A szklerózis multiplexszel diagnosztizált Christina Applegate és 13 éves lánya, Sadie szintén nagyon súlyos betegséggel küzd.

A szklerózis multiplexszel küzdő Christina Applegate és 13 éves lánya, Sadie szomorú dolgot fedtek fel a színésznő podcastjának legújabb epizódjában.

A MeSsy podcast Sadie című részében az Egy rém rendes család korábbi sztárja a lányával beszélgetett. Az adás legdrámaibb pontján kiderült, hogy édesanyjához hasonlóan, Sadie is egy gyógyíthatatlan betegséggel, poszturális ortosztatikus tachycardia szindrómával (röviden: POTS – a szerk.) küzd. 

A betegség lényege, hogy hirtelen helyzetváltozáskor (például lefekvéskor vagy felálláskor) szélsőségesen megemelkedik a pulzusszám, közben csökken az agy, netán a szív vérellátása. Ennek eszméletvesztés, súlyosabb esetben szívleállás is lehet a következménye.

„Fogalmam sincs, hogy mi ez valójában, de valami köze van a vegetatív idegrendszerhez, és hatással van a szívemre. Amikor felállok, nagyon-nagyon szédülök, a lábaim elgyengülnek, és úgy érzem, hogy mindjárt elájulok” – fogalmazta Sadie az adásban. A 13 éves lány azt is elárulta, hogy az iskolában többször kereste fel problémájával a védőnőt, de mindig azt gondolták, hogy csak lógni akar az órákról. 

„Amikor felálltam órán, mindig úgy éreztem, hogy muszáj a védőnőt felkeresnem, mert nem tudom végigcsinálni a napot. Vagy ha tesiórán voltam, akkor is muszáj volt meglátogatnom. Erre azzal jöttek, biztosan azért csinálom, hogy lógjak az órákról, valószínűleg csak szorongok, és azt mondták, menjek vissza a tanterembe. Semmit sem csináltak. Ez egyértelműen fájt nekem fizikailag és érzelmileg is. Úgy éreztem, ez bunkóság, hiszen rosszul érzem magam, erre azt mondják, hogy menjek tornára, és fussak köröket a focipálya körül”

Christina Applegate betegsége

Korábban többször is írtunk Christina Applegate betegségéről, aki lányához hasonlóan gyógyíthatatlan kórban szenved. A színésznő 2021 nyarán a közösségi oldalán jelentette be: szklerózis multiplexet, vagyis a központi idegrendszert érintő, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegséget diagnosztizáltak nála. A betegsége előrehaladtával ma már csak bottal képes járni és mindössze szinkronszerepeket vállal. 

(Borítókép: Christina Applegate és lánya, Sadie. Fotó: Myung J. Chun/Getty)