Az ikonikus színésznő, Maggie Smith, 89 évesen hunyt el, és a világ gyászolja a színjátszás egyik legnagyobb alakját. Élete során számtalan emlékezetes karaktert formált meg, amelyek örökké velünk maradnak.

Maggie Smith, a Downton Abbey és a Harry Potter sztárja, 89 éves korában elhunyt egy londoni kórházban – erősítette meg a szomorú hírt fiai, Chris Larkin és Toby Stephens. A színésznő, akit a színházban és a filmekben is legendaként tiszteltek, hat évtizeden átívelő karriert tudhatott magáénak. Számtalan díjat nyert, köztük két Oscar-díjat, több BAFTA-díjat és Golden Globe-ot is.

Smith a Jean Brodie kisasszony című filmért nyerte el első Oscar-díját 1969-ben, majd 1978-ban a Kaliforniai lakosztály című filmért egy újabb aranyszoborral gazdagodott. Az elmúlt évtizedekben Lady Violet Crawley szerepében a Downton Abbey-ben, valamint Minerva McGalagony professzorként a Harry Potter sorozatban lopta be magát a nézők szívébe.

A színésznő halála az egész világon nagy visszhangot váltott ki, rajongók és kollégák egyaránt búcsúznak a tehetséges művésztől. „Nehezen találok szavakat, amikkel leírhatnám Maggie elvesztését. Ő volt az egyik legnagyobb hatású színész, akivel valaha találkoztam” – nyilatkozta Daniel Radcliffe, aki Smith oldalán játszott a Harry Potter sorozatban.

Az ő játéka mindenkit inspirált a forgatáson. Hiányozni fog.

Most pedig emlékezzünk rá a 10 legikonikusabb szerepével, amelyek maradandó nyomot hagytak a filmvilágban:

1. Jean Brodie kisasszony (1969)

Maggie Smith első Oscar-díjas alakítása. A filmben egy rendkívül szenvedélyes, de vitatott tanárnőt játszott, akinek különös tanítási módszerei és politikai nézetei felkavarják a fiatal lányok életét. Ez a szerep tette őt világhírűvé és örökre bevéste nevét a filmtörténelembe.

2. Minerva McGalagony professzor (Harry Potter sorozat)

A kemény, de szerethető professzor, aki a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola egyik oszlopos tagja. Maggie Smith tökéletesen formálta meg McGalagony karakterét, aki a filmek során Harry Potter védelmezőjeként is fellépett.

3. Lady Violet Crawley (Downton Abbey)

A Downton Abbey grófnője, aki éles eszével és szarkasztikus humorával a sorozat egyik legkedveltebb karakterévé vált. Ez a szerep új generációk számára is ismertté tette Smith nevét.

4. Constance Trentham (Gosford Park, 2001)

A Gosford Park egy brit gyilkossági rejtély a felső tízezer világában, ahol Smith ismét egy nemesi karaktert játszik, és ismét bebizonyítja, hogy senki nem tudja úgy eljátszani a brit arisztokráciát, mint ő.

5. Mrs. Medlock (Titkos kert, 1993)

A Titkos kert Mrs. Medlockja egy szigorú házvezetőnő, akinek karaktere mégis tartogat egy kis kedvességet és rejtélyt. A film örök klasszikussá vált, és Maggie Smith alakítása is hozzájárult ahhoz, hogy a nézők a szívükbe zárják.

6. Joyce Chilvers (Privát funkció, 1984)

Egy vígjáték, amelyben Smith bebizonyította, hogy nemcsak drámai szerepekben kiváló, hanem komikus oldala is legalább olyan lenyűgöző. A filmben egy disznóhizlalási tervet kiötlő, ravasz háziasszonyt alakít.

7. Miss Shepherd (A hölgy a furgonban, 2015)

Egy különös, de megható történet egy idős hölgyről, aki egy idegen autóbejáróján él hosszú évekig. Maggie Smith ebben a szerepben is megcsillogtatta tehetségét, és egy egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató karaktert keltett életre.

8. York hercegnéje (Richard III, 1995)

Shakespeare-adaptáció, amelyben Smith ismét bebizonyította, hogy a klasszikus szerepekben is otthon van. Karaktere erős és határozott, épp olyan, mint maga Smith a színpadon és a vásznon egyaránt.

9. Lady Isabel Ames (A misszionárius, 1982)

Egy anglikán papot segítő, gazdag nemesasszony szerepe, akinek élete tele van bonyodalmakkal. A film és Smith alakítása egyaránt magas kritikai elismerést kapott.

10. Charlotte Bartlett (Szoba kilátással, 1985)

Ez a romantikus dráma egy fiatal lány történetét meséli el, akinek két férfi közül kell választania. Smith Charlotte, a lány idősebb unokatestvére és kísérője. Ezt a szerepet is kivételes eleganciával és mélységgel formálta meg.

Maggie Smith távozása hatalmas veszteség a színház és a film világának. Munkássága azonban örökre velünk marad, és filmjeit nézve továbbra is emlékezhetünk arra a kivételes tehetségre, amit ő képviselt.

A Maplehors szerint: „Maggie Smith neve örökké ott fog ragyogni a színház és a film legnagyobb csillagai között.”

(Borítókép: Maggie Smith. Fotó: Getty Images)