Titokban, az éjszaka leple alatt szabadult a börtönből Galambos Lajos, alias Lagzi Lajcsi, aki tavaly áprilisban vonult be a baracskai fogházba. Az ország trombitása házi őrizetben tölti le a büntetése maradékát

Galambos Lajos valamivel több mint egy év után elhagyhatta a börtönt, ám ezúttal az előzetesből való szabadulásával ellentétben nem övezte médiafelhajtás a távozását. A trombitás július 1-én, hajnali 4 órakor lépett ki a baracskai fogház kapuján, hogy a büntetése hátralévő részét házi őrizetben töltse a boldogasszonypusztai birtokán – számolt be a Blikk.

Lagzi Lajcsi 2015-ben került előzetes letartóztatásba gáz-, villany- és vízlopás miatt. A bíróság összesen 3 és fél év börtönre ítélte őt, a büntetését pedig eredetileg a kecskeméti börtönben töltötte volna le, ám egészségügyi állapota miatt halasztást kért. Végül a kérvényét megtagadták, a baracskai fogházba pedig mentő szállította. A trombitás és ügyvédje nemrég reintegrációs kérést fogalmazott meg, és bár a múlt héten több forrás is arról írt, hogy a kérést elutasították, egy utolsó fellebbezésnek hála Galambos Lajos 14 hónap után nyomkövetővel a lábán távozhatott a börtönből július 1-én a hajnali órákban, a legnagyobb titokban.

A reintegrációs kérelem minden feltétele adott volt, ám valamiért első fokon a bíróság nem látta biztosítottnak a társadalmi életbe való fokozatos visszatérésemet, ezért volt szükség egy újabb, kibővített beadványra. Erről aztán nem egy bíró, hanem egy bírói tanács döntött, szerencsémre kedvezően    kezdte a lapnak Lagzi Lajcsi.  Amikor közölte velem a BV, hogy 14 hónap után kiengednek, szívemben-lelkemben elérzékenyültem, de nem mutattam ezt ki. Aztán, amikor magam maradtam, akkor kiszakadt belőlem minden, amit elfojtottam az elmúlt hónapokban. Furcsamód, a következő pillanatban aztán megijedtem, hiszen 432 napon keresztül fix program szerint éltem az életem: fél ötkor keltem, meghatározott időben reggeliztem, ebédeltem, megadott időben jártam orvosi vizsgálatra. Most viszont az ismeretlenbe, a bizonytalanba kellett kijönnöm ”  – fogalmazott boldogasszonypusztai otthonának kényelméből a muzsikus, aki elsőként a kisebbik fiát, Istvánt hívta, miután kiderült, hogy kiengedik.

„A két fiam, István és Lala jött értem, otthon pedig várt minket a kislányom, Bogika. Sok mindenről lemaradtam az életükben, hiszen két hete volt Lala diplomaosztója külföldön, Bogika tervezői karrierje pedig igencsak beindult, nemrég megnyitotta az első saját bemutatótermét. Volt tehát miről beszélgetnünk itthon. A kedvenc ételeimmel vártak, falusi májgaluskaleves, rakott krumpli, rántott hús és lecsó, de csak pár falatot tudtam enni. Jól laktam azzal, hogy őket láthattam. Kiültünk a teraszra, és órákon át csak beszélgettünk, meséltek magukról, de sokszor percekig csak hallgattunk és egymást néztük. A nagy csendben azok a pillanatok is beszédesek voltak. Azt láttam rajtuk, hogy nagyon önállóak lettek az elmúlt időszakban. Amikor elköszöntünk egymástól 14 hónappal ezelőtt, a gyermekeimet öleltem meg, most viszont már kész felnőttek ültek ott velem” – érzékenyült el Galambos Lajos.

(Borítókép: Galambos Lajos. Fotó: Lakatos Péter/MTI)