Már háromévesen ügynöke volt, hatévesen pedig játszott: Keira Knightley színészművész szüleinek köszönhetően hamar belekóstolt a szakmába, ám a rajongói még így is ledöbbentek, mikor ráeszméltek, hogy hány évesen vállalta el Elizabeth Swann szerepét A Karib-tenger kalózai című filmsorozatban.

Keira Knightley ma a legismertebb színésznők közé tartozik, habár nívósabb díjat ezidáig nem sikerült nyernie. Ettől függetlenül nem panaszkodhat, hiszen több blockbusterben is játszott és a mai napig rendszeresen foglalkoztatják. Legutóbb a tavaly megjelent A bostoni fojtogató című thrillerben alakított főszerepet.

A színésznő jelenleg 39 éves, 11 éve házas James Righton 40 éves zenésszel, akitől két gyereke született. Amikor A Karib-tenger kalózai című gigaprodukcióban kapott szerepet, jobbára még ő maga is gyerek volt. Akinek megy a matek, egy kis számolással már tudhatja, hogy

Keira Knightley mindössze 18 éves volt, amikor A Fekete Gyöngy átka alcímet viselő első filmben Elizabeth Swannként tűnt fel a vásznon, míg a forgatásokat még 17 évesen kezdte el.

Nem ez volt az első nagyszabású filmje, amelyben szemtelenül fiatalon lépett kamerák elé. A Star Wars I. rész – Baljós árnyak című alkotásban 12 évesen lett Natalie Portman dublőre, amely szerep kikövezte az útját a nagyobb produkciók felé. Ezután válogatták be A tolvajok hercegnője című Disney-film címszerepébe 16 évesen, miközben szintén lehetőséget kapott a bizonyításra az ugyanebben az évben, 2001-ben megjelenő A gödör, a 2002-es Doktor Zsivágó és Tiszta lappal, valamint a Csavard be, mint Beckham című filmekben 17 éves korában.

17 évesen 25-nek nézett ki, és a mai napig 25-nek néz ki

– jegyezte meg egy rajongó. Bár azt gondolnánk, hogy az ifjú színésznőnek egy gyerekkori álma vált valóra, hogy tinédzserként egy ilyen nagy sikerű filmben kapott főszerepet, az egyik napról a másikra megszerzett hírnevet nagyon nehezen tudta kezelni.

„Hosszú éveken át tartó terápiával sikerült csak feldolgoznom a hirtelen jött sikert. Szörnyű volt. Nem vagyok egy extrovertált személy, ezért nagyon nehéz volt elviselnem a folyton fürkésző tekinteteket és a hírnév ilyen szintjét. Abban az időben pont annyi idős voltam, amikor egy ember még alakul és hibákat kell elkövetnie. Ez egy nagyon bizonytalan korszak, főleg egy nőnek, hiszen valahol még gyerek vagy. Nagyon traumatikus volt, viszont megalapozta a karrierem” – nyilatkozta korábban egy interjúban a színésznő, aki később, 22 évesen a túlzottan ráirányuló reflektorfény miatt idegösszeroppanást kapott az Igazából szerelem című film megjelenését követően. Egy éven át poszt-traumás stressz szindrómával (PTSD) küzdött, ami idő alatt visszavonult a színészettől és elhatározta, hogy soha többé nem vállal szerepet nagy költségvetésű filmben.

Az azokkal járó hírnevet egyszerűen nem tudtam kezelni. A kisebb szerepekkel járó ismertség kevésbé intenzív volt. Ha ma mutatnák meg nekem A Karib-tenger kalózai forgatókönyvét, rosszul tenném, de valószínűleg nemet mondanék rá” – mondta Knightley. Hozzátette: reméli, a lányai, Edie és Delilah nem akar a nyomdokaiba lépni és színészkedni.

Mindezek után feltételezhetjük, hogy a színésznő nem vállal szerepet a film rebootjában sem, amelynek jövetelét Jerry Bruckheimer producer már megerősítette.

( LADBible )

(Borítókép: Keira Knightley A Karib-tenger kalózai című filmben. Fotó: Northfoto)