shotot” – mondta az autóversenyző. Hozzátette, az alkohol a mentális egészségére is negatív hatással volt a versenyek előtt és sokkal nagyobb nyomás nehezedett rá, amivel profi sportolóként egyébként is küzd. „Nem tudom, hogy fogok-e még egyszer inni. Amióta abbahagytam, sokkal jobban érzem magam, sokkal tisztább vagyok. Jobban alszom, reggelente könnyen ébredek és akár hajnali 5-kor is fel tudok kelni.”

Blake Lively

Blake Lively-nek nem igazán volt mit feladnia, ugyanis sosem ivott. A színésznő az Allure magazinnak árulta el 2012-ben, hogy egyáltalán nem fogyaszt alkoholt és drogokat sem próbált ki soha.

„Nem arról van szó, hogy következetesen magamra kényszerítek egy szigorúan egészséges életmódot, hanem arról, hogy én erre őszintén nem vágytam soha” – szögezte le Lively, aki egy saját alkoholmentes italmárkát is elindított Betty Buzz néven.

Tom Holland 

Tom Holland egy alkalommal arról vallott Jay Shetty On Purpose című podcastjében, hogy korábban alkoholfüggő volt, ám 2022-ben végleg letette a poharat. Azóta saját bevallása szerint rengeteget változott a közérzete.

„Nem úgy ébredtem egy nap, hogy azt mondtam, abbahagyom az ivást. Hanem mint sok más britnek, nekem is egy nagyon-nagyon részeg decemberem volt. Karácsonykor nyaraltam és rengeteget ittam. Aztán elhatároztam, hogy januárra felhagyok vele, de csak arra tudtam gondolni, hogy iszom. Ébredéskor is erre gondoltam és az órát néztem. Ez nagyon megijesztett” – emlékezett vissza a legújabb Pókember-filmek sztárja, aki ezek után vállalt egy két hónapos, alkoholmentes kihívást. „Úgy voltam vele, ha végig tudok csinálni két hónapot, akkor azzal bebizonyítom magamnak, hogy nincs problémám.”

Bár a két hónapot sikerült végigcsinálnia, még mindig „nagyon küzdött”, és valóságos kihívást jelentett a számára, hogy úgy vegyen részt munkahelyi és társadalmi eseményeken, hogy ne igyon. Ezért aztán úgy döntött, hogy megpróbál józan maradni a születésnapjáig,  június 6-ig. Amikor ez a dátum elérkezett, Holland elárulta, hogy az a pillanat volt a „legboldogabb, amit valaha is átélt”, ezért úgy döntött, hogy továbbra is absztinenciát tart.

Lana Del Rey

Az énekesnő a brit GQ által 2012-ben kiadott Women of the Year profiljában elmondta, hogy a tinédzserkora nagy részében alkoholfüggőséggel küzdött, és végül 20 éves kora előtt józanodott ki, miután New Yorkba költözött, hogy zenével foglalkozzon.

(Cosmopolitan)

(Borítókép: Tyra Banks és Tom Holland. Fotó: Getty Images)