Hofi Géza, a magyar humor legendája, aki bátor szókimondó stílusával és örökzöld humorával a Kádár-korszak legnagyobb alakja volt, ma ünnepelné 88. születésnapját.

Hofi Géza, a legendás humorista, aki a magyar stand-up műfaj egyik úttörője volt, ma ünnepelné 88. születésnapját.

Hofi Géza a Kádár-rendszer idején vált igazán népszerűvé, olyan előadóként, aki „hivatalosan is” megengedhette magának a társadalomkritikát. Humorával nem csak szórakoztatott, de gyakran olyan dolgokról is beszélt, amikre érdemes volt odafigyelni. Az ő nevéhez fűződik többek között a Lazítani dal, amely arra buzdít, hogy az ember néha vegyen vissza a tempóból és keressen boldogságot a hétköznapokban.

Hofi Géza az évek alatt számos sikert ért el, de mindig megőrizte közvetlen stílusát, amiért mindenki imádta. Nem voltak sztárallűrjei, pedig megengedhette volna magának; ő mégis távol tartotta magát ezektől. Barátai és munkatársai, köztük a zeneszerző Malek Miklós, aki számos Hofi-dalhoz írt zenét, mindig is csodálták őt tehetségéért és emberi nagyságáért. 

1965-ben, a Balatonnál találkoztak először. Egy nyári műsor során léptek fel együtt, amikor Malek Miklós Turán László zenekarával járták a Balatont, szórakoztatva a nagyérdeműt. Egyik nap, amikor egy fellépő megbetegedett, a még akkor ismeretlen Hofi kapta meg a lehetőséget, hogy helyettesítse.

Senki sem ismerte, így az első taps fogadtatása visszafogott volt.

De amint lelépett a színpadról, a közönség vastapssal jutalmazta, sőt, nem is akarták elengedni” – emlékezett vissza Malek Miklós, majd folytatta:

„Zenés paródiával lépett fel, és mi tátott szájjal néztük. Aznap igazi barátok lettünk, és közösen kezdtük el tervezgetni a jövőnket.”

Malek Miklós elmesélte, hogy Hofi nemcsak a humorban volt tehetséges, hanem nagyszerűen rajzolt is. Fiatalon, egy kőbányai porcelángyárban dolgozott, ahol a rajztudását hasznosította. Malek Miklós hozzátette, hogy Hofi háromszor is megbukott a színművészeti főiskola felvételijén, de ez sem szegte kedvét, hogy színpadra álljon.

Állítása szerint Hofi Géza titka abban rejlett, hogy pontosan tudta, a poénjaival kiket akar megszólítani: a hétköznapi embereket, akik tudtak nevetni saját magukon. 

Utolsó éveit feleségével, Hofi Ildikóval töltötte, aki ma is nagy szeretettel emlékszik rá. 2019-ben, Hofi Géza születésnapjára az önkormányzat felállított egy márványtáblát a tiszteletére, amit minden évben barátai és rajongói friss virágokkal díszítenek fel, ezzel is tisztelegve a neves humorista emléke előtt.

Hofi Géza 2001-ben kapta meg a Pro Cultura Urbis Közalapítvány díját, amiről az RTL klub is beszámolt. Az utolsó interjúját is ennek a csatornának adta, ahol izgatottan beszélt arról, hogy milyen jó újra színpadon állni.

Hofi Géza élete végéig aktívan dolgozott; utolsó előadását három nappal halála előtt, 2002. április 7-én tartotta a Madách Kamara Színházban. Hofi Géza emléke örök, és művészete ma is hatással van a magyar humorra. Bár már 22 éve nincs közöttünk, a „humor koronázatlan királya” mindenki szívében tovább él.

(Blikk)

(Borítókép: Hofi Géza. Fotó: Ilovszky Béla/MTI)