Cikkünkben Donald Sutherland életére, színészi karrierjére és politikai tevékenységére emlékezünk.

Donald McNichol Sutherland, a Primetime Emmy- és kétszeres Golden Globe-díjas kanadai színész, akit hazája magas állami kitüntetéssel is elismert, 2024. június 20-án hosszan tartó betegség után elhunyt. Bár a színészt számos szerepe ellenére sosem jelöltek Oscar-díjra, 2017-ben megkapta az Oscar-életműdíjat. 

Korai évek és karrier

Donald Sutherland Dorothy Isobel (született McNichol) és Frederick McLae Sutherland gyermekeként látta meg a napvilágot. Karrierje kezdetén részmunkaidős állást vállalt egy rádiónál Nova Scotiában, majd a Victoria College és a Torontói Egyetem hallgatója lett. Bár mérnöki diplomát szerzett, szenvedélye a színészet felé húzta, ezért a Londoni Akadémiára jelentkezett.

Donald Sutherland színészi karrierje a hatvanas évek elején indult, 1964-ben mutatkozott be az Élőhalott kastélya című olasz horrorfilmben, ám első nagy szerepét 1967-ben kapta a Piszkos tizenkettő című klasszikusban, amelyben Charles Bronson játszotta a főszerepet. A világhírnevet végül Hawkeye Pierce szerepe hozta meg számára Robert Altman M.A.S.H. című produkciójában. Nyúlánk alakja, jellegzetes kisugárzása és rejtélyes mosolya különleges bájt és egyediséget kölcsönzött a személyiségének.

Fontosabb filmjei és televíziós szerepek

Több mint 60 évet felölelő karrierje során, mintegy 200 filmben szerepelve, Donald Sutherland eklektikus alakításaival vált ismertté. Főgonoszoktól kezdve antihősökön keresztül a romantikus főhősökig számtalan karaktert képes volt megformálni. A legemlékezetesebb filmjei voltak a JFK – A nyitott dosszié, a Hideghegy, az Olasz meló, és a Kárhozott szeretők. Az új évezredben az Édes, drága titkaink című sorozatban is megcsillogtatta a tehetségét együtt játszva a fiatalabb generáció színészeivel. 2010-ben főszerepet kapott a A katedrális című minisorozatban is, amelyet többek között Magyarországon forgattak.

Politikai nézetei

Donald Sutherland politikailag is aktív volt, Jane Fondával együtt tüntetett a vietnámi háború ellen. Politikai meggyőződését néhány szerepében is megjelenítette, például Az éhezők viadala: A kiválasztott című filmben, amelyben a zsarnoki Snow elnököt alakította. Donald Sutherland 2015-ben a BBC-nek azt mondta, reméli, hogy a film társadalmi-politikai üzenete segíteni fog a fiatal rajongóknak abban, hogy jobban megismerjék az őket körülvevő világot.

A szakmával kapcsolatban Sutherland a fentebb említett interjúban úgy nyilatkozott, hogy az iparágban általa tapasztalt legnagyobb változás az évek során az volt, hogy a színészek „sok pénzt” kezdtek keresni. 

Nem hiszem, hogy az én generációmból bárki is azért lett színész, hogy pénzt keressen.

Eszembe sem jutott. Amikor szerepeltem egy darabban, heti 17 fontot kerestem, ez 1964-ben volt" – mondta. Hozzátette, nem tervezi, hogy visszavonul a színészettől, csak amikor meghal. 

Magánélete és öröksége

Donald Sutherland magánélete éppoly gazdag és színes volt, mint a pályafutása. Háromszor nősült, végül a boldogságot a legutóbbi felesége, Francine Racette mellett találta meg, akitől három gyereke született, köztük a legismertebb Kiefer, aki szintén sikeres színész lett.

Nehéz szívvel jelentem be édesapám halálát

– jelentette be az „X” közösségi oldalán a színész, aki apját a filmtörténelem egyik legfontosabb színészének nevezte.

„Soha nem félt egy szereptől sem, legyen az jó, rossz vagy csúf” – írta a fia. „Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett, és senki sem kívánhatott volna többet. Egy tartalmas élet az övé.”

(Borítókép: Donald Sutherland. Fotó: Getty Images)