A sportvilágban a sajtótájékoztatók általában unalmasak, de néha elszabadulnak az indulatok, és olyan őrült pillanatok születnek, amikre senki sem számít. Ezek a meghökkentő, abszurd és emlékezetes események örökre beírták magukat a történelembe – még egy „fekete ló” eset is, ami simán tarolna, ha lenne cipődobáló sportág!

1. LeBron James elegáns távozása

LeBron James nem csak a pályán dominál, hanem a sajtótájékoztatókon is tud meglepetést okozni. 2018-ban a Cleveland Cavaliers vereséget szenvedett az NBA-döntő első meccsén, pedig James 51 ponttal remekelt.

Amikor egy ESPN riporter folyamatosan faggatta JR Smith hibájáról, ami végül a csapat vereségét okozta, LeBron türelme elfogyott. Végül higgadtan felállt, felkapta a táskáját, és a riportertől való távozás közben ennyit mondott:

Jobb kérdéseket tegyél fel holnap!

Ez a jelenet filmbe illő volt, és azóta is az egyik legstílusosabb sajtótájékoztató-befejezésként emlegetik.

2. Dirk Nowitzki vs. a bogár

Dirk Nowitzki, az NBA egyik legendája, nemcsak a pályán, hanem a sajtótájékoztatón is megmutatta reflexeit. 2006-ban, a Miami Heat elleni döntő során Nowitzki épp arról beszélt, hogyan készült a meccsre, amikor egy bogár átsétált az asztalon. Dirk egy pillanat alatt agyoncsapta a rovart, mintha mi sem történt volna, majd visszatért a riporterek kérdéseire. A jelenet gyors volt, de a sajtó azonnal felkapta, mert nem sokszor látni ilyet egy sajtótájékoztatón!

3. Marshawn Lynch: „Csak azért vagyok itt, hogy ne kapjak pénzbírságot”

Marshawn Lynch, a Seattle Seahawks egykori futballistája híres volt arról, hogy nem kedvelte a médiát. Miután több alkalommal elkerülte a sajtótájékoztatókat, az NFL megbírságolta, és kötelezővé tette számára a megjelenést. 2015-ben, a Super Bowl Media Day során Lynch mindössze 29 másodpercig maradt, és minden kérdésre ugyanazt válaszolta:

Csak azért vagyok itt, hogy ne kapjak pénzbírságot.

Ez az abszolút minimum, amit egy játékos nyújthatott, de Lynch ezt is humorral fűszerezte, és azóta is emlékezetes maradt ez a sajtótájékoztató.

4. Jim Boeheim dühkitörése a mikrofon miatt

A Syracuse Egyetem kosárlabdaedzője, Jim Boeheim nem híres a türelméről, de 2008-ban egy sajtótájékoztatón valóban elvesztette az önuralmát – nem egy újságíró, hanem egy mikrofon miatt. Miután a mikrofon visszhangzott és zavarta a beszédét, Boeheim kérte, hogy kapcsolják ki. Amikor ez nem történt meg, dühösen lecsapta a készüléket. Az újságírók megszokták az edző kemény stílusát, de ez az eset még így is meglepő volt.

5. Metta Sandiford-Artest (Ron Artest) felejthetetlen sajtótájékoztatója

Ron Artest, aki később Metta Sandiford-Artest néven vált ismertté, a 2010-es NBA-döntő után tartott egy igazán emlékezetes sajtótájékoztatót. Artest kulcsszerepet játszott a Lakers győzelmében a Boston Celtics ellen, és örömét nem tudta visszafogni a média előtt sem. Felkapott egy Wheaties-dobozt, köszönetet mondott mindenkinek – még az orvosának és Kobe Bryantnek is. Olyan lelkes volt, hogy időnként úgy tűnt, teljesen elfelejti, hogy egy sajtótájékoztatón van.

6. Allen Iverson híres „Edzésről beszélünk?” kirohanása

Egy sajtótájékoztatón Allen Iverson-t arról kérdezték, miért nem vesz részt rendszeresen az edzéseken. Iverson döbbenten reagált:

Komolyan az edzésről beszélünk? Nem a meccsről, hanem az edzésről?

– mondta, és ezt a kérdést összesen 22 alkalommal ismételte meg. A Philadelphia 76ers sztárja annyira felháborodott, hogy az egész sajtótájékoztató az „edzés” körül forgott, ezáltal az egyik legemlékezetesebb pillanattá vált az NBA történetében.

7. Kevin Borseth dühöngése

Kevin Borseth, a Michigani Egyetem női kosárlabdaedzője nem tudta visszafogni magát, miután csapata egy hatalmas előnyt szórt el 2008-ban. A vereség után berontott a sajtószobába, és látványosan az asztalra vágta a jegyzetfüzetét. Dühösen kezdett kiabálni a kihagyott támadólepattanók miatt, majd egy percen keresztül szinte üvöltve adott hangot csalódottságának. Bár a jelenet elég hevesre sikerült, a végén azért még bocsánatot kért a megdöbbent újságíróktól, mielőtt kiviharzott volna a teremből.

8. Tiger Woods bocsánatkérése ölelésekkel

Tiger Woods, a golfvilág legendája 2010-ben egy sajtótájékoztatón kért bocsánatot a magánéletében történt botrányai miatt. Bár a beszéde őszinte volt, a sajtótájékoztató végén Woods elkezdett mindenkit megölelni, a mamájától kezdve a barátaiig. Ez a sajtótájékoztató végül inkább egy ünneplésnek tűnt, mint bocsánatkérésnek, ami igencsak meglepte a közönséget.

9. George W. Bush cipőtámadása Bagdadban

Bár az összeállításunkban elsősorban sportesemények sajtótájékoztatói szerepelnek, ezt az eseményt „fekete lónak” nevezhetjük. Ha létezne cipődobáló sportág, akkor ez az eset biztosan ott lenne a listán. 2008 decemberében George W. Bush Bagdadban tartott sajtótájékoztatót az iraki miniszterelnökkel, amikor egy iraki újságíró váratlanul levette a cipőjét, és két egymást követő dobással az elnök felé hajította. Bush elképesztő reflexekkel kerülte ki a támadást, ami pillanatok alatt bejárta a világot, és azóta is a történelem egyik legemlékezetesebb sajtóeseményeként emlegetik.

10. Mike Tyson és Lennox Lewis mérkőzés előtti káosza

A 2002-es Tyson-Lewis mérkőzés előtti sajtótájékoztató olyan drámába torkollott, amire senki sem számított. Mike Tyson váratlanul nekirontott Lennox Lewisnak, ami azonnal hatalmas káoszt eredményezett: a két tábor egymásnak esett, és kitört a verekedés. 

Bár Tyson a mérkőzésen vereséget szenvedett, a sajtótájékoztató káosza sokkal emlékezetesebb lett, mint maga a meccs. Az esemény azóta is a sporttörténelem egyik legőrültebb pillanataként él a köztudatban.

(Borítókép: Mike Tyson. Fotó: Getty Images)