Gyerekeket próbál megóvni az intézményi bántalmazástól Paris Hilton, aki egy ifjúsági intézetben maga is bántalmazást szenvedett el annak idején. Az örökösnő nagy nyilvánosság előtt beszélt az őt ért traumákról.

Paris Hilton egy képviselőházi bizottsági meghallgatáson tanúskodott nemrég, ahol úgy fogalmazott, hogy hangja lesz azoknak a gyerekeknek, akiknek a hangját eddig nem lehetett meghallani, és nem áll le addig, amíg az Egyesült Államok fiataljai biztonságban nem lesznek.

Az államoknak a gyermekjólét előmozdítására forrásokat biztosító törvénycikkely újratárgyalásával foglalkozó meghallgatáson Hilton úgy fogalmazott, hogy „a családoknak forrásokra és támogatásra van szükségük, hogy ne kelljen a gyermekjóléti rendszerbe kerülniük". Ezen kívül a kongresszus fellépését sürgette a gyermekbántalmazás ellen.

Az örökösnő fiatalon a saját bőrén tapasztalta meg, hogy milyen fizikai és lelki bántalmazás áldozatának lenni. Korábban a 2020-as  This is Paris című dokumentumfilmjében és a 2023-as Paris: A memoár című könyvében is szót ejtetett arról az időszakról, valamint a héten zajlott meghallgatáson is elmesélte a történetét, ezzel súlyozva mondandója fontosságát.

Tizenhat éves koromban az éjszaka közepén kitéptek az ágyamból és az államhatáron túlra szállítottak a négy ifjúsági bentlakásos kezelőintézet közül az elsőbe. Gyógyszerekkel tömtek tele, a személyzet pedig szexuálisan zaklatott. Erőszakkal lefogtak, végigvonszoltak a folyosókon, meztelenre vetkőztettek és magánzárkába zártak. A szüleimet teljesen becsapták. Hazudtak nekik és manipulálták őket a profitorientált ipar által folytatott embertelen bánásmóddal kapcsolatban. El tudják tehát képzelni, hogy mit élhetnek át azok a fiatalok, akiket az állam helyez el, és akiket nem ellenőriznek rendszeresen? Anyaként ezek a történetek összetörik a szívemet” – hívta fel a figyelmet Paris Hilton, aki a bevallása szerint a mai napig poszttraumás stressz szindrómától (PTSD) szenved az intézményben töltött idő miatt.

A 43 éves, kétgyerekes édesanya már korábban is járt Washingtonban, hogy a gyerekek biztonságáért harcoljon. Két évvel ezelőtt például a Fehér Ház egyik tisztviselője szerint Hilton találkozott az intézmény politikai munkatársaival és más túlélőkkel, hogy megvitassák az amerikai intézeti fiatalok védelmével kapcsolatos kérdéseket.

Amit ezeken a helyeken tapasztaltam, azt soha nem fogom elfelejteni

„Ez hatással volt, és hatással is lesz rám egész hátralévő életemben. Ezért harcolok a változásért, hogy soha egyetlen gyereknek se kelljen szenvednie a kezelés nevében”  jelentette ki egy 2022-es interjúban.

(CNN)

(Borítókép: Paris Hilton. Fotó: Getty Images)