A rendőrök váratlan razziában csaptak le a Harry Potter-sztár otthonára, amit egy kokaincsempész banda bázisaként használtak.

Megdöbbentő részletek derültek ki arról, hogy Miriam Margolyes otthona miként vált a kábítószer-kereskedelem egyik központi helyszínévé az Egyesült Királyságban. A Mirror beszámolója szerint a Harry Potter-filmekben Sprout professzort alakító színésznő doveri háza egy bűnbanda számára szolgált helikopter-leszállóhelyként, ahol több millió font értékű kokaint csempésztek át.

A banda a doveri házat - ami az Egyesült Királyságban a Franciaországhoz legközelebb fekvő ingatlannak számít - Belgiumból származó kábítószerek beszállítására használta. Az ingatlant Margolyes alkalmanként nyaralónak adta bérbe, így fogalma sem volt arról, hogy a helyszínre érkező helikopterek nem a festői kilátás, hanem a bűnözői tevékenység miatt szálltak le a birtokon.

A rendőrségi nyomozás szerint a banda 2015 decembere és 2016 áprilisa között legalább 1 millió font (kb. 365 millió forint) értékű kábítószert tárolt az ingatlanban, amit később kisebb bűnözői csoportok között osztottak szét az országban.

Miriam Margolyes nem tartózkodott otthon az illegális tevékenységek során, így nem tudott arról, hogy az ingatlant bűncselekményekre használják.

A nyomozás végül eredménnyel zárult: a rendőrség 12 embert tartóztatott le, és vádat emeltek ellenük kábítószer-csempészet és pénzmosás miatt. A banda összesen fél tonna kokaint csempészett be az Egyesült Királyságba, amit 17,25 millió font (kb. 6,3 milliárd forint) értékben értékesítettek. A bíróság szigorú ítéletet hozott, a banda tagjait összesen több mint 100 év börtönbüntetésre ítélték.

A nyomozás során a rendőrök az egyik elkövető autójának kesztyűtartójában 70 000 font (kb. 25,5 millió forint) készpénzt találtak, amit egy trükkös módon, az autó szivargyújtóján keresztül lehetett előhúzni. A banda egyik tagja, Steven Maddocks volt felelős a pénzmosásért, aki különböző törvényes bevételein keresztül tisztára mosta a bűncselekményekből származó összegeket.

A színésznő először 2020-ban, a Graham Norton Show vendégeként mesélt az esetről. Margolyes felidézte, hogy mennyire megdöbbentette a rendőrség telefonhívása, amikor értesítették a bűncselekményekről. Humorosan hozzátette:

A közvélemény szinte már bűnrészesnek tartott, és egyesek csak Miriam Escobarként emlegettek.

A történtek után Miriam Margolyes a rendőrségi vizsgálatok alatt teljes mértékben együttműködött a hatóságokkal, és semmilyen módon nem vonták felelősségre a történtek miatt. A rendőrség szerint a színésznő mit sem sejtett arról, hogy ingatlanát illegális tevékenységekre használják.

(Borítókép: Miriam Margolyes. Fotó: Getty Images)