Daisy Ridley, az új Star Wars-filmek sztárja egy filmforgatáson lett rosszul, majd amikor orvoshoz fordult, a diagnózis őt is meglepte.

Daisy Ridley a Magpie című filmje forgatásán, tavaly szeptemberben kezdett furcsa tüneteket tapasztalni, ám akkor még fel sem merült benne, hogy komolyabb betegség is állhat a háttérben. Amikor azonban egyre fáradtabbnak érezte magát, gyakori és heves szívdobogás tört rá, illetve többször annyira elszédült, hogy majdnem elájult, muszáj volt felkeresnie egy szakembert.

Mivel egy nagyon stresszes szerepet játszom, arra gondoltam, hogy ezért érzem rosszul magam 

– mesélte a Women's Health címlapsztorijában Ridley, akinek a háziorvosa a tünetek miatt egy endokrinológushoz küldte őt. A szakorvos a vizsgálatok eredményei alapján közölte vele, hogy Graves-Basedow szindrómában szenved.

Graves-Basedow szindróma

A Graves-Basedow-kór egy olyan autoimmun betegség, amely pajzsmirigy-túlműködést vált ki. A betegek fáradékonnyá válnak, keringésük felgyorsul, a szív szaporábban ver és a vérnyomás is megemelkedik. A szív fokozott munkája miatt megemelkedik a szívizom oxigénigénye, ami súlyos szívpanaszokat okozhat, illetve a légzőrendszert is megterheli.

A betegség pontos kiváltó oka nem ismert, de a hajlam családon belül öröklődik, illetve előfordulását fokozza a dohányzás. Sokszor megfigyelhető, hogy a tünetek nagyobb stresszhelyzet után jelentkeznek.

Amikor az orvos úgy jellemezte az állapotot, hogy a beteg folyamatosan fáradtnak, ugyanakkor feszültnek érzi magát, Ridley azonnal magára ismert. „Azt hittem, képtelen vagyok tolerálni a világot, de kiderült, hogy annyira pörög a szervezetem, hogy képtelen vagyok lazítani.

Akkor valahogy fel sem tűnt, hogy mennyire rosszul érzem magam, de most, ahogy visszagondolok, nem is értem, hogy bírtam”

– emlékezett vissza. A színésznő jelenleg gyógyszeres kezelés alatt áll, emellett infraszaunával, masszázzsal, akupunktúrával és gyógyfürdőkkel próbálja a betegség tüneteit csökkenteni. A szervezetében jelen lévő gyulladás visszaszorítására gluténmentes diétát tart.

(Borítókép: Daisy Ridley. Fotó: Getty Images)