Sokan hiszik, hogy a hírességeket nem érheti baj, mert egy olyan burokban élnek, amelyet nem árnyékolnak be balesetek, betegségek vagy egyéb tragédiák. Éppen ezért a mai napig óriási megdöbbenést vált ki, ha valaki túladagolja magát, esetleg súlyos beteg lesz és drámai véget ér az élete. Ugyanígy óriási botrány tör ki, ha egy sztár egy baleset okozójaként érintett. Összeállításunkban most olyanokat mutatunk, akiknek a pillanatnyi figyelmetlensége emberéletekbe került az utakon.

Caitlyn Jenner

Caitlyn Jenner 2015-ben, a nemi átalakító műtétjének évében tragikus autóbalesetet okozott Malibuban. A tragédia következtében egy 70 éves nő, Kim Howe az életét vesztette. Bár Jenner a megengedett sebességhatár alatt, józanul vezetett, belerohant az előtte haladó Lexusba, ami ütközések láncreakcióját indította el és a Lexus összeütközött egy szembejövő járművel. A tragikus baleset ellenére a médiafigyelem inkább az egykori olimpikon magánéletére irányult, így a jogi csatározások ellenére a botrány aránylag gyorsan elült és Jenner „megúszta” egy 800 ezer dolláros, átszámítva 283 millió forintos kártérítés kifizetésével.

Matthew Broderick

Matthew Broderick 1987-ben Észak-Írországban nyaralt Jennifer Grey színésznővel. Az ottlétük alatt egy BMW 316-os autót béreltek, majd egy esős napon Maguiresbridge-ba tartottak. Az út nagyon csúszott, a kocsival pedig beleszaladtak egy másikba, amelyben egy Anna Gallagher nevű hölgy és az édesanyja, Margaret Doherty utazott. A két nő szörnyethalt a járműben. A színészt végül gondatlansággal vádolták meg és mindössze 175 dollárnyi, mai árfolyamon 62 ezer forint megfizetésére kötelezték. Az ítélet hatalmas felháborodást váltott ki, különösen amiatt, hogy a baleset halálos következményei ellenére nem emeltek vádat gondatlanságból elkövetett emberölésért, és a kiszabott bírság is jelentéktelen volt.

Az áldozatok családja és sokan mások is az „igazságszolgáltatás megcsúfolásának” nevezték az esetet, amely heves vitákat váltott ki a hírességekkel szembeni engedékenységről, kiemelve, hogy szigorúbb törvényekre és tisztességes tárgyalásokra van szükség, függetlenül attól, hogy valaki mennyire híres.

Brandy Norwood

Brandy Norwood énekes-színésznő a Los Angeles-i 405-ös autópályán keveredett halálos kimenetelű tömegbalesetbe 2006-ban. Land Roverével 105 km/órás sebességgel hajtott bele az előtte haladó Toyotába, amely átcsúszott a szemközti sávba. Az ott közlekedő jármű a Toyotának ütközött, majd még egy autó beléjük futott. Összesen tehát négy autó ütközött össze, aminek következtében egy 38 éves nő, Awatef Aboudihaj meghalt. Bár Norwood ellen nem emeltek büntetőjogi vádat, a balesetet követő bírósági eljárás során kétségkívül ő állt a figyelem középpontjában. Az áldozat szülei 50 millió dolláros (17 milliárd 695 millió forintos) kártérítési pert indítottak a színésznő ellen, a közvélemény pedig megkérdőjelezte a hírességek felelősségre vonásának szigorát.

Rebecca Gayheart

Rebecca Gayheart 2001-ben egy kilencéves kisfiú halálát okozta Los Angelesben. A színésznő előtt közlekedő autó megállt, hogy a focilabdát kergető gyerek átkelhessen az úttesten, mire a színésznő a járművet kikerülve halálra gázolta Jorge Cruz Jr-t. Az eset beárnyékolta Gayheart karrierjét, valamint gondatlanságból elkövetett emberölésért 3 év felfüggesztett próbaidőre ítélték. Ezen kívül egy évre bevonták a jogosítványát, illetve 2800 dollár (991 ezer forint) megfizetésére és 750 óra közmunkára kötelezték. Az ítélet széles körben vitákat váltott ki, a baleset tragikus kimenetele miatt sokak szerint jóval súlyosabb büntetést érdemelt volna Gayheart. 

A színésznő a kiszabott ítéletet elfogadta, nem küzdött a bíróságon. Hatalmas bűntudat gyötörte, depressziós lett és poszttraumás stressz szindrómával küzdött, ami egy ponton az öngyilkosság gondolatához vezetett. Az esetet követően Gayheart jótékonysági munkára fordította az energiáit és rengeteg pénzt áldozott adakozásra. A peren kívüli egyezségen kívül a Cruz családnak további anyagi támogatást ajánlott fel, hozzájárulandó a temetési költségekhez.

(Mezrano)

(Borítókép: Rebecca Gayheart. Fotó: Getty Images)