Elképzelhetetlen lenne végigizgulni egy rejtélyekkel teli filmet anélkül, hogy ne találgatnánk, ki is lehet a főgonosz. Ezeknek a találgatásoknak azonban véget vethetünk, az Apple ugyanis azonnal lebuktatja a negatív karaktereket. Ha kíváncsi hogyan, olvasson tovább.

A rosszfiúk kiszúrása egy-egy thriller, krimi vagy horrorfilm nézésekor sok esetben fejtörést okozhat, ám ezeket a produkciókat ez teszi igazán izgalmassá. Az Apple azonban kiderült, hogy szinte azonnal lebuktatja a negatív karaktereket egy teljesen egyszerű húzással. Ha érdekli, mi ez, olvasson tovább, ám ha továbbra is végig szeretné izgulni a rejtélyekkel teli filmeket azt latolgatva, hogy vajon ki lehet a gyilkos, akkor azt javasoljuk, hogy inkább böngésszen tovább az oldalunkon.

Ha már gondolkodott azon, hogy egyes filmes karakterek kezében miért a legutóbbi iPhone, más szereplőknél pedig miért valamilyen régebbi vagy márka nélküli készülék lapul, akkor nem kell tovább ezen agyalnia. Rian Johnson, a  Tőrbe ejtve  című filmek rendezője 2020-ban elárulta, hogy az Apple különös feltételhez köti a termékei filmekben történő használatát. Pontosabban azt köti ki, hogy milyen karakterek használhatják azokat.

Az Apple engedélyezi a termékei filmekben való felhasználását, ám feltételként kikötik, hogy rosszfiúk nem szerepelhetnek iPhone-al a kezükben ”  – magyarázta a Vanity Fairnek Johnson. A rendező ezzel a saját filmjét is lebuktatta, ugyanis a  Tőrbe ejtve  című alkotásban számos gyanúsítottnak van iPhone-ja  – kivéve persze a valódi gyilkosnak, aki másfajta készülékkel rendelkezik.

„Most feltehetőleg minden egyes filmes ki akar nyírni, akinek szerepel olyan rosszfiú a filmjében, akinek a kiléte titokban kellene, hogy maradjon” – poénkodott az amerikai rendező, a szavait ugyanakkor megerősítik az Apple szerzői jogokra és védjegyekre vonatkozó irányelvei is, amelyek értelmében a termékeket „csak a legjobb fényben” lehet feltüntetni.

„Az Apple-termékek csak a legjobb fényben, olyan módon vagy kontextusban jelenhetnek meg, amely kedvezően tükrözi ezeket a termékeket és a céget” – áll az irányelvek között. A téma azonnal vita tárgya lett a Reddit-felhasználók között, akik közül többen is megerősítették, hogy sosem láttak rosszfiú kezében iPhone-t, de Mac-gépek előtt sem.

„Az Apple iPhone-ok nem használhatók a képernyőn gonosztevőkkel vagy rosszfiúkkal, illetve olyan jelenetekben vagy ábrázolásokban, amelyek rossz fényben tüntetik fel a vállalatot, vagy úgy tűnhet, hogy a céget bűnözéssel, erőszakkal vagy más rossz dolgokkal hozzák összefüggésbe.”

A Wired egy cikke arra is rámutat, hogy a 2006-os 24 című filmben az összes jófiú Mac-gépeket, míg a rosszak mind Windows-rendszert használtak.

„Minden márkának vannak kikötései arra vonatkozóan, hogy hogyan szeretné, ha felhasználnák a termékeit a képernyőn. Gyakori, hogy egyes brandek nem akarják, hogy rosszfiúkkal hozzák őket összefüggésbe, vagy egy alkohol-, illetve autómárka tiltja, hogy a termékeiket részeg vagy balesetet szenvedő szereplőkkel kapcsolják össze” – fejtette ki a Guardiannek Darryl Collis, a Seesaw Media termékelhelyezési specialistáinak igazgatója.

(LADBible)

(Borítókép: Apple logó. Fotó: Getty Images)