Halle Berry nyíltan beszélt a menopauzáról, saját tapasztalatairól, és arról, hogyan változtatta meg az életét – még a legintimebb részletek sem maradtak ki.

Halle Berry sosem félt megosztani a legszemélyesebb történeteit, de legutóbbi interjújában még saját magához képest is meglepően nyílt volt.

A híresség a CBS Mornings műsorában vendégeskedett, ahol nem csak a menopauzáról beszélt, hanem arról is, hogy ez az időszak hogyan érintette a testét – beleértve a nemi szervét is, amelyet egy lédús őszibarackhoz hasonlított.

Most már lédús vagyok, mint egy barack!

– mondta nevetve Halle Berry, majd komolyabb hangvételben folytatta, hogy a menopauza hatásai milyen meglepő és olykor kellemetlen fordulatokat hoztak az életébe.

A színésznő elmesélte, hogy először herpeszt diagnosztizáltak nála, pedig valójában a menopauza tüneteit tapasztalta. Ez döbbentette rá, mennyire keveset tudott erről az életszakaszról.

„Ha nekem ilyen kevés információm volt a menopauzáról, akkor el sem tudom képzelni, hogy a nők milliói mennyire nincsenek tisztában vele” – mondta Halle Berry.

Az amerikai színésznő évek óta a klimax és a menopauza szószólója, és úgy érzi, a nőknek többet kellene beszélniük ezekről a változásokról – nemcsak egymással, hanem a családjukkal, partnereikkel és az orvosokkal is.

Csak akkor tudjuk megszüntetni a menopauza körüli stigmatizációt, ha nyíltan beszélünk róla, és nem kezeljük tabuként

– tette hozzá.

Halle Berry azt is bevallotta, hogy az éjszakai hőhullámok, hangulatingadozások és alvászavarok mindennapos küzdelmet jelentenek számára. „Három válás után megtaláltam életem szerelmét, Van Huntot, de a szex eleinte borzalmas volt. Olyan volt, mintha borotvapengék lennének a vaginámban” – mesélte a színésznő, aki humorral és őszinteséggel beszélt arról, milyen kihívásokat hozott számára a klimax.

A színésznő nemcsak a saját történetén keresztül kíván segíteni, hanem aktívan küzd azért is, hogy a menopauza körüli oktatás és kutatás megfelelő finanszírozást kapjon.

Májusban még a Capitolium előtt is demonstrált, hogy felhívja a figyelmet a menopauza fontosságára, és hogy 96,8 milliárd forintnak megfelelő összeget különítsenek el a témával kapcsolatos oktatásra.

Halle Berry számára a menopauza nem a vég, hanem egy új fejezet kezdete, és ezt a szemléletet igyekszik másoknak is átadni: „Ez egy új korszak az életedben, és nőként meg kell tanulnunk újraértelmezni ezt a változást.”

(Borítókép: Halle Berry. Fotó: Getty Images)