A legtöbben úgy hiszik, hogy a világsztárok élete fény és csillogás, ami életük végéig kitart. Egy-egy jó filmmel és lemezzel, valamint néhány annál is jobb befektetéssel sokan valóban képesek megalapozni nemcsak a saját, de a leszármazottjaik jövőjét is, ám amekkora pénzeket kaszálhatnak, olyan nagyokat is bukhatnak. Összeállításunkban most azokat a hírességeket mutatjuk be, akiket elhagyott a szerencse és elvesztették a szorgalmasan felhalmozott vagyonuk nagy részét.

Kim Basinger

Kim Basingernek a hírneve és a vagyona elvesztésével is szembe kellett néznie, amikor 1993-ban kilépett a Dobozba zárt szerelem című romantikus thriller főszerepéből, amelyet végül Sherilyn Fenn kapott meg. A Main Line Pictures nevű produkciós cég azt állította, hogy közel 6,4 millió dollárt, mai árfolyamon 2,37 milliárd forintot bukott a lehetséges jegyeladásokon Basinger utolsó pillanatos kilépése miatt.

A színésznőt végül szerződésszegés miatt beperelték, és arra kötelezték, hogy fizessen a cégnek 7,4 millió dollárt (2,74 milliárd forintot) a várható bevételkiesés fedezésére.

Basinger csődöt jelentett, az ügyvédje szerint ugyanis nem volt elegendő vagyona ahhoz, hogy fedezni tudja ezt a hatalmas összeget. Az ügy négy évig húzódott, mire a felek egyezségre jutottak.

David Crosby

A zeneiparban töltött korai évei alatt David Crosby sokat küzdött, hogy szólóénekesként nevet szerezzen magának. Akkoriban annyira nem ment neki a szekér, hogy 1985-ben kénytelen volt csődöt jelenteni. Nem sokkal később azonban olyannyira befutott a The Byrds, valamint a Crosby, Stills, Nash & Young nevű zenekara, hogy a karrierje jövedelmezőre fordult.

A csúcson töltött évek után ismét pénzügyi gondokkal kellett szembenéznie az utolsó éveiben. A koronavírus-járvány alatt egyáltalán nem tudott fellépni, a bevételei akkor nagyon megcsappantak.

„Próbálok hálás lenni, hogy még tudok játszani, fizetni az albérletemet és gondoskodni a családomról. De itt a covid, ami miatt nem tudok élő fellépéseket vállalni. Ennyi, teljesen összetörtem. Nem akarom elveszíteni az otthonom, ember!” – fogalmazott egy, a Guitar World nevű magazinnak adott interjújában, 2021-ben.

David Crosby 2023. január 18-án, koronavírus-fertőzésben hunyt el.

Kelly Rutherford

Kelly Rutherford, a Gossip Girl – A pletykafészek című sorozat sztárja 15 évvel ezelőtt  viharos – és költséges – felügyeleti jogvitába keveredett volt férjével, Daniel Giersch német vállalkozóval két gyermekük, Hermes és Helena miatt.

A színésznő végül 2013-ban csődöt jelentett, miután közel 2 millió dollárt (740,5 millió forintot) költött jogi költségekre.

 „Néha egyszerűen csak vissza kell vonulnunk, és a gyerekeinkkel kell lennünk, hogy meggyógyuljunk, és időt szánjunk magunkra” – fogalmazott évekkel később Rutherford a People magazinnak.

Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola Oscar-díjas rendező 1992-re, kilenc év alatt legalább három alkalommal jelentett csődöt. Pénzügyi gondjai az 1981-es Szívbéli című filmje miatt alakultak ki, ami azért meglepő, mert a produkció valóságos kasszasiker lett.

Coppola a dokumentumokban 98 millió dollárnyi kötelezettséget és 53 millió dollárnyi vagyont sorolt fel.

Azóta sikerült elkerülnie a pénzügyi katasztrófát, bár ez év elején 120 millió dolláros kockázatot vállalt a Megalopolis című, saját finanszírozású alkotásával. Azt még nem tudni, hogy Coppola profitál-e a filmből; az első kritikák azonban nem voltak túl jók a produkcióról.

Cyndi Lauper

Cyndi Lauper története a zeneipar egy igazi boldogan végződő, ám annál döcögősebben induló sztorija. Mielőtt szólóelőadóként berobbant volna a zenei színtérre, Lauper a Blue Angel nevű zenekar tagja volt.

A debütáló albumjuk hatalmas bukás volt, ami miatt az énekesnő 1981-ben csődöt jelentett.

Ezután éttermi és kiskereskedelmi munkákat vállalt, hogy el tudja tartani magát, ám a zenéléssle akkor sem hagyott fel. Végül 1983-ban fordult a szerencséje, amikor az az évben megjelenő She's So Unusual című albuma világsiker lett, olyan klasszikusokkal, mint a Time After Time, a Girls Just Want to Have Fun és az All Through the Night.

(Independent)

(Borítókép: Cyndi Lauper. Fotó: Getty Images)