Az aranymetszés szabályainak a színésznő arca felel meg a leginkább egy új tudományos szoftver szerint.

Sokan már sokféleképpen próbálták meg objektivizálni a legszubjektívebb dolgot, a szépséget. Most éppen egy plasztikai sebész, Dr. Julian De Silva rangsorolta a női celebeket, a legmodernebb számítógépes arcelemző programmal.

A program ugyan 21. századi, ám az elv minden, csak nem új, ugyanis az aranymetszés szabályait alkalmazza, amit már az ókorban is ismertek és használtak. Rengeteg későbbi művész alkotásaiban is tetten érhető ez a görög matematikából származó arányosság, amit sokszor arra használtak, hogy isteni ihletést adjanak műveiknek, vagy tovább örökítsék ezt a mágikus matematikai képletet. Ilyen például Leonardo Da Vinci és Michelangelo is.

A szépség mérésére alkalmazott aranymetszés arra a feltevésre alapul, hogy minél közelebb vannak az arc vagy a test arányai az 1,618-as számhoz (Phi), annál szebbek lesznek.

Persze Ha ezt egy arcfeltérképező szoftverrel kombinálják, akkor rögtön kiderül: ki is a leggyönyörűbb nő a világon. 

A londoni plasztikai sebész most jó néhány toplistás celebhölgy arcát táplálta be a programba, ami részletesen meg is mutatta, kinek a szeme, szemöldöke, orra, ajkai, álla, állkapcsa és arcformája áll a legközelebb az ókori görögök tökéletességről alkotott elképzeléséhez.

A nyertes Anya Taylor-Joy lett, akinél az összesített érték 94,66 százalék. Jellegzetes szemei 2 százalékra vannak a tökéletességtől, de a homloka és az álla is erős. Mármint számokban.

A vezércsel és a Furiosa: Történet a Mad Maxből sztárjának arca kétségtelenül különleges, ám azt talán sokan nem gondolták, hogy ennyire közel van a tökéleteshez. A második helyen befutó Zendayát sem biztos, hogy megtippeltük volna, pedig alig 0.3 százalékkal marad le a nyertestől. A szája például 99,5 százalékon van, a homloka is 98 százalék, de egy kicsit rontotta az eredményt az orra, ami sajnos becsúszott a 90 százalék alá. 

A következő szépség, Bella Hadid még felfért a dobogóra, de Margot Robbie 93,43 százaléka már csak a negyedik helyre volt elég. (Mit szólnak ehhez Barbie rajongói??)

Szegény Beyonce, mindössze a hatodik helyet csípte el, de azzal vigasztalódhat, hogy az arcformája messze a legcsodásabb, 99,6 százalékos. Csak épp a rajta lévő alkatrészek elrendezése nem sikerült annyira...

Természetesen Da Silva nem csak szórakozásból elemezgeti ki a celebek arcát, komoly hasznot is húz a program elemzéseiből.

„Ezek a vadonatúj számítógépes térképezési technikák lehetővé teszik számunkra, hogy megfejtsük annak rejtélyét, hogy mi az, ami valakit fizikailag széppé tesz, és ez a technológia hasznos a betegek műtéteinek megtervezésekor is" – mondja a plasztikai sebész.

Tehát most már akár tizedszázalék pontosan megrendelhető egy Anya Taylor-Joy vagy egy Bella Hadid arc, és ha valaki nem akar annyira közel lenni a tökéleteshez, egy 80 százalék alatti arc még akár akciós is lehet a londoni szakembernél.

(The Standard)

(Borítókép: Anya Taylor-Joy. Fotó: Getty Images)