A családjával beszélt utoljára telefonon Avicii órákkal a halála előtt. A hívásról nemrég nyugtalanító részletek szivárogtak ki.

Hátborzongató részletek derültek ki Avicii „nyugtalanító” utolsó telefonhívásáról, amelyet néhány órával azelőtt intézett a családjával, hogy holtan találták.

A néhai svéd DJ tragikus módon vetett véget az életének 2018 áprilisában, mindössze 28 éves korában, miután több éven át mentális problémákkal küzdött. Bár csillogó karrierje volt és olyan szupersztárokkal is együtt dolgozott, mint Madonna és David Guetta, nem bírta a hírnévvel járó figyelmet. A szeretteinek órákkal a halála előtt úgy fogalmazott: „nem bírja tovább”, majd egy törött üveggel felvágta az ereit és a súlyos vérveszteségbe belehalt.

Avicii – eredeti nevén Tim Bergling – 18 évesen, 2008-ban bukkant fel az elektronikus zenei iparban, amikor elkészítette a Lazy Jones nevű Commodore 64 videójáték főcímdalának remixét. Két évvel később már egy ismert svéd DJ-vel, valamint Tiëstóval is zenélt és ugyanebben az évben megkötötte az első lemezszerződését az EMI lemezkiadó vállalattal. A brit DJ Mag magazin Top 100 lemezlovas szavazásán a 39. helyet szerezte meg, majd 2011-re már a 6., 2012-ben pedig a 3. helyre kúszott. Ugyanebben az esztendőben akut hasnyálmirigy-gyulladást diagnosztizáltak nála és tizenegy napra kórházba került a túlzott alkoholfogyasztása miatt. Később opioidokat írtak fel neki a fájdalom kezelésére, amitől függővé vált. Időközben – még szintén 2012-ben – elkészítette David Guettával közös Sunshine című dalát, amelyért Grammy-díjra jelölték, majd 2013-ban a második jelölését is bezsebelte Levels című felvételéért. 2014-ben műtéten esett át, eltávolították a vakbelét és az epehólyagját. Egy évvel később elvonóra ment, amiről később azt mondta, az volt az elmúlt hat évének legszorongás- és stresszmentesebb időszaka.

Az volt számomra az igazi vakáció, bármilyen lehangolóan is hangzik.

A megkönnyebbülés, amit azután éreztem, hogy elmúltak a fájdalmaim, miközben tudtam, hogy semmi mást nem várnak tőlem, minthogy felépüljek, hatalmas volt. Tényleg nagyon megkönnyebbültem, figyelembe véve azt az őrült napirendet, amelyet egészen addig tartanom kellett”  – írta egy naplóbejegyzésében. Az elvonóról kikerülve Avicii folytatta a karrierjét, majd miután a nyolc év alatt összesen 813 élő koncertet adott, a csapatának azt mondta, „meg fog halni”, és kétségbeesetten abba akarta hagyni a turnézást. Végül bejelentette, hogy a következő évben végleg visszavonul a turnézástól, amely ígéretét 2016-ban be is váltotta.

A zenész ezt követően a szorongása leküzdése érdekében terápiára járt, valamint transzcendentális meditációba kezdett, amely lényegében egy mantra csendben, csukott szemmel történő ismételgetését, az emberi léten túli létezésről való gondolkodást jelenti.

A halála előtt Avicii egy, az ománi Maszkatban található tengerparti üdülőhelyen élvezte jól megérdemelt pihenését, ám egy barátja azzal riasztotta a DJ szüleit, hogy nem hajlandó enni, beszélni, sem árnyékba vonulni a tűző nap elől, amely alatt a meditációit végzi. A naplójába is egy érdekes utolsó bejegyzést írt az újjászületésről, amely úgy szólt:

A lélek széthullása az utolsó kapaszkodó, mielőtt újjászületik.

A bejegyzés megírása utáni órákban Avicii állítólag egy rokonát is felhívta, akit annyira felkavart a beszélgetés, hogy azonnal felszállt a következő Ománba tartó gépre, ám a repülő tragikus módon két órás késéssel érkezett meg.

„A családja tisztában volt azzal, hogy mentálisan rosszul van. Ez hol pozitív, hol negatív irányba változott, ám amikor Ománban volt, az állapota sokat romlott. Amikor telefonon beszéltek Timmel, aggódni kezdtek és megértették, hogy cselekedniük kell. A gépük azonban sajnos késve érkezett” – árulta el korábban egy forrás. Ezen kívül a néhai DJ édesapja is beszélt egyszer a fia halálának körülményeiről és a pánikszerű telefonhívásokról, amelyeket a tragédia előtt kapott. Ő és Avicii édesanyja szintén azt tervezték, hogy a fiuk után repülnek, ám még mielőtt megtehették volna, újabb hívást kaptak, ez alkalommal a gyerekük haláláról.

„Ez a siker és a szerencse, ami egy nagyon veszélyes kombináció. Ha egy feltörekvő művészről van szó, kell hogy legyen egy struktúra. Még mindig nem értem, Tim miért döntött úgy, hogy véget vet az életének, ez is a trauma része” – fogalmazott Avicii édesapja, Klas Bergling.

(LADBible)

(Borítókép: Avicii. Fotó: Getty Images)