Bár Erzsébet királynő halála óta sok idő telt el, most kiderült, hogy néhány héttel a halála előtt még egyszer utoljára nyeregbe szállt. Mindenki kedvenc uralkodója a 96 évesen is ragaszkodott ahhoz, hogy utolsó lovaglása egy felejthetetlen pillanat legyen – de a lovaglás közben sem vesztette el a humorérzékét.

Erzsébet királynő szerette a lovakat, és ez a szenvedélye egész életében végigkísérte. Terry Pendry, aki 28 éven át volt a királynő hűséges lovásza, most először osztotta meg az utolsó közös lovaglásuk történetét – írja a Dailymail

Erzsébet királynő néhány héttel a halála előtt még egyszer utoljára felült szeretett pónijára, Emmára, és bár tudta, hogy ez lesz az utolsó közös lovaglásuk, nem mutatta ki szomorúságát. A királynő annyira beteg volt, hogy Terry Pendry, a hosszú évek óta mellette szolgáló lovásza segítette le őt a nyeregből, de Őfelsége ragaszkodott ahhoz, hogy maga ülje meg a lovát.

A lovásza most elárulta, hogy még ezen az utolsó lovaglásukon is megőrizte a királynő a humorát. Amikor Terry Pendry megemlítette a királynő életkorát, Erzsébet királynő tréfásan megjegyezte: „Azt mondta, hogy már ilyen idős vagyok!” – majd mindketten nevetésben törtek ki.

A hűséges lovász elmesélte azt is, hogy a királynő kérte, hogy inkább gyalogoljon mellette, és ne lovagoljon vele. „Azt mondta:

Ne lovagoljon mellettem, csak sétáljon velem.

Olyan volt, mint a régi időkben, amikor hercegnő volt, és valaki gyalogolt mellette” – mesélte a lovász.

Azt mondtam neki: „Szeretne egy fotót a vendégkönyvébe? Őfelsége 96 éves, a pónija pedig 26 – ez egy rekord! Erre II. Erzsébet azt válaszolta: „Azt hiszem, igaza van” – emlékezett vissza Terry Pendry.

A királynő mindig is hű maradt kedvenc lovához, Emmához, és ez a hűség az utolsó pillanatokig elkísérte őt. Amikor Erzsébet temetése zajlott, Emma is ott állt a királynő koporsója mellett a Windsori kastély előtt. Ez a kép az egyik legmeghatóbb pillanata volt a szertartásnak, és az egész nemzet szívét megérintette.

Terry Pendry, II. Erzsébet királynő egykori lovásza elmesélte, hogy a királynő mindig is figyelt a lovaira, még a pandémia alatt is igyekezett minél több időt a szabadban tölteni velük. A királynőnek különösen szoros kapcsolata volt Emmával, a szeretett pónijával. Terry Pendry szerint Emma mindig tudta, mit szeretne a királynő, és tökéletesen reagált a rezdüléseire. „Amikor II. Erzsébet királynő Emmát irányította, a kezei olyan gyengédek voltak, mint a selyem, és azonnal összhangba kerültek egymással” – tette hozzá Terry Pendry.

A lovász egy különleges ígéretet is tett a királynőnek: Emma hamvait majd a királynő másik híres lova, Burma mellé temetik el, amely ló utolsóként kísérte Erzsébetet a 98-as katonai parádén.

Ez az utolsó lovaglás egy megható búcsú volt II. Erzsébet királynő és szeretett pónija, Emma között. A királynő, aki életét a szolgálatnak szentelte, még utolsó napjaiban is hű maradt önmagához, humorához és a lovak iránti szeretetéhez. Terry Pendry számára pedig ez az emlék örökre megmarad. Ahogy ő fogalmazott:

Nagyon jó barátok lettünk az évek során. Soha nem fogom elfelejteni azokat a pillanatokat.

(Borítókép: Erzsébet királynő. Fotó: Getty Images)